- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Google: Oι απολύσεις και τα γραφεία που δεν είναι πλέον «τα πιο ευχάριστα» στον κόσμο
Όταν ένας εργαζόμενος επέστρεψε από το μεσημεριανό γεύμα στα γραφεία της Google στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, ένα απόγευμα του Οκτωβρίου, η κάρτα του δεν γινόταν δεκτή. Γρήγορα συνειδητοποίησε ότι αυτό ήταν ένα σημάδι ότι είχε απολυθεί.
Η Xιρς Θεριό σύντομα έμαθε ότι οι περισσότεροι συνάδελφοί της μηχανικοί της Google News στο Cambridge είχαν επίσης χάσει τη δουλειά τους. Περισσότεροι από 40 άνθρωποι στο τμήμα ειδήσεων απολύθηκαν. Η κατάσταση αυτή είναι ολοένα και πιο συνηθισμένη στην Google, όπου τα κύματα των απολύσεων έχουν κάνει τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα.
Οι απολύσεις έχουν αλλάξει το αφήγημα που για πολύ καιρό καθόριζε την εργασία στην Google - ότι ήταν περισσότερο μια κοινότητα παρά ένα γραφείο σαν τα άλλα. Ένα μέρος, όπου ενθαρρύνονταν η δημιουργικότητα και η σκέψη «έξω από το κουτί». Ότι ήταν ένα διασκεδαστικό, διαφορετικό είδος εργασίας.
Ο Σουντάρ Πιτσάι, διευθύνων σύμβουλος της Google, δήλωσε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο ότι η εταιρεία θα καταργήσει 12.000 θέσεις εργασίας, ή το 6% του εργατικού δυναμικού, περιγράφοντάς το ως «μια δύσκολη απόφαση για να μας προετοιμάσει για το μέλλον».
Άλλαξε το κλίμα στην Google
Οι εργαζόμενοι λένε ότι η διάθεση στον χώρο εργασίας έχει αλλάξει. Παράλληλα, όμως η Google «τρέχει» για να αναπτύξει προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης και να συμβαδίσει με ανταγωνιστές όπως η Microsoft και η νεοφυής εταιρεία OpenAI, ορισμένοι από τους ανθρώπους αισθάνονται λιγότερο σημαντικοί.
Τώρα «τα κτίρια είναι μισοάδεια στις 4:30», έγραψε η Χιρς Θεριό σε μια ανάρτηση στο LinkedIn. «Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου, οι οποίοι συνήθιζαν να κάνουν ευχαρίστως επιπλέον δουλειά τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα για να κάνουν το demo ή απλώς από βαρεμάρα. Αυτό έχει χαθεί».
Την ίδια ώρα, οι περικοπές θέσεων εργασίας της Google συνοδεύουν ευρύτερες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας, ενώ οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται ότι η αναδιοργάνωση πραγματοποιήθηκε χαοτικά και επικοινωνήθηκε ανεπαρκώς.
«Πέρασαν οι εποχές του πειραματισμού»
Οι εργαζόμενοι της Google ενθαρρύνονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα να κάνουν πειραματικά projects. Αλλά το να κάνει κανείς κάτι πειραματικό αποδείχθηκε τον τελευταίο χρόνο επικίνδυνο, δήλωσαν τέσσερις εργαζόμενοι που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η εταιρεία σχεδόν έκλεισε την Area 120, την startup της που προσπαθούσε να αναπτύξει νέα προϊόντα και υπηρεσίες, και άλλαξε τη στρατηγική του «moonshot factory» που προσπαθούσε να δημιουργήσει νέες εταιρείες.
Οι εργαζόμενοι είναι πιο απρόθυμοι να ζητήσουν τα «λεγόμενα 20%», ή τα παράπλευρα έργα, τα οποία αποτελούσαν παλαιότερα έναν τρόπο να εξερευνήσουν μια ιδέα εκτός της κανονικής τους εργασίας που έβρισκαν συναρπαστική, είπαν πέντε άτομα. Αυτή ήταν μια θλιβερή αλλαγή για τον Ρούπερτ Μπρέενι, ο οποίος πέρασε 16 χρόνια στη Google, κυρίως στη Ζυρίχη, εργαζόμενος σε προϊόντα όπως το Google Street View στους Χάρτες.
«Αυτό που σε έφερνε στη Google ήταν το πάθος», δήλωσε ο Μπρέενι ο οποίος απολύθηκε το περασμένο καλοκαίρι. «Μπορούσες να διασκεδάσεις φτιάχνοντας πράγματα. Έτσι παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα».