Κοσμος

Ο Ερντογάν υπέγραψε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ανοίγει τον δρόμο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα F-16

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Ερντογάν υπέγραψε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ © EPA / NECATI SAVAS

Ερντογάν: Υπέγραψε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - Το χρονικό της τουρκικής απόφασης

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μετά την επικύρωση του σχετικού νομοσχεδίου από την Εθνοσυνέλευση, το βράδυ της περασμένης Τρίτης.

Σουηδός πρωθυπουργός: «Σημαντικό ορόσημο» η υπογραφή του πρωτοκόλλου 

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον χαιρέτισε απόψε την υπογραφή από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Χαιρετίζουμε την έγκριση από την Τουρκία της επικύρωσης (του πρωτοκόλλου) για την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Με αυτήν επιτυγχάνεται ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», έγραψε ο Κρίστερσον σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Δημοσιεύτηκε στη τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για την έγκριση της κύρωσης του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Γρήγορα βήματα για την πώληση F-16 στην Τουρκία

Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τουρκία, Τζεφ Φλέικ, είπε ότι η έγκριση από την τουρκική Εθνοσυνέλευση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ανοίγει το δρόμο για συνεργασία και συνεννόηση των ΗΠΑ με την Τουρκία σε άλλους τομείς, ενώ για την πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία δήλωσε αισιόδοξος ότι η διαδικασία στο αμερικανικό Κογκρέσο θα προχωρήσει χωρίς προβλήματα.

Η απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης σημαίνει πολλά για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ, τόνισε ο Αμερικανός διπλωμάτης μιλώντας στη γνωστή δημοσιογράφο Χαντέ Φιράτ της τουρκικής Hurriyet. Αναφερόμενος δε στη μελλοντική πορεία των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων έκανε λόγο για μια σπουδαία στιγμή και μια νέα εποχή.

Μιλώντας στο Reuters, δήλωσε ότι, μόλις το επίσημο έγγραφο της επικύρωσης φθάσει στην Ουάσιγκτον, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θα στείλει στο Κογκρέσο αναγγελία για την πώληση των F-16, ύψους άνω των 20 δισ. δολαρίων.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cynt5vve86ax)

Οι δηλώσεις του Αμερικάνου πρεσβευτή στην Τουρκία 

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Το ΝΑΤΟ είναι ένας πολύ επιτυχημένος οργανισμός εδώ και πολλά χρόνια και τώρα είναι ακόμη πιο ισχυρός. Όσον αφορά τη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ αφοσιωμένες στην ενίσχυση του ΝΑΤΟ. Είναι λοιπόν σπουδαίο που συνέβη αυτό και νομίζω ότι ανοίγει το δρόμο για συνεργασία και συνεννόηση σε άλλους τομείς όπως ποτέ άλλοτε. Είναι λοιπόν μια σπουδαία στιγμή και μια νέα εποχή».

Ερωτηθείς για το θέμα της πώλησης στην Τουρκία των μαχητικών F-16 ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε πως «με τον ίδιο τρόπο που το (σ.σ. τουρκικό) Κοινοβούλιο λαμβάνει σοβαρά υπόψη του την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, το Κογκρέσο των ΗΠΑ εξετάζει τις ξένες στρατιωτικές πωλήσεις και έχει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία».

Τζεφ Φλέικ: Δεν υπάρχει ανάγκη για ψηφοφορία στο Κονγκρέσο

Μετά και την επιστολή του προέδρου Τζο Μπάιντεν προς το Κογκρέσο, για την πρόθεσή της αμερικανικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην πώληση, ο Τζεφ Φλέικ περιέγραψε τη μετέπειτα διαδικασία ως εξής: «Η αμερικανική κυβέρνηση ενημερώνει το Κογκρέσο για την πρόθεσή της να προχωρήσει στην πώληση στρατιωτικού υλικού. Εάν το Κογκρέσο δεν προβάλει αντιρρήσεις, η πώληση πραγματοποιείται.

Ως εκ τούτου, πιθανότατα δεν θα δούμε ψηφοφορία στο Κογκρέσο, δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο. Θα υπάρξει ψηφοφορία μόνο αν υπάρξει αντίθεση. Έτσι, είναι ικανοποιητικό, και συχνά μιλάω με τους παλιούς μου φίλους στο Κογκρέσο, και προφανώς αποδίδουν μεγάλη σημασία στη συμμετοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Είναι ικανοποιητικό, αλλά φυσικά η κατάσταση με την πώληση είναι στη δικαιοδοσία του Κογκρέσου και θα το εξετάσουν»

«Η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και η δική μας συμμετοχή στο ΝΑΤΟ σημαίνει ότι έχουμε κοινές ανάγκες ασφαλείας και στόχους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και επικαλύπτονται. Έτσι, ναι, υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία και συντονισμό σε αυτό το θέμα» ανέφερε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία.

