Κοσμος

Ανακαλύφθηκε ένα νέο πλάσμα στον Κόλπο του Μεξικού

Κατά την διάρκεια ερευνών σε ένα αρχαίο υποθαλάσσιο δάσος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανακαλύφθηκε ένα νέο πλάσμα στον Κόλπο του Μεξικού
Marvin A. Altamia/Ocean Genome Legacy Center at Northeastern University

Κόλπος Μεξικό: Ανακαλύφθηκε ένα νέο πλάσμα από θαλάσσιο δάσος 

Ένα μικροσκοπικό πλάσμα περίπου στο μέγεθος και το χρώμα ενός κόκκου ρυζιού ανακάλυψαν επιστήμονες κοντά στην ακτή της Αλαμπάμα στον Κόλπου του Μεξικού. 

Νέο πλάσμα στον Κόλπο του Μεξικού

Ο διευθυντής του Ocean Genome Legacy Center στο Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστώνης, δεν ήταν ακριβώς σίγουρος για το τι ήταν, εκτός από ένα είδος μυδιού. Ήταν μήνες αργότερα όταν βρήκαν ένα παρόμοιο εύρυμα, και ο επιστήμονας συνειδητοποίησε ότι το μύδι έμοιαζε παράξενα οικείο. Έμοιαζε με τα γιγαντιαία μύδια που βρίσκονται σε πηγές σε βάθος θάλασσας 1.500 πόδια κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού, τα οποία έχουν βράγχια που περιέχουν βακτήρια που τους επιτρέπουν να αποσπούν θρεπτικά συστατικά από το διαβρωτικό υδρόθειο που αναβλύζει από τον φλοιό της Γης.

Η ανάλυση DNA επιβεβαίωσε σύντομα ότι το μύδι αυτό ήταν ένα νέο είδος, το οποίο οι επιστήμονες ονόμασαν Vadumodiolus teredinicola. Είναι το πρώτο μύδι αυτής της ομάδας που έχει παρατηρηθεί ποτέ σε βάθη μικρότερα από 300 πόδια. Η ύπαρξη του εκτιμούν οι ερευνητές, θα μπορούσε να εξηγήσει πώς τα γιγάντια μύδια κατέληξαν σε μεγαλύτερο βάθος.

Από που προέκυψε;

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το μύδι ενώ ερευνούσαν ένα αρχαίο υποθαλάσσιο δάσος στα ανοικτά των ακτών της Αλαμπάμα. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εποχής των παγετώνων, τα κυπαρίσσια φύτρωναν σε αυτό που ήταν τότε ένας βάλτος εκατό μίλια μακριά από τον ωκεανό. Στη συνέχεια, κάποια στιγμή πριν χιλιάδες χρόνια, καθώς η στάθμη της θάλασσας ανέβαινε, η στροβιλώδης τύλιξε τα νεκρά δέντρα σε μια φυσική σαρκοφάγο. Για χιλιετίες, όλα παρέμεναν ακίνητα στο δάσος, μέχρι που τα μεγάλα κύματα που ξεσήκωσε ένας από τους τυφώνες του 2004 απομάκρυναν την άμμο. Οι ψαράδες ξαφνιάστηκαν όταν ανακάλυψαν δέντρα στον βυθό του Κόλπου του Μεξικού, 10 μίλια μακριά από τη στεριά.

Όπως και οι «συγγενείς» τους στα βάθη της θάλασσας, τα μύδια που ανακαλύφθηκαν, τρέφονται με θρεπτικά συστατικά από συμβιωτικά βακτήρια που απαιτούν περιβάλλον με ελάχιστο ή καθόλου οξυγόνο. 

Πηγή: New York Times

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.