Κοσμος

Είναι πολιτικά τα κίνητρα πίσω από τις καταγγελίες του Ισραήλ για μέλη του UNRWA;

Πεδίο σφοδρών αντιπαραθέσεων εν μέσω προσπάθειας για κατάπαυση του πυρός

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ισραήλ: Ποια είναι τα κίνητρα πίσω από τις καταγγελίες για την UNRWA - Προς επίτευξη συμφωνίας για ανακωχή

Το κέντρο ρημαγμένο, στα νοσοκομεία σφοδρά πυρά, ο πληθυσμός σε φυγή: η Χαν Γιούνις παραμένει σήμερα θέατρο άγριων μαχών, με φόντο τις εκκλήσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να συνεχιστεί η βοήθεια στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας και να σωθεί η υπηρεσία για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως η Χαν Γιούνις υπέστη βομβαρδισμούς για άλλη μια νύχτα. Η μεγαλύτερη πόλη στη νότια Λωρίδα της Γάζας έχει μετατραπεί τις τελευταίες εβδομάδες στο επίκεντρο του πολέμου, με τον ισραηλινό στρατό να διαβεβαιώνει πως θα εξαλείψει τους μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς εκεί.

Εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Άμαλ («Ελπίδα»), από τα μεγαλύτερα της πόλης, μαζί με το ιατρικό κέντρο Νάσερ, έκαναν λόγο για μάχες σε μικρή απόσταση, για θραύσματα οβίδων στην αυλή του, για έλλειψη τροφίμων.

«Φύγαμε από το νοσοκομείο Νάσερ (...) κάτω από βομβαρδισμούς και αεροπορικά πλήγματα. Δεν ξέρουμε πού να πάμε, δεν μας είπαν πού να πάμε συγκεκριμένα. Είμαστε μέσα στο κρύο, αφημένοι στην τύχη μας, χωρίς σκηνές, χωρίς τίποτα για να επιβιώσουμε», είπε Παλαιστίνια που εγκατέλειψε την πόλη με σκοπό να φθάσει στη Ράφα, νοτιότερα.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ενσωματωμένος σε μονάδα του ισραηλινού στρατού μετέδωσε πως είδε το κέντρο της Χαν Γιούνις ισοπεδωμένο, κτίρια κατεστραμμένα, ενώ στρατιωτικοί κινούνταν μέσα στη λάσπη και εισέδυαν σε υπόγειες σήραγγες.

«Καταστροφικές συνέπειες» από την αναστολή χρηματοδοτήσεων

Στον θύλακο που πολιορκεί και σφυροκοπεί το Ισραήλ, όπου η ανθρωπιστική κρίση παίρνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις, οι βομβαρδισμοί ανάγκασαν 1,7 εκατ. ανθρώπους από το σύνολο των 2,2 εκατ. κατοίκων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πάνω από τα μισά κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας —το 50 ως 61%— έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί ολοσχερώς, υπέδειξε ανάλυση δορυφορικών εικόνων από ερευνητές αμερικανικών πανεπιστημίων, στα ευρήματα της οποίας αναφέρθηκε χθες Τρίτη το BBC.

Φονικές μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, «ελπίδα» για εκεχειρία © HAITHAM IMAD/ EPA

Κάνοντας ακόμα πιο δυσοίωνα τα πράγματα για τον άμαχο πληθυσμό, οι δραστηριότητες του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) απειλούνται σοβαρά πλέον, αφού το Ισραήλ κατήγγειλε πως 12 από τους 30.000 εργαζομένους του πήραν μέρος στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Μετά τις ισραηλινές κατηγορίες σε βάρος εργαζομένων του UNRWA, δεκατρείς χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και κρατών μελών της ΕΕ, ανέστειλαν τη χρηματοδότησή τους, αξιώνοντας η υπηρεσία να ερευνήσει διεξοδικά τη φερόμενη εμπλοκή μελών της στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

«Οι αποφάσεις αυτές (...) θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τον πληθυσμό της Γάζας. Καμιά άλλη οντότητα δεν έχει τη δυνατότητα να προσφέρει βοήθεια αυτού του εύρους» στον πληθυσμό που «τη χρειάζεται επειγόντως», τόνισαν δεκατέσσερις επικεφαλής υπηρεσιών του ΟΗΕ.

Ουδεμία άλλη οργάνωση μπορεί να «αντικαταστήσει ή να υποκαταστήσει τις τεράστιες δυνατότητες, το πλέγμα, τη γνώση του UNRWA», επέμεινε η συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη, η Σίγκριντ Κάαχ, έπειτα από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας κεκλεισμένων των θυρών.

Αλλά για την ισραηλινή κυβέρνηση το UNRWA είναι «θεμελιωδώς διαβρωμένο» και επιτρέπει στη Χαμάς να «χρησιμοποιεί τις υποδομές του» για να διεξάγει στρατιωτικές δραστηριότητες και να «κρύβει τρομοκράτες». Η υπηρεσία αυτή, επαναλαμβάνουν συνεχώς ισραηλινοί πολιτικοί, δεν έχει καμιά θέση στο «μέλλον» της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμμαχος-κλειδί του Ισραήλ —και κυριότερος χρηματοδότης της υπηρεσίας—, οι ΗΠΑ κρίνουν πως πρέπει να ληφθούν μέτρα και να τεθούν σε εφαρμογή «θεμελιώδεις» αλλαγές στο UNRWA ώστε «να μην ξαναγίνουν ποτέ τέτοια πράγματα», παρότι αναγνωρίζουν πως επιτελεί «κρίσιμο» έργο.

