Κοσμος

Σαν σήμερα, 1 Φεβρουαρίου, αποκεφαλίζεται ο δημοσιογράφος Ντάνιελ Περλ

Για πρώτη φορά στην ιστορία οι τρομοκράτες πρόβαλαν βίντεο της δολοφονίας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαν σήμερα, 1 Φεβρουαρίου τρομοκράτες σοκάρουν τον πλανήτη με τον live αποκεφαλισμό του Ντανιέλ Περλ
© EPA PHOTO AFPI

Σαν σήμερα, 1 Φεβρουαρίου, ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal Ντάνιελ Περλ αποκεφαλίζεται από τρομοκράτες, που καταγράφουν την πράξη τους σε βίντεο

Σαν σήμερα, 1 Φεβρουαρίου 2002, αποκεφαλίζεται και ακρωτηριάζεται από τους τρομοκράτες απαγωγείς του στο Πακιστάν, ο Ντάνιελ Περλ, Αμερικανός δημοσιογράφος και επικεφαλής του γραφείου της νότιας Ασίας της Wall Street Journal. Οι ισλαμιστές προβάλουν βίντεο στο οποίο είχαν καταγράψει τον αποκεφαλισμό του Περλ. Πρόκειται για το πρώτο βίντεο αποκεφαλισμού δυτικού ομήρου από ισλαμιστές τρομοκράτες.

Η απαγωγή και η εκτέλεση του Ντάνιελ Περλ

O Ντάνιελ Περλ ήταν 39 ετών. Είχε εργαστεί σε διάφορα πόστα για την Wall Street Journal εντός κι εκτός ΗΠΑ. Η σημαντικότερη επιτυχία του στον τομέα των διεθνών ειδήσεων ήταν η έρευνα που είχε πραγματοποιήσει για τις εθνοτικές συγκρούσεις στο Κόσοβο.

Το 2002 η έδρα του ήταν πλέον στην Ινδία. Από το Πακιστάν κάλυπτε τον λεγόμενο τότε «πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία» που είχαν εξαπολύσει οι ΗΠΑ στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Στις 23 Ιανουαρίου 2002, ο Περλ βρισκόταν καθ' οδόν για μια συνέντευξη με έναν Πακιστανό θρησκευτικό ηγέτη στο Καράτσι, στο πλαίσιο της έρευνάς του για τους ισλαμιστές μαχητές, όταν απήχθη από τρομοκράτες έξω από ένα ξενοδοχείο.

Οι απαγωγείς του ισχυρίστηκαν ότι ήταν κατάσκοπος. Η ομάδα «Εθνικό Κίνημα για την Αποκατάσταση της Πακιστανικής Κυριαρχίας» απαίτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να απελευθερώσουν όλους τους Πακιστανούς κρατούμενους κατηγορούμενους για τρομοκρατία προκειμένου να μην σκοτώσουν τον Περλ.

Οι τρομοκράτες δημοσίευσαν φωτογραφίες του Περλ με χειροπέδες και ένα όπλο στο κεφάλι του, ο οποίος κρατούσε μια εφημερίδα.

 Ο δημοσιογραφος της Γουόλ Στρίτ Τζουρναλ, Ντάνιελ Πέρλ, ο οποιος κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικης αποστολής, απήχθη στο Αφγανιστάν
© EPA PHOTO AFPI

Η οργάνωση δεν απάντησε στις δημόσιες εκκλήσεις για την απελευθέρωσή του από την οικογένειά του ή άλλους. Η σύζυγός του ήταν έγκυος στον 5ο μήνα. 

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες απέτυχαν να εντοπίσουν τους απαγωγείς του Περλ και εννέα ημέρες μετά την απαγωγή του ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε. Η σορός του εντοπίστηκε εβδομάδες αργότερα στο Πακιστάν. 

