Κοσμος

Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία: Γρήγορα βήματα για την πώληση των F-16

«Δεν υπάρχει ανάγκη για ψηφοφορία στο Κογκρέσο» ανέφερε ο Τζεφ Φλέικ

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ukraine starts using F-16 fighter jets for operations, says Zelenskiy
© Unsplash

ΗΠΑ: Γρήγορα βήματα για την πώληση F-16 στην Τουρκία - «Δεν υπάρχει ανάγκη για ψηφοφορία στο Κογκρέσο» ανέφερε ο Τζεφ Φλέικ 

Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τουρκία, Τζεφ Φλέικ, είπε ότι η έγκριση από την τουρκική Εθνοσυνέλευση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ανοίγει το δρόμο για συνεργασία και συνεννόηση των ΗΠΑ με την Τουρκία σε άλλους τομείς, ενώ για την πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία δήλωσε αισιόδοξος ότι η διαδικασία στο αμερικανικό Κογκρέσο θα προχωρήσει χωρίς προβλήματα.

Η απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης σημαίνει πολλά για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ, τόνισε ο Αμερικανός διπλωμάτης μιλώντας στη γνωστή δημοσιογράφο Χαντέ Φιράτ της τουρκικής Hurriyet. Αναφερόμενος δε στη μελλοντική πορεία των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων έκανε λόγο για μια σπουδαία στιγμή και μια νέα εποχή.

Μιλώντας στο Reuters, δήλωσε ότι, μόλις το επίσημο έγγραφο της επικύρωσης φθάσει στην Ουάσιγκτον, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θα στείλει στο Κογκρέσο αναγγελία για την πώληση των F-16, ύψους άνω των 20 δισ. δολαρίων.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cynt5vve86ax)

Οι δηλώσεις του Αμερικάνου πρεσβευτή στην Τουρκία 

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Το ΝΑΤΟ είναι ένας πολύ επιτυχημένος οργανισμός εδώ και πολλά χρόνια και τώρα είναι ακόμη πιο ισχυρός. Όσον αφορά τη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ αφοσιωμένες στην ενίσχυση του ΝΑΤΟ. Είναι λοιπόν σπουδαίο που συνέβη αυτό και νομίζω ότι ανοίγει το δρόμο για συνεργασία και συνεννόηση σε άλλους τομείς όπως ποτέ άλλοτε. Είναι λοιπόν μια σπουδαία στιγμή και μια νέα εποχή».

Ερωτηθείς για το θέμα της πώλησης στην Τουρκία των μαχητικών F-16 ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε πως «με τον ίδιο τρόπο που το (σ.σ. τουρκικό) Κοινοβούλιο λαμβάνει σοβαρά υπόψη του την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, το Κογκρέσο των ΗΠΑ εξετάζει τις ξένες στρατιωτικές πωλήσεις και έχει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία».

Τζεφ Φλέικ: Δεν υπάρχει ανάγκη για ψηφοφορία στο Κονγκρέσο

Μετά και την επιστολή του προέδρου Τζο Μπάιντεν προς το Κογκρέσο, για την πρόθεσή της αμερικανικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην πώληση, ο Τζεφ Φλέικ περιέγραψε τη μετέπειτα διαδικασία ως εξής: «Η αμερικανική κυβέρνηση ενημερώνει το Κογκρέσο για την πρόθεσή της να προχωρήσει στην πώληση στρατιωτικού υλικού. Εάν το Κογκρέσο δεν προβάλει αντιρρήσεις, η πώληση πραγματοποιείται.

Ως εκ τούτου, πιθανότατα δεν θα δούμε ψηφοφορία στο Κογκρέσο, δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο. Θα υπάρξει ψηφοφορία μόνο αν υπάρξει αντίθεση. Έτσι, είναι ικανοποιητικό, και συχνά μιλάω με τους παλιούς μου φίλους στο Κογκρέσο, και προφανώς αποδίδουν μεγάλη σημασία στη συμμετοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Είναι ικανοποιητικό, αλλά φυσικά η κατάσταση με την πώληση είναι στη δικαιοδοσία του Κογκρέσου και θα το εξετάσουν»

«Η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και η δική μας συμμετοχή στο ΝΑΤΟ σημαίνει ότι έχουμε κοινές ανάγκες ασφαλείας και στόχους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και επικαλύπτονται. Έτσι, ναι, υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία και συντονισμό σε αυτό το θέμα» ανέφερε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία.

