Κοσμος

Νέα επίθεση σε πλοίο βρετανικής ιδιοκτησίας στην Ερυθρά Θάλασσα

Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Χούθι: Νέα επίθεση σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα - Τι αναφέρουν οι πληροφορίες

Βρετανικό φορτηγό πλοίο που κινείται στην Ερυθρά Θάλασσα, ανοικτά της Υεμένης, υπέστη ελαφριές ζημιές σε επίθεση drone, ανέφερε σήμερα το πρωί ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας εξειδικευμένη στις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές.

Σύμφωνα με την Ambrey, η «αριστερή πλευρά» του φορτηγού πλοίου βρετανικής ιδιοκτησίας υπό σημαία νήσων Μπαρμπάντος υπέστη «ήσσονος σημασίας ζημιές» στην επίθεση του UAV.

Από την πλευρά της, η υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας της Βρετανίας (UKMTO) ανέφερε πως η επίθεση έγινε σε θαλάσσια περιοχή 57 ναυτικά μίλια δυτικά της Χοντάιντα. Κατά την ίδια πηγή, το πλήρωμα είδε UAV στην αριστερή πλευρά του, που εξαπέλυσε μικρό βλήμα εναντίον του, προκαλώντας επιπόλαιες ζημιές στα παράθυρα της γέφυρας.

Πάντα σύμφωνα με τη UKMTO, το συμβάν σημειώθηκε περί τις 02:00 (ώρα Ελλάδας). Δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός.

Δεν έχει υπάρξει, ως τώρα τουλάχιστον, ανάληψη ευθύνης από τους Χούθι, που έχουν εξαπολύσει πάνω από τριάντα επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» κατά Χούθι: Στην Ελλάδα η χερσαία διοίκηση - Η Ιταλία αναλαμβάνει το ναυτικό κομμάτι 

Στη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή, αμυντική, επιχείρηση «Aspides» για την προστασία των εμπορικών πλοίων από επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, αναφέρθηκε ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών, Aντόνιο Ταγιάνι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera.

Η αναφορά Αντόνιο Ταγιάνι

«Τα ευρωπαϊκά όργανα εργάζονται για την συγκεκριμένη επιχείρηση βήμα βήμα. Η χώρα μου θα έχει τη ευθύνη για το επιχειρησιακό κόμματι της αποστολής, «εν πλω», αλλά η κεντρική διοίκηση από ξηράς επιχείρησης θα έχει ως έδρα την Ελλάδα» ανέφερε ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών. Πρόσθεσε, δε, ότι η Ιταλία θα συμμετέχει, αρχικά, με το αντιτορπιλικό Caio Duilio. «Στην επιχείρηση αυτή θα συμμετάσχουμε μαζί με τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελλάδα. Θα πρέπει να προστεθούν, πάντως, και άλλες χώρες της Ένωσης, δήλωσε ο Ταγιάνι.

Σε σχέση με την προοπτική αποδυνάμωσης των επιθέσεων των Χούθι, o Ταγιάνι εξέφρασε την ελπίδα για αποτρεπτικό αποτέλεσμα μετά την έναρξη της ευρωπαϊκής αποστολής, η οποία που «μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της έντασης του πολέμου στο Ισραήλ, με προτεραιότητα την απελευθέρωση των ομήρων και την εκεχειρία», υπογράμμισε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματιας.

Συνάντηση Δένδια με το νέο Ιταλό πρέσβη - Συζήτησαν για την επιχείρηση

Με φόντο τα παραπάνω, συνάντηση με τον νέο πρέσβη της Ιταλίας είχε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

«Συζητήσαμε για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον αμυντικό τομέα καθώς και μεταξύ των οικοσυστημάτων αμυντικής καινοτομίας των δύο χωρών», αναφέρει, σε ανάρτησή στο Χ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. «Ανταλλάξαμε, επίσης, απόψεις για τις προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, και, στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνές Δικαίου της Θάλασσας», προσθέτει.

«Ευχαρίστησα για τη στήριξη από την Ιταλία, της πρότασής μας για το Στρατηγείο της Λάρισας, ως Στρατηγείο της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης "Ασπίδες", στην Ερυθρά Θάλασσα», καταλήγει ο κ. Δένδιας.