Κοσμος

Οι εργαζόμενοι θα επιτρέπεται να αγνοούν τις κλήσεις των προϊσταμένων τους εκτός ωραρίου στην Αυστραλία

Τι είναι το «δικαίωμα αποσύνδεσης» και πώς θα εφαρμοστεί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αυστραλία - εργαζόμενοι: Θα επιτρέπεται να αγνοούν τις κλήσεις των προϊσταμένων τους εκτός ωραρίου
Οι εργαζόμενοι θα επιτρέπεται να αγνοούν τις κλήσεις των προϊσταμένων τους εκτός ωραρίου, προβλέπει νέο νομοσχέδιο © Ave Calvar/ Unsplash +

Αυστραλία - εργαζόμενοι: Θα επιτρέπεται να αγνοούν τις κλήσεις των προϊσταμένων τους εκτός ωραρίου

Η Αυστραλία θα προτείνει νόμους που θα δίνουν στους εργαζόμενους το δικαίωμα να αγνοούν τις παράλογες κλήσεις και μηνύματα από τους προϊσταμένους τους εκτός εργασιακού ωραρίου χωρίς να απειλούνται με κυρώσεις και μάλιστα με το ενδεχόμενο της επιβολής προστίμου στους εργοδότες που παραβιάζουν τον κανονισμό.

To «δικαίωμα αποσύνδεσης» εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς αλλαγών στους νόμους που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, οι οποίοι έχουν προταθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση με βάση νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη βουλή, κάτι το οποίο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ισορροπίας στον εργασιακό χώρο.

Οι εργαζόμενοι θα επιτρέπεται να αγνοούν τις κλήσεις των προϊσταμένων τους εκτός ωραρίου
© Israel Andrade/Unsplash

Το δικαίωμα αποσύνδεσης των εργαζομένων

Παρόμοιοι νόμοι που δίνουν το δικαίωμα στους εργαζόμενους να κλείνουν τις ηλεκτρονικές τους συσκευές μετά τη δουλειά ήδη ισχύουν στη Γαλλία, την Ισπανία και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Υπέρ της νομοθεσίας έχει ταχθεί ανοιχτά μια πλειονότητα γερουσιαστών, όπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο υπουργός Απασχόλησης Τόνι Μπερκ του κυβερνώντος κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος.

Η πρόταση αυτή θα αποτρέπει τους υπαλλήλους από το να εργάζονται υπερωριακά και αμισθί μέσω του δικαιώματος αποσύνδεσης από παράλογη επικοινωνία εκτός του ωραρίου εργασίας τους, είπε ο Μπερκ.

«Αυτό που λέμε απλώς είναι ότι κάποιος, ο οποίος δεν αμείβεται για 24 ώρες το 24ωρο, δεν θα πρέπει να υφίσταται κυρώσεις αν δεν είναι συνδεδεμένος και διαθέσιμος σε 24ωρη βάση», δήλωσε νωρίτερα σήμερα στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι.

Πώς θα επηρεάσει την εργασία το νέο νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή αργότερα αυτή την εβδομάδα, περιλαμβάνει ακόμη άλλες προβλέψεις όπως μια σαφέστερη μετάβαση από την μερική στην πλήρη απασχόληση.

Κάποιοι πολιτικοί, εργοδοτικές οργανώσεις και επικεφαλής επιχειρήσεων προειδοποίησαν ότι το δικαίωμα της αποσύνδεσης είναι υπερβολικό και θα υπονομεύσει την κίνηση προς πιο ευέλικτη εργασία, ενώ θα έχει αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα.

Το αριστερό κόμμα των Πρασίνων, που υποστηρίζει το σχέδιο αυτό και ήταν το πρώτο που το πρότεινε τον περασμένο χρόνο, το χαρακτήρισε σημαντική νίκη για το ίδιο.

Όπως έγραψε στο Χ ο αρχηγός των Πρασίνων, ο Άνταμ Μπαντ, συνήφθη συμφωνία ανάμεσα στους Εργατικούς, σε μικρότερα κόμματα και σε ανεξάρτητους για τη στήριξη του νομοσχεδίου.

«Οι Αυστραλοί εργάζονται κάθε χρόνο έξι εβδομάδες απλήρωτης υπερωριακής εργασίας κατά μέσο όρο», έγραψε ο ίδιος. Αυτό αναλογεί σε περισσότερα από 55,7 εκατομμύρια ευρώ σε απλήρωτους μισθούς σε όλο το εύρος της οικονομίας, σημείωσε ο Μπαντ και κατέληξε: «Ο χρόνος αυτός είναι δικός σας. Όχι του εργοδότη σας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.