Κοσμος

Οκτώ χρόνια έφτιαχνε τον Πύργο του Άιφελ από σπίρτα αλλά του αρνήθηκαν το Ρεκόρ Γκίνες

Ο λόγος που το ρεκόρ του δεν αναγνωρίστηκε

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρεκόρ Γκίνες: Έφτιαχνε το μοντέλο του Πύργο του Άιφελ επί οκτώ χρόνια
Ο κάτοχος του ρεκόρ Τουφίκ Νταχέρ © EPA/WAEL HAMZEH

Ρεκόρ Γκίνες: Έφτιαχνε το μοντέλο του Πύργο του Άιφελ επί οκτώ χρόνια - Γιατί δεν αναγνωρίστηκε το έργο του

Ένας Γάλλος δημοτικός υπάλληλος, ο οποίος πέρασε οκτώ χρόνια κατασκευάζοντας ένα μοντέλο του Πύργου του Άιφελ με σπίρτα δεν του αναγνωρίστηκε το Ρεκόρ Γκίνες επειδή χρησιμοποίησε λάθος τύπο σπίρτων.

Rεκόρ Γκίνες: Έφτιαχνε το μοντέλο του Πύργο του Άιφελ με λάθος σπίρτα επί οκτώ χρόνια

Ο Ρισάρ Πλο άρχισε να κατασκευάζει το αντίγραφο του εμβληματικού ορόσημου του Παρισιού το 2015 και ήλπιζε ότι με την ολοκλήρωσή του θα εξασφάλιζε μια θέση στα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες (GWR) για το ψηλότερο γλυπτό με σπίρτα.

Όμως ο οργανισμός έκρινε ότι τα περισσότερα από τα 706.900 σπίρτα που χρησιμοποίησε δεν είναι επιλέξιμα για το ρεκόρ επειδή δεν ήταν διαθέσιμα στο εμπόριο και έχουν τροποποιηθεί σημαντικά από την αρχική τους μορφή. «Είναι απογοητευτικό, ακατανόητο και όχι πολύ δίκαιο παιχνίδι», δήλωσε ο Πλο στους Times. 

Εξοργισμένος που έχασε το Γκίνες για τα σπίρτα

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόσθεσε: «Πείτε μου πώς 706.900 στικς κολλημένα το ένα μετά το άλλο δεν είναι σπίρτα. Ο πύργος μου με τα σπίρτα στέκεται ακόμα και θα είναι 7,19 μέτρα (23,6 πόδια) για πολύ καιρό». Ο Πλο υποστήριξε ότι αξιωματούχοι του Γκίνες η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως «η παγκόσμια αρχή για όλα τα πράγματα που σπάνε ρεκόρ», πήραν την απόφασή τους χωρίς να επισκεφθούν το μοντέλο του.

Ο Πλο ο οποίος εργάζεται στο τμήμα έργων τέχνης και γεφυρών του συμβουλίου Charente-Maritime στη δυτική Γαλλία, ολοκλήρωσε τελικά το έργο του στις 27 Δεκεμβρίου, την 100ή επέτειο του θανάτου του Gustave Eiffel, του μηχανικού του αρχικού πύργου. Ο 47χρονος ξεκίνησε αγοράζοντας σπίρτα σε σούπερ μάρκετ και στη συνέχεια έκοψε με το χέρι το πάνω μέρος τους. 

Σε μια προσπάθεια να διευκολύνει τη διαδικασία, ο Γάλλος υπάλληλος έπεισε στη συνέχεια την Flam'Up, μια εταιρεία κατασκευαστής σπίρτων, να τον προμηθεύσει χύμα με κουτιά σπίρτων χωρίς κεφαλή. Αυτή η απόφαση σχετικά με τη μέθοδο κατασκευής φαίνεται ότι είχε καθοριστική σημασία για την απόφαση του Γκίνες. 

Οκτώ χρόνια έφτιαχνε τον Πύργο του Άιφελ από σπίρτα αλλά του αρνήθηκαν το Ρεκόρ Γκίνες
Χ/Richard Plaud

Ποιος κατέχει το ρεκόρ;

Το σημερινό ρεκόρ κατέχει ο Λιβανέζος τεχνίτης Τουφίκ Νταχέρ ο οποίος δημιούργησε ένα μοντέλο του Πύργου του Άιφελ ύψους 6,53 μέτρων. Ο Νταχέρ χρησιμοποίησε περίπου έξι εκατομμύρια σπίρτα, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Γκίνες, και παρουσίασε το δημιούργημά του στη Βηρυτό στις 11 Νοεμβρίου 2009, στο πλαίσιο του εορτασμού της «Ημέρας των Ρεκόρ Γκίνες».

Η τεχνική κατασκευής του Πλο περιελάμβανε 402 πάνελ που σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να ταιριάζουν μεταξύ τους για να σχηματίσουν τον πύργο με τα σπίρτα. Οι εργασίες κατασκευής πραγματοποιήθηκαν στο σπίτι του στο Μονπελιέ ντε Μεντιλάν, ένα χωριό στη δυτική Γαλλία.

Καθώς ο Πλο έβαζε τις τελευταίες πινελιές στο μοντέλο πέρυσι, η σύζυγός του δήλωσε σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό ότι ανυπομονούσε να «πάρει πίσω το σαλόνι της».

Πηγή: Τelegraph

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο
Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο

Παρότι τα προβλήματα δεν λύνονται με το να τους ρίχνεις λεφτά, ένας πληθυσμός 40 εκατομμυρίων μαζί με ένα τόσο εκτεταμένο δίκτυο υποδομών σημαίνει τεράστιες δημόσιες ανάγκες και πολυδάπανους μηχανισμούς

Παρακολουθώντας το τέλος του κόσμου από την Ακρόπολη
Παρακολουθώντας το τέλος του κόσμου από την Ακρόπολη

Δεν αποκλείεται ο κόσμος όντως να τελειώσει. Πιο πιθανό όμως είναι είτε να συνεχιστεί για πολλά χρόνια η συμπίεση της ποιότητας ζωής μας είτε απλώς να τελειώσει ο κόσμος όπως τον γνωρίζαμε

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.