Πολιτικά κίνητρα πίσω από τις καταγγελίες για την UNRWA;

Ο Ματίας Σμάλε, πρώην ανώτερο στέλεχος του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), δήλωσε χθες Τρίτη πως η χρονική στιγμή που επελέγη για να γίνουν οι αποκαλύψεις και οι καταγγελίες του Ισραήλ περί της φερόμενης εμπλοκής υπαλλήλων της υπηρεσίας στην επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου δείχνει πως πρόκειται για υπόθεση με πολιτικό ελατήριο.

Η ισραηλινή κατηγορία πως δώδεκα μέλη της υπηρεσίας συμμετείχαν στην επίθεση διατυπώθηκε αμέσως μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ στη Χάγη την 26η Ιανουαρίου για τη Λωρίδα της Γάζας, θύμισε ο κ. Σμάλε μιλώντας στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι υπάλληλοι που κατηγορεί το Ισραήλ να συμμετείχαν πράγματι στην επίθεση, είπε πως δεν θα τον εξέπληττε. «Όμως η χρονική στιγμή που επελέγη μου φαίνεται πως είχε πολύ πολιτικά κίνητρα», επέμεινε.

Για τον κ. Σμάλε, είναι απίθανο το 10% των περίπου 12.000 εργαζομένων του UNRWA στη Λωρίδα της Γάζας να έχουν «δεσμούς» με τη Χαμάς ή τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ, όπως ανέφερε προχθές Δευτέρα η εφημερίδα Wall Street Journal επικαλούμενη εκθέσεις των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Ασφαλώς υπάρχουν άνθρωποι στις τάξεις της υπηρεσίας που είναι συμπαθούντες της Χαμάς, αναγνώρισε, όμως «όσο ήμουν (στέλεχος) σε αυτή, πάντα παρακολουθούσαμε πολύ στενά το πώς δούλευαν και το πώς συμπεριφέρονταν οι εργαζόμενοί μας», ώστε να «τηρούν τις αξίες του ΟΗΕ» και «λαμβάναμε μέτρα όταν δεν συνέβαινε αυτό».

Την περίοδο που ήταν στέλεχος της υπηρεσίας (σ.σ. υπηρέτησε σε αυτή για σχεδόν επτά χρόνια), «διώχτηκαν» οκτώ υπάλληλοι του UNRWA, όχι μόνο επειδή υπήρχαν υποψίες για σχέσεις τους με τη Χαμάς, αλλά επειδή «συμπεριφέρονταν κατά τρόπο που δεν συμμορφωνόταν προς τις αξίες των Ηνωμένων Εθνών», εξήγησε. Γι’ αυτό «νομίζω πως όσα αναφέρθηκαν από τη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ είναι μεγαλοποιημένα», συμπλήρωσε ο Γερμανός, πλέον ανώτερος σύμβουλος σε υπηρεσία του ΟΗΕ αρμόδια για τον αναπτυξιακό συντονισμό στην περιφέρεια της Αφρικής.

Κανένας οργανισμός δε μπορεί να αντικαταστήσει την υπηρεσία του ΟΗΕ 

Κανένας οργανισμός δεν μπορεί να «αντικαταστήσει» την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa) για να βοηθήσει τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας, προειδοποίησε την Τρίτη η Συντονίστρια της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για τη Λωρίδα της Γάζας Ζίγκριντ Κάαγκ.

«Δεν υπάρχει με κανέναν τρόπο οργανισμός ικανός να αντικαταστήσει ή να υποκαταστήσει την τεράστια ικανότητα, τη δομή της Unrwa και τις γνώσεις της για τον πληθυσμό της Γάζας», είπε στους δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΗΕ μετά τη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών αυτών των μεγάλων δωρητών είναι προγραμματισμένη αργότερα την ίδια μέρα (τοπική ώρα) στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, σε μια προσπάθεια να συνεχιστεί η χρηματοδότηση προς την υπηρεσία αυτή.

«Χωρίς αυτή τη χρηματοδότηση, οι προοπτικές για την Unrwa και τα εκατομμύρια των ανθρώπων που βοηθά είναι πολύ ζοφερές», δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του ΟΗΕ, ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

Κοντά σε συμφωνία νέας ανακωχής

Παράλληλα με αυτή την πολεμική, οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Κατάρ συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις στους διαδρόμους για να πείσουν το Ισραήλ και τη Χαμάς να κηρύξουν νέα ανακωχή, έπειτα από εκείνη στα τέλη του Νοεμβρίου που επέτρεψε να αφεθούν ελεύθεροι εκατό και πλέον όμηροι με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων.

Ο ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, επιβεβαίωσε χθες ότι το κίνημά του έλαβε πρόταση για νέα εκεχειρία, καρπό συνάντησης στο Παρίσι στην οποία πήραν μέρος ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και αντιπρόσωποι των κυβερνήσεων του Κατάρ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ.

«Η Χαμάς εξετάζει την πρόταση» και ετοιμάζει την απάντησή της, ανέφερε, προσθέτοντας πως στελέχη της προσκλήθηκαν να πάνε στην Αίγυπτο, για «να συζητήσουν τη συμφωνία-πλαίσιο» που προέκυψε «στη συνάντηση του Παρισιού» και «την εφαρμογή της».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε ωστόσο χθες πως το Ισραήλ «δεν θα αποσύρει τον στρατό από τη Λωρίδα της Γάζας», ούτε πρόκειται να δεχθεί να απελευθερώσει «χιλιάδες τρομοκράτες» σε αντάλλαγμα για τους ομήρους.

Ακροδεξιός υπουργός με επιρροή, ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, απείλησε χθες Τρίτη να αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν ο κ. Νετανιάχου δώσει το πράσινο φως σε κατ’ αυτόν «άφρονα» συμφωνία για την απελευθέρωση των περίπου 100 ομήρων στη ζωή που συνεχίζουν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.