Κοσμος

«Ο Πούτιν θα μπορούσε να επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ σε 5 έως 8 χρόνια»

Ανησυχία στην Ευρώπη για την επιθετικότητα της Ρωσίας

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD
Ο ολοένα και πιο επιθετικός Βλαντιμίρ Πούτιν ανησυχεί την Ευρώπη

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη ότι θα είναι σε θέση να επιτεθεί σε χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ στα επόμενα 5 έως 8 χρόνια

Ένας ολοένα και πιο επιθετικός Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να επιτεθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ σε λιγότερο από μια δεκαετία, προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους.

«Ακούμε απειλές από το Κρεμλίνο σχεδόν κάθε μέρα... επομένως πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να επιτεθεί ακόμη και σε μια χώρα του ΝΑΤΟ μια μέρα», δήλωσε ο Πιστόριους στο γερμανικό περιοδικό Der Tagesspiegel σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

«Ο Πούτιν θα μπορούσε να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ σε 5 έως 8 χρόνια»

Αν και μια ρωσική επίθεση δεν είναι πιθανή «προς το παρόν», ο υπουργός επισήμανε: «Οι ειδικοί μας αναμένουν μια περίοδο πέντε έως οκτώ ετών κατά την οποία αυτό θα μπορούσε να είναι δυνατό».

Μετά την ευρεία εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, η Ρωσία ενίσχυσε την επιθετική της ρητορική εναντίον ορισμένων από τους γείτονές της -συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Βαλτικής και την Πολωνία, που είναι όλες μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς και της Μολδαβίας- ωθώντας κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους Άμυνας να προειδοποιήσουν για τον κίνδυνο μιας μεγάλης σύγκρουσης, επισημαίνει στο ρεπορτάζ του το Politico.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ δήλωσε ότι η στρατιωτική συμμαχία αντιμετωπίζει την πιο επικίνδυνη κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών και ζήτησε «έναν πολεμικό μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ».

Η ανησυχία για τη Σουηδία

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο γενικός διοικητής της Σουηδίας στρατηγός Micael Bydén κάλεσε ομοίως τους Σουηδούς να «προετοιμαστούν ψυχικά» για πόλεμο.

Την ίδια μέρα, ο υπουργός Πολιτικής Άμυνας της Σουηδίας Carl-Oskar Bohlin προειδοποίησε επίσης ότι «μπορεί να έρθει πόλεμος στη Σουηδία».

Στη συνέντευξή του στο Der Tagesspiegel, ο Πιστόριους είπε ότι οι σουηδικές προειδοποιήσεις ήταν «κατανοητές από σκανδιναβική σκοπιά», προσθέτοντας ότι η Σουηδία αντιμετώπισε «μια ακόμη πιο σοβαρή κατάσταση», δεδομένης της εγγύτητάς της με τη Ρωσία. Επίσης, δεν είναι ακόμη μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, περιμένοντας έγκριση από την Τουρκία και την Ουγγαρία για να ενταχθεί.

«Αλλά πρέπει επίσης να μάθουμε να ζούμε ξανά με τον κίνδυνο και να προετοιμαστούμε – στρατιωτικά, κοινωνικά και όσον αφορά την πολιτική άμυνα», προειδοποίησε ο Πιστόριους.

Ανησυχεί και η Πολωνία

Η Πολωνία, η οποία ξοδεύει περισσότερο από το 4% του ΑΕΠ της για την άμυνα φέτος, ανησυχεί επίσης για τον απρόβλεπτο Πούτιν, σημείωνει το Politico.

«Η Ρωσία αψηφά τη λογική. Αυτό που συνέβη το 2022 φαινόταν αδύνατο. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε σενάριο», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Władysław Kosiniak-Kamysz σε τηλεοπτική συνέντευξη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Στα τέλη του περασμένου έτους, η Γερμανία ανανέωσε το στρατιωτικό και στρατηγικό δόγμα της για πρώτη φορά από το 2011, με στόχο να είναι στρατιωτικά ικανή για πόλεμο.

«Ο πόλεμος επέστρεψε στην Ευρώπη. Η Γερμανία και οι σύμμαχοί της πρέπει για άλλη μια φορά να αντιμετωπίσουν μια στρατιωτική απειλή. Η διεθνής τάξη δέχεται επίθεση στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Ζούμε σε μια καμπή», έλεγε η πρώτη παράγραφος του νέου δόγματος.

«Αν η Ουκρανία δεν κερδίσει, δεν θα πάει καλά για την Ευρώπη»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Gabrielius Landsbergis, ένας σφοδρός επικριτής του Πούτιν που υπήρξε μια από τις πιο δυνατές φωνές υποστήριξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, κάλεσε την Πέμπτη την Ευρώπη να επιταχύνει τις προετοιμασίες για περισσότερη ρωσική επιθετικότητα.

«Υπάρχει μια πιθανότητα να μην περιοριστεί η Ρωσία στην Ουκρανία», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο AFP από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

«Δεν υπάρχει κανένα σενάριο κατά το οποίο εάν η Ουκρανία δεν κερδίσει, αυτό θα μπορούσε να τελειώσει καλά για την Ευρώπη», προειδοποίησε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