Κοσμος

Ρολόι της Αποκάλυψης: Ακόμη πιο κοντά στα «μεσάνυχτα»...

Την Τρίτη θα ρυθμιστεί για το 2024 - Ανησυχητικές οι ενδείξεις

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

«Ρολόι της Αποκάλυψης»: Την Τρίτη θα ρυθμιστεί για το 2024 και βρίσκεται ήδη πιο κοντά από ποτέ στα «μεσάνυχτα»

Την Τρίτη (23/1) στις 17:00 ώρα Ελλάδας θα ρυθμιστεί για το 2024 από τους επιστήμονες το «Ρολόι της Αποκάλυψης» (Doomsday Clock).

Το «Ρολόι της Αποκάλυψης» έχει σχεδιαστεί για να δείχνει πόσο κοντά είναι η ανθρωπότητα στην παγκόσμια καταστροφή που προκαλείται από ανθρωπογενείς τεχνολογίες., όπως ο πυρηνικός κίνδυνος, η Κλιματική Αλλαγή και η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Για την χρονιά που πέρασε το «Ρολόι της Αποκάλυψης» βρέθηκε πιο κοντά στα μεσάνυχτα από ποτέ και συγκεκριμένα στα 90 δευτερόλεπτα πριν από την «καταστροφή». Τα σενάρια για το 2024 είναι χειρότερα...

Ύστερα από χρόνια με φυσικές καταστροφές, πανδημία και άλλα κοσμοϊστορικά γεγονότα, το «Ρολόι της Αποκάλυψης» (Doomsday Clock), φαίνεται να βρίσκεται ακόμη πιο κοντά στα μεσάνυχτα (και κατ’ επέκταση στην καταστροφή) -πιο κοντά από ποτέ.

Το Ρολόι χρησιμεύει ως έκκληση για δράση προς τις κυβερνήσεις του κόσμου. Την 24η Ιανουαρίου 2023, το Ινστιτούτο κίνησε τους δείκτες  του «Doomsday Clock» ακόμη πιο μπροστά, στα 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, σημείο το οποίο είναι το κοντινότερο από το 1947. Πριν από τον Ιανουάριο του 2023, είχε ρεκόρ των 100 δευτερολέπτων πριν από τα μεσάνυχτα, επί δύο χρόνια.

Το Ινστιτούτο που δημιούργησε το ρολόι, το Bulletin of the Atomic Scientists, διερωτάται εάν η ανθρωπότητα είναι ασφαλέστερη ή διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο φέτος σε σύγκριση με πέρυσι. Και οι εκτιμήσεις είναι ότι το 2024 είναι μια χειρότερη χρονιά από το 2023, άρα πιθανότατα οι δείκτες θα δείξουν πιο κοντά στα «μεσάνυχτα», δηλαδή στην καταστροφή. Υπό αυτήν την έννοια, το ερώτημα είναι μάλλον πόσο πιο κοντά στα «μεσάνυχτα» θα δείξει φέτος το Ρολόι.

© ΕΡΑ / JIM LO SCALZO

Ρολόι της Αποκάλυψης: Στα 2 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου

Το «Ρολόι της Αποκάλυψης» κατασκευάστηκε, το 1947, εν μέρει από επιστήμονες και μηχανικούς που βοήθησαν στο περίφημο έργο του Μανχάταν. Μετά την κατασκευή στις ΗΠΑ, των πρώτων πυρηνικών βομβών, οι αρμόδιοι ξεκίνησαν την πρωτοβουλία παρακολούθησης της ημέρας της Αποκάλυψης (Doomsday) - του τέλους, δηλαδή, του κόσμου.

Κάθε χρόνο, το ρολόι ενημερώνεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Bulletin of Atomic Scientists, με έδρα το Σικάγο. Η συσκευή παρακολουθεί και καταγράφει τις απειλές αποκαλυπτικού χαρακτήρα, όπως προκύπτουν μέσω των γεωπολιτικών εντάσεων, της κλιματικής κρίσης αλλά και των όπλων μαζικής καταστροφής.

Τα τελευταία χρόνια, έντονα αντικατοπτρίζεται στο «Doomsday Clock» η κλιματική κρίση και ο τρόπος που εξελίσσεται παγκοσμίως, παρότι, πέρυσι, στην πρόοδό του συνέβαλλαν γεγονότα όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Όταν το ρολόι δείξει μεσάνυχτα, αυτό σημαίνει ότι υπήρξε κάποιο είδος πυρηνικής ανταλλαγής ή καταστροφικής κλιματικής αλλαγής που εξαφάνισε την ανθρωπότητα. Ποτέ δε θέλουμε πραγματικά να φτάσουμε εκεί», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του Bulletin, Rachel Bronson.

Το 1947, όταν τέθηκε για πρώτη φορά σε λειτουργία, το ρολόι «χτυπούσε» 7 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα. Στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, το 1953, όταν ΗΠΑ και ΕΣΣΔ έκαναν τις πυρηνικές δοκιμές τους, οι δείκτες του ανέβηκαν μόλις στα 2 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα. Εν μέσω της επιδείνωσης των σχέσεων των δύο δυνάμεων, ταλαντεύτηκαν για αρκετή ώρα.

Η πιο απομακρυσμένη από την Ημέρα της Κρίσης ένδειξή του, σημειώθηκε το 1991, όταν τελείωσε και επίσημα ο Ψυχρός Πόλεμος και, ΗΠΑ και Ρωσία υπέγραψαν από κοινού τη Συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών όπλων. Εκείνη τη στιγμή, οι δείκτες του Doomsday Clock «έδειξαν» 17 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.