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν προτρέπει το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση F-16 στην Τουρκία

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε επιστολή στα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ζητώντας να εγκρίνουν την πώληση στην Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16 και εξοπλισμού αναβάθμισης, συνολικής αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο τρεις καλά πληροφορημένες πηγές.

Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε χθες Τρίτη το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία εμπόδιζε επί 20 μήνες. Απομένει πλέον η τελική υπογραφή από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης. Η εξέλιξη συνδέθηκε με την αγορά αμερικανικών F-16, με την Άγκυρα να διαπραγματεύεται τη λήψη απόφασης από το Κογκρέσο των ΗΠΑ ταυτόχρονα με την άρση του αδιεξόδου στο θέμα της Σουηδίας.

Αμερικανοί βουλευτές έλεγαν ότι περιμένουν την οριστική έγκριση του πρωτοκόλλου από την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής του από τον πρόεδρο Ερντογάν, προτού αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν την πώληση F-16.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του CNN Turk στην Ουάσιγκτον, μετά την επιστολή Μπάιντεν, θα ακολουθήσει συνάντηση στον Λευκό Οίκο. «Πρώτα, στέλνει μια επιστολή για να την εγκρίνουμε. Η Τουρκία θα παραδώσει τα σουηδικά έγγραφα έγκρισης. Υπάρχει μια διαδικασία στην οποία ο Λευκός Οίκος θα κάνει η επίσημη κοινοποίηση. Αυτή η επιστολή είναι μια έκκληση να το εγκρίνει. Αυτό είναι ένα ενδιάμεσο βήμα».

Το χρονικό της τουρκικής απόφασης

Το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία εγκρίθηκε στις 26 Δεκεμβρίου από την Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, εισήχθη στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας από τις 16 Ιανουαρίου, στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να τεθεί σε ψηφοφορία.

Η πλέον πρόσφατη ένδειξη ότι η Τουρκία προσανατολίζεται να προχωρήσει στην έγκριση του πρωτοκόλλου ήταν το «πράσινο φως» που έδωσε στη συμμετοχή της Σουηδίας στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Steadfast Defender 24», η οποία ξεκινάει στις 31 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου, τη μεγαλύτερη άσκηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Τουρκία
© EPA/NECATI SAVAS

Το σχέδιο της άσκησης οριστικοποιήθηκε στις συνεδριάσεις της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 17 και 18 Ιανουαρίου, με τον αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Μετίν Γκιουράκ, να μην προβάλλει αντιρρήσεις στη συμμετοχή της Σουηδίας, απόφαση που δεν θα μπορούσε να έχει ληφθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία εγκρίθηκε στις 26 Δεκεμβρίου από την Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, εισήχθη στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας από τις 16 Ιανουαρίου, στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να τεθεί σε ψηφοφορία.

Η Άγκυρα καθυστερεί να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, κατηγορώντας τη χώρα ότι ανέχεται τη δράση στο έδαφός της τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως υποστηρίζει, που δρουν κατά της Τουρκίας, όπως της αυτονομιστικής κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ και των οπαδών του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί ως ιθύνοντα νου της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

Η Ουγγαρία το επόμενο «εμπόδιο»

Η Τουρκία έχει εκφράσει την οργή της για διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στη Σουηδία, στη διάρκεια των οποίων διαδηλωτές έκαψαν το Κοράνι.

Πέραν όμως αυτών των ζητημάτων, κατά την εξέλιξη της διαδικασίας το θέμα συνδέθηκε με την προμήθεια από την Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ, με την Άγκυρα να διαπραγματεύεται την ταυτόχρονη λήψη απόφασης από το Κογκρέσο των ΗΠΑ για τα μαχητικά με την άρση από την πλευρά της Άγκυρας του αδιεξόδου στο θέμα της Σουηδίας.

Για να γίνει δεκτό ένα κράτος ως νέο μέλος στο ΝΑΤΟ, τα κοινοβούλια των υφιστάμενων 31 κρατών μελών πρέπει να εγκρίνουν τα πρωτόκολλα προσχώρησης. Εκτός από την Τουρκία, η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη στην Ουγγαρία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.