Κοσμος

245.000 επιζώντες του Ολοκαυτώματος ζουν ακόμα. Πού βρίσκονται σήμερα;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Ρωσία φιλοξενούν τις μεγαλύτερες ομάδες επιζώντων μετά το Ισραήλ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ολοκαύτωμα: Που βρίσκονται οι επιζώντες του σήμερα;
© EPA/CAROLINE BLUMBERG

Ολοκαύτωμα: Που βρίσκονται οι 245.000 επιζώντες της ναζιστικής θηριωδίας;

Οκτώ δεκαετίες από τότε που οι Ναζί σκότωσαν εκατομμύρια Εβραίους στο Ολοκαύτωμα, μόνο περίπου 245.000 από αυτούς που επέζησαν είναι ακόμα ζωντανοί για να διηγηθούν την ιστορία.

Μετά το Ολοκαύτωμα, ο εβραϊκός πληθυσμός της Ευρώπης εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Δεδομένου ότι οι περισσότερες χώρες δεν παρακολουθούν συστηματικά τους επιζώντες, δεν ήταν σαφές πόσοι ήταν ακόμα ζωντανοί - μέχρι τώρα. Η Διάσκεψη για τις Εβραϊκές Υλικές Απαιτήσεις κατά της Γερμανίας δημοσίευσε την Τρίτη αυτό που θεωρείται η πρώτη ολοκληρωμένη, επαληθευμένη εκτίμηση του μεγέθους αυτού του πληθυσμού, του τόπου όπου ζουν και των αναγκών τους. Γνωστή ως Διάσκεψη για τις Απαιτήσεις, είναι ένας οργανισμός που εξασφαλίζει αποζημιώσεις από τη γερμανική και την αυστριακή κυβέρνηση για τους Εβραίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος.

Σχεδόν οι μισοί ζουν στο Ισραήλ

Έξι εκατομμύρια Εβραίοι δολοφονήθηκαν από τη ναζιστική κυβέρνηση της Γερμανίας, η οποία ήταν στην εξουσία μεταξύ 1933 και 1945 - αριθμός που αντιστοιχεί στα δύο τρίτα του εβραϊκού πληθυσμού της Ευρώπης πριν από το 1933. Οι Ναζί καταδίωξαν και σφαγίασαν επίσης τους Ρομά και άλλες μειονοτικές ομάδες και πολιτικούς εχθρούς σε μικρότερη κλίμακα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Σήμερα, ο παγκόσμιος εβραϊκός πληθυσμός εκτιμάται σε περίπου 15 εκατομμύρια. Σύμφωνα με την έκθεση της Διάσκεψης Διεκδικήσεων, οι επιζώντες που ζουν σήμερα είναι διασκορπισμένοι σε περισσότερες από 90 χώρες. Σχεδόν οι μισοί ζουν στο Ισραήλ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Ρωσία φιλοξενούν τις αμέσως μεγαλύτερες ομάδες επιζώντων.

245.000 επιζώντες του Ολοκαυτώματος ζουν ακόμα. Πού βρίσκονται σήμερα;
A holocaust survivor attends an event hosted by the Holocaust Museum LA to honor Arnold Schwarzenegger with an inaugural 'Award of Courage' at The Beverly Hills Hotel in Beverly Hills, California, USA, 06 November 2023. EPA/ALLISON DINNER
Eπιζών του Ολοκαυτώματος © EPA/ALLISON DINNER
Mνημειο του Ολοκαυτώματος
© EPA/CLEMENS BILAN
245.000 επιζώντες του Ολοκαυτώματος ζουν σήμερα. Πού βρίσκονται τώρα;
© EPA/CLEMENS BILAN

Οι περισσότεροι από τους επιζώντες που ζουν σήμερα ήταν παιδιά κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος: το 75% ήταν μεταξύ 3 και 12 ετών το 1945, όταν έληξε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Σήμερα, η μέση ηλικία αυτής της ομάδας είναι 86 ετών. Πάνω από το 60 τοις εκατό είναι γυναίκες.

«Τα στοιχεία μας αναγκάζουν να αποδεχτούμε την πραγματικότητα ότι οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος δεν θα είναι μαζί μας για πάντα», δήλωσε ο Γκρεγκ Σνάιντερ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Claims Conference, σε δελτίο τύπου.

Πριν από τη δημοσίευση της δημογραφικής της έκθεσης, η Διάσκεψη Διεκδικήσεων συνέλεγε στοιχεία για τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος που λάμβανα τακτικές αποζημιώσει. Δεν διέθετε όμως επικαιροποιημένες πληροφορίες για τους χιλιάδες επιζώντες που έλαβαν εφάπαξ πληρωμές σε κάποια στιγμή των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, καθώς και για το αν ήταν ακόμη ζωντανοί.

Αυτό άλλαξε το 2021, όταν η Διάσκεψη Διεκδίκησης Διαφορών διαπραγματεύτηκε με τη γερμανική κυβέρνηση για να επιτύχει συμπληρωματικές πληρωμές για ορισμένους δικαιούχους επιζώντες του Ολοκαυτώματος. Για την εκταμίευση αυτών των ετήσιων πληρωμών, οι οποίες σχεδιάστηκαν να διαρκέσουν έως το 2027, ο οργανισμός ήρθε σε επαφή με περισσότερους από 200.000 επιζώντες, σύμφωνα με την έκθεση.

Η εκτίμηση για 245.000 επιζώντες του Ολοκαυτώματος που ζουν σήμερα δεν περιλαμβάνει επιζώντες που δεν εμφανίστηκαν ποτέ για να λάβουν αποζημιώσεις ή δεν ήρθαν ποτέ σε επαφή με τη Διάσκεψη Διεκδίκησης Απαιτήσεων.

Πηγή: Washington Post

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρακολουθώντας το τέλος του κόσμου από την Ακρόπολη
Παρακολουθώντας το τέλος του κόσμου από την Ακρόπολη

Δεν αποκλείεται ο κόσμος όντως να τελειώσει. Πιο πιθανό όμως είναι είτε να συνεχιστεί για πολλά χρόνια η συμπίεση της ποιότητας ζωής μας είτε απλώς να τελειώσει ο κόσμος όπως τον γνωρίζαμε

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.