«Ο πατέρας μου είναι Εβραίος, η μητέρα μου είναι Εβραία, εγώ είμαι Εβραίος»

Μετά την δολοφονία του, οι τρομοκράτες δημοσίευσαν ένα βίντεο διάρκειας 3 λεπτών και 36 δευτερολέπτων, με τίτλο «Η σφαγή του κατασκόπου-δημοσιογράφου, του Εβραίου Ντάνιελ Περλ», στο οποίο ο Αμερικανός δημοσιογράφος εμφανιζόταν να λέει: «Το όνομά μου είναι Ντάνιελ Περλ. Είμαι Εβραιοαμερικανός από το Ενσίνο της Καλιφόρνιας, ΗΠΑ. Κατάγομαι από- από την πλευρά του πατέρα μου η οικογένεια είναι σιωνιστική. Ο πατέρας μου είναι Εβραίος, η μητέρα μου είναι Εβραία, εγώ είμαι Εβραίος. Η οικογένειά μου ακολουθεί τον Ιουδαϊσμό. Έχουμε κάνει πολλές οικογενειακές επισκέψεις στο Ισραήλ». Το βίντεο τελειώνει με τους απαγωγείς να αποκεφαλίζουν τον δημοσιογράφο.

Daniel Pearl    WSJ  Karachi, Pakist 1

Η «ανάληψη» ευθύνης της δολοφονίας Περλ από τον εγκέφαλο της 11ης Σεπτεμβρίου

Τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν τελικά και καταδικάστηκαν για την υπόθεση. Ο Αχμέντ Ομάρ Σαΐντ Σέιχ, ένας βρετανικής καταγωγής ισλαμιστής, καταδικάστηκε σε θάνατο, ενώ στους άλλους τρεις επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη. 

Ωστόσο, ο Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ, ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα που κρατείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Γκουαντάναμο ως «εγκέφαλος» των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 δήλωσε ότι σκότωσε ο ίδιος προσωπικά τον Περλ.

Δημοσιογραφική έρευνα κατέδειξε χρόνια αργότερα ότι οι απαγωγείς του Περλ ανήκαν σε διάφορες ισλαμιστικές οργανώσεις και πως μεταξύ αυτών υπήρχαν στελέχη της Αλ Κάιντα.

Πάντως, μετά από εφέσεις και άλλες νομικές διαδικασίες, το 2020, το Ανώτατο Δικαστήριο στο Πακιστάν ακύρωσε την καταδίκη του Αχμέντ Ομάρ Σαΐντ Σέιχ, επικαλούμενο έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου.

Η απόφαση προκάλεσε οργή και νέες εκκλήσεις για απονομή δικαιοσύνης. Ωστόσο, ο Σέιχ δεν αφέθηκε αμέσως ελεύθερος, καθώς η κυβέρνηση άσκησε έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν -μια διαδικασία που βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα.

The Daniel Pearl Murder -- Part 1: The Understanding
Στη μεγάλη οθόνη 

Η ιστορία του Ντάνιελ Περλ έγινε ταινία με τίτλο “Μια γενναία καρδιά” (Α Mighty Heart), η οποία περιγράφει την απαγωγή και τον θάνατό του. Το βιβλίο πάνω στο οποίο γυρίστηκε η ταινία γράφτηκε από τη σύζυγο του δημοσιογράφου Μαριάν Περλ. Η ταινία γυρίστηκε στη Γαλλία, την Ινδία και το Καράτσι. Στο φιλμ πρωταγωνιστούν ο Νταν Φούτερμαν στον ρόλο του Πέρλ και η Αντζελίνα Τζολί στον ρόλο της συζύγου του.

A Mighty Heart (2007) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουκρανία: Ο Γιώργος Σταμάτης και η Κατερίνα Σπυριδάκη βίωσαν τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου
Ουκρανία: Ο Γιώργος Σταμάτης και η Κατερίνα Σπυριδάκη βίωσαν τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου

Οι Έλληνες βουλευτές συνομίλησαν με τοπικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, κατανοώντας τις καθημερινές προκλήσεις της ουκρανικής κοινωνίας

Η έκρηξη των podcast στις αμερικανικές εκλογές 2024: Πλατφόρμα ενημέρωσης ή πολιτικής επιρροής;
Η έκρηξη των podcast στις αμερικανικές εκλογές 2024: Πλατφόρμα ενημέρωσης ή πολιτικής επιρροής;

Οι στρατηγικές και των δύο υποψηφίων υπογραμμίζουν πως το podcasting είναι πλέον ένα κρίσιμο μέρος της εργαλειοθήκης των πολιτικών μέσων

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.