- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Λευκοί ρινόκεροι: Τεχνητή γονιμοποίηση ίσως σώσει το είδος - Η Νατζίν και η Φατού είναι υπό 24ωρη φύλαξη στην Κένυα λόγω λαθροθηρών
Γερμανοί επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να καταστήσουν έγκυο μια θηλυκή νότια λευκή ρινοκερίνα με τεχνητή γονιμοποίηση, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να σώσουν τα ξαδέλφια της, τους βόρειους λευκούς ρινόκερους, από τους οποίους δεν έχουν απομείνει στον κόσμο παρά μόνο δύο ηλικιωμένες θηλυκές.
Για να σωθεί το λειτουργικά εξαφανισμένο είδος, οι ερευνητές της επιστημονικής κοινοπραξίας Biorescue επιχειρούν να εμφυτεύσουν ένα έμβρυο βόρειου λευκού ρινόκερου που έχει αναπτυχθεί στο εργαστήριο σε έναν από τους δύο θηλυκές ρινοκερίνες.
One of the two remaining northern white rhinos in the world, guarded 24 hours a day pic.twitter.com/XNhYZxf3h9
— Historic Vids (@historyinmemes) January 23, 2024
Οι τελευταίες δύο θηλυκές βόρειες λευκές ρινοκερίνες βρίσκονται υπό 24ωρη φύλαξη στην Κένυα
Το φιλόδοξο πρόγραμμα αναπαραγωγής αποτελεί την τελευταία ευκαιρία επιβίωσης για το είδος του βόρειου λευκού ρινόκερου, τα δύο τελευταία μέλη, η Νατζίν και η Φατού είναι πλέον πολύ ηλικιωμένες και αδυνατούν να φέρουν εις πέρας μια εγκυμοσύνη. Ο τελευταίος αρσενικός του είδους, ο Σουδάν, πέθανε το 2018 στον δρυμό Ολ Πετζέτα της Κένυας. Η Νατζίν και η Φατού ζουν στον ίδιο δρυμό και φυλάσσονται σε 24ωρη βάση, καθώς στη φύση θα κινδύνευαν από τους λαθροθήρες.
Η επιτυχής γονιμοποίηση ενός νότιου λευκού ρινόκερου με ένα έμβρυο του ίδιου είδους αποτελεί "ορόσημο", δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος Τόμας Χίλντεμπραντ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.
«Πετύχαμε κάτι που δεν πιστεύαμε ότι ήταν δυνατό», δήλωσε ο Χίλντεμπραντ.
Ρινόκεροι: Έχουν μειωθεί δραστικά λόγω της λαθροθηρίας
Η ομάδα του Τόμας Χίλντεμπραντ έχει θέσει ως στόχο να γεννηθούν βόρειοι λευκοί ρινόκεροι, με ωάρια που θα γονιμοποιηθούν από κατεψυγμένο σπέρμα, μέσα στα επόμενα δυόμισι χρόνια. Ενδέχεται ωστόσο να χρειαστεί περισσότερος χρόνος, καθώς μόνο η εγκυμοσύνη στους ρινόκερους διαρκεί 16 μήνες.
Οι ρινόκεροι έχουν ελάχιστους εχθρούς στη φύση, όμως ο αριθμός τους μειώθηκε δραστικά τα τελευταία 50 χρόνια, λόγω της λαθροθηρίας. Στα μέσα του 19ου αιώνα σχεδόν ένα εκατομμύριο ρινόκεροι ζούσαν ακόμη στην άγρια φύση, αφού κατάφεραν να επιβιώσουν στον πλανήτη επί 26 εκατομμύρια χρόνια.
Με πληροφορίες από ERT, RFI