Κοσμος

Γιατί οι απανωτές ανακοινώσεις για τον βασιλιά Κάρολο και την Κέιτ ήταν ασυνήθιστες

To παλάτι είναι γνωστό για την μυστικοπάθεια που το περιβάλλει

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βρετανία: Γιατί οι απανωτές ανακοινώσεις για τον Κάρολο και την Κέιτ ήταν ασυνήθιστες
© EPA/ROYAL FAMILY HANDOUT

Βρετανία: Οι απανωτές ανακοινώσεις για τον Κάρολο και την Κέιτ ήταν ασυνήθιστες για το Πάλατι

Οι διπλές ανακοινώσεις για την εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα της Κέιτ, της πριγκίπισσας της Ουαλίας, και για τη θεραπεία του προστάτη του βασιλιά Καρόλου Γ' - έχουν στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στο Μπάκινγχαμ.

Οι λεπτομέρειες της βασιλικής υγείας είναι πάντα ένα δύσκολο θέμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή τα μέλη της μοναρχίας είναι ιδιώτες μεν αλλά και δημόσια πρόσωπα. Ο Κάρολος, 75 ετών, είναι επικεφαλής του κράτους και η Κέιτ, 42 ετών, προορίζεται να γίνει βασίλισσα όταν ο σύζυγός της πρίγκιπας Ουίλιαμ διαδεχθεί τον πατέρα του στο θρόνο.

Οι σύντομες δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τις ανησυχίες για την υγεία ήταν τόσο ασυνήθιστες που κυριάρχησαν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Πέμπτης, με τους τίτλους να τις αποκαλούν «βόμβες».

Προχθές, ξαφνικά το Παλάτι ανακοίνωσε ότι η Κέιτ Μίντλετον υπεβλήθη σε εγχείρηση στην κοιλιά. Η σημείωση ότι θα μείνει στο νοσοκομείο για 14 ημέρες και θα χρειαστεί να αναρρώσει επί τρεις μήνες στο σπίτι της προκάλεσε εντυπώσεις, απορίες και ερωτήματα.

Ένα χειρουργείο στην κοιλιά μετά το οποίο χρειάζεται κάποιος να νοσηλευτεί για 14 ημέρες, αυτομάτως σημαίνει ότι δεν πρόκειται για ένα απλό χειρουργείο. Αντίθετα, μαρτυρά ότι πρόκειται για σοβαρό χειρουργείο για κάποιο προφανώς σοβαρό πρόβλημα υγείας. Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό ότι και βασιλιάς Κάρολος πρέπει να νοσηλευτεί την επόμενη εβδομάδα λόγω μιας «καλοήθους» υπερτροφίας του προστάτη.

King Charles and Kate, Princess of Wales, share health updates: What we know

Μυστικοπάθεια

Όταν οι μονάρχες του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν πραγματική εξουσία, οι ειδήσεις για ασθένειες αποκρύπτονταν από το φόβο ότι θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν την δύναμη τους. Η συνήθεια της μυστικοπάθειας παρέμεινε και αφότου οι βασιλείς δεν έχουν τις εξουσίες του παρελθόντος.

Το βρετανικό κοινό δεν πληροφορήθηκε ότι ο παππούς του Καρόλου, ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ', είχε καρκίνο του πνεύμονα πριν από τον θάνατό του τον Φεβρουάριο του 1952 σε ηλικία 56 ετών. Η δημόσια ανακοίνωση θανάτου ανέφερε μόνο ότι ο βασιλιάς «απεβίωσε ειρηνικά στον ύπνο του».

Ο πατέρας του, ο βασιλιάς Γεώργιος Ε΄, πέθανε το 1936 μετά από καρδιακή και πνευμονική νόσο. Μισό αιώνα αργότερα, δημοσιεύτηκαν αποσπάσματα ημερολογίου που αποκάλυπταν ότι ο γιατρός του βασιλιά είχε χορηγήσει στον ετοιμοθάνατο μονάρχη μορφίνη και κοκαΐνη για να επιταχύνει τον θάνατό του - εν μέρει