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν προτρέπει το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση F-16 στην Τουρκία

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε επιστολή στα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ζητώντας να εγκρίνουν την πώληση στην Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16 και εξοπλισμού αναβάθμισης, συνολικής αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο τρεις καλά πληροφορημένες πηγές.

Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε χθες Τρίτη το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία εμπόδιζε επί 20 μήνες. Απομένει πλέον η τελική υπογραφή από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης. Η εξέλιξη συνδέθηκε με την αγορά αμερικανικών F-16, με την Άγκυρα να διαπραγματεύεται τη λήψη απόφασης από το Κογκρέσο των ΗΠΑ ταυτόχρονα με την άρση του αδιεξόδου στο θέμα της Σουηδίας.

Αμερικανοί βουλευτές έλεγαν ότι περιμένουν την οριστική έγκριση του πρωτοκόλλου από την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής του από τον πρόεδρο Ερντογάν, προτού αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν την πώληση F-16.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του CNN Turk στην Ουάσιγκτον, μετά την επιστολή Μπάιντεν, θα ακολουθήσει συνάντηση στον Λευκό Οίκο. «Πρώτα, στέλνει μια επιστολή για να την εγκρίνουμε. Η Τουρκία θα παραδώσει τα σουηδικά έγγραφα έγκρισης. Υπάρχει μια διαδικασία στην οποία ο Λευκός Οίκος θα κάνει η επίσημη κοινοποίηση. Αυτή η επιστολή είναι μια έκκληση να το εγκρίνει. Αυτό είναι ένα ενδιάμεσο βήμα».

Τουρκικά F-16: Οι επιφυλάξεις μελών της Γερουσίας

Ορισμένα μέλη του Κογκρέσου και από τα δύο κόμματα έχουν εκφράσει επιφυλάξεις. Ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, έλεγε: «μέχρι (ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) να σταματήσει τις απειλές του (κατά γειτονικών συμμάχων του ΝΑΤΟ), να βελτιώσει το ιστορικό του στα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό (…) και να αρχίσει να ενεργεί όπως θα έπρεπε να ενεργεί ένας έμπιστος σύμμαχος, δεν θα εγκρίνω αυτήν την πώληση».

Για τις περισσότερες πιθανές μεγάλες πωλήσεις όπλων που απαιτούν εξέταση από το Κογκρέσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρέχει πρώτα άτυπη ειδοποίηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, επιτρέποντας μια εμπιστευτική διαδικασία στην οποία οι επιτροπές μπορούν να εγείρουν και να συζητούν ανησυχίες με την εκτελεστική εξουσία.

Αυτή η διαδικασία διαρκεί συνήθως 20 έως 40 ημέρες, ακολουθούμενη από την επίσημη ειδοποίηση για την πιθανή πώληση. Ωστόσο, εάν ένας πρόεδρος της επιτροπής ή ένας επικεφαλής της μειοψηφίας βάλει την προτεινόμενη συναλλαγή σε «αναμονή» (hold), τότε η επίσημη ειδοποίηση συνήθως δεν προχωρά, παρόλο που η εν λόγω «αναμονή» δεν έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τον Νόμο περί Ελέγχου Εξαγωγών Οπλων, η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε πώληση -εάν δεν έχει υπάρξει σχετική απαγορευτική νομοθεσία- 15 ημέρες (για συμμάχους του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία) μετά την επίσημη ειδοποίηση.

Η νομοθεσία και η εποπτεία του Κογκρέσου έχουν βοηθήσει στη διαμόρφωση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας για δεκαετίες. Το Κογκρέσο έθεσε εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από το 1975 έως το 1978, μετά την κυπριακή σύγκρουση του 1974. Εκτοτε, η Τουρκία έχει επικεντρωθεί περισσότερο στην ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της και, στο πλαίσιο αυτού του σκοπού, ένας από τους στόχους που είχαν οι τουρκικές αγορές όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από άλλους ξένους προμηθευτές ήταν η απόκτηση τεχνολογίας που θα βοηθούσε τη μελλοντική εγχώρια αμυντική παραγωγή.

Πηγή: Reuters, CNN Turk

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο
Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο

Παρότι τα προβλήματα δεν λύνονται με το να τους ρίχνεις λεφτά, ένας πληθυσμός 40 εκατομμυρίων μαζί με ένα τόσο εκτεταμένο δίκτυο υποδομών σημαίνει τεράστιες δημόσιες ανάγκες και πολυδάπανους μηχανισμούς

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.