Κοσμος

Όλες οι «αλήθειες» της συνέντευξης Πούτιν στον Τάκερ Κάρλσον

Οι Times εξετάζουν μερικές από τις πιο αμφισβητούμενες δηλώσεις του

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Bλαντιμίρ Πούτιν: Οι ισχυρισμοί και οι αλήθειες της συνέντευξης στον Τάκερ Κάρλσον

Στη συνέντευξή του με τον Τάκερ Κάρλσον, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προέβαλε μια σειρά αμφιλεγόμενων ισχυρισμών τους οποίους ο αμφιλεγόμενος Αμερικανός δημοσιογράφος δεν αμφισβήτησε. 

Πούτιν: Οι Times εξετάζουν μερικές από τις πιο αμφισβητούμενες δηλώσεις του 

Η Δύση αθέτησε τη συμφωνία να μην διευρύνει το ΝΑΤΟ

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ για την επανένωση της Γερμανίας το 1990, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Μπέικερ προσπάθησε να διασκεδάσει τους σοβιετικούς φόβους για την παρουσία του ΝΑΤΟ στην άλλοτε ελεγχόμενη από τη Σοβιετική Ένωση Ανατολική Γερμανία, προτείνοντας ότι η συμμαχία δεν θα επεκταθεί «ούτε μια ίντσα προς τα ανατολικά». Ο Πούτιν υποστηρίζει ότι αυτό ήταν μια ευρύτερη διαβεβαίωση για μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ενώ δυτικοί ακαδημαϊκοί λένε ότι η πρόταση αφορούσε ιδιαίτερα τη Γερμανία και σύντομα εγκαταλείφθηκε από τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο όταν ήταν πρόεδρος. 

Η ανατροπή του προέδρου της Ουκρανίας Γιανουκόβιτς το 2014 ήταν πραξικόπημα που υποκίνησε η CIA

Μετά από μήνες διαδηλώσεων κατά του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2014, υποκλαπείσες τηλεφωνικές κλήσεις κατέγραψαν Αμερικανούς αξιωματούχους να συζητούν με στελέχη της ουκρανικής αντιπολίτευσης. Ο Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε το Κίεβο δύο εβδομάδες αργότερα, έχοντας μόλις υπογράψει μια συμφωνία με την αντιπολίτευση για τη δημιουργία μιας προσωρινής κυβέρνησης ενότητας. Οι διαδηλωτές που δεν ήταν ικανοποιημένοι με τον συμβιβασμό είχαν συγκρουστεί με τις δυνάμεις ασφαλείας του Γιανουκόβιτς λίγο πριν από την αποχώρησή του. Ορισμένοι ήταν οπλισμένοι, αν και πολλοί ήταν εξοπλισμένοι μόνο με κράνη και χειροποίητες ασπίδες. Δεν έχουν παρουσιαστεί στοιχεία για ανάμειξη της CIA. Η επανάσταση θεωρείται ευρέως ως λαϊκή εξέγερση, παρά την όποια εμπλοκή της Δύσης.

Το Κίεβο ξεκίνησε τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία

Ο Πούτιν δήλωσε στη συνέντευξη ότι: «Ξεκίνησαν [οι Ουκρανοί] έναν πόλεμο στο Ντονμπάς το 2014 με τη χρήση αεροσκαφών και πυροβολικού εναντίον αμάχων». Στην πραγματικότητα, τα συλλαλητήρια ξέσπασαν στο Ντονμπάς στις αρχές του 2014, λίγο μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας. Άνδρες με αυτοσχέδια όπλα εισέβαλαν σε κτίρια της διοίκησης πριν ο Ιγκόρ Γκιρκόφ, ένας Ρώσος πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών, φέρει Ρώσους μαχητές από την Κριμαία για να πολεμήσουν. Ουκρανοί αξιωματούχοι ξεκίνησαν επιχείρηση για να καταστείλουν τις ταραχές. Η σύγκρουση στη συνέχεια κλιμακώθηκε σε πόλεμο πλήρους κλίμακας με τις δύο πλευρές να χρησιμοποιούν βαριά όπλα και η Ρωσία άρχισε να στέλνει στρατεύματα και άρματα μάχης στα σύνορά της με το Ντονμπάς για να υποστηρίξει τους αυτονομιστές.

Η Ουκρανία και η Δύση ευθύνονται για την αποτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2022

Οι Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη λιγότερο από ένα μήνα μετά την έναρξη της εισβολής του Πούτιν, αλλά το πόσο κοντά έφτασαν σε συμφωνία αμφισβητείται. Μια έρευνα της Wall Street Journal διαπίστωσε ότι η Ουκρανία είχε επιδείξει ευελιξία όσον αφορά τη φιλοδοξία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, καθώς και στις ρωσικές απαιτήσεις να μειώσει το μέγεθος του στρατού της και να παγώσει τις συζητήσεις σχετικά με το καθεστώς της Κριμαίας. Ωστόσο η αποκάλυψη της σφαγής αμάχων από τα ρωσικά στρατεύματα στην ουκρανική πόλη Μπούτσα διέγραψε κάθε επιθυμία για διαπραγμάτευση.

Η Ουκρανία χρειάζεται «αποναζιστικοποίηση»

Ο Πούτιν επανέλαβε τη φράση του ότι ένας από τους βασικούς στόχους της Ρωσίας είναι η «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας. Ακροδεξιές και νεοναζιστικές ομάδες και πολιτοφυλακές έχουν πράγματι διαδραματίσει ρόλο στην Ουκρανία. Ο Στέπαν Μπαντέρα εξυμνείται από ορισμένους στο Κίεβο ως ιστορικός ήρωας. Ο Μπαντέρα ήταν Ουκρανός εθνικιστής του πολέμου που συνεργάστηκε για ένα διάστημα με τους Ναζί και παραμένει μια διχαστική φιγούρα. Στην τρέχουσα σύγκρουση, ένα νεοναζιστικό τάγμα με το όνομα Azov συμμετέχει επίσης στην αντίσταση στην προέλαση της Ρωσίας. Ωστόσο, οι πολιτικοί αναλυτές λένε ότι οι ομάδες αυτές είναι περιφερειακές. Ο πρόεδρος Ζελένσκι είναι Εβραίος και ένας συνασπισμός εθνικιστικών, δεξιών κομμάτων έλαβε μόνο το 2,15% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του 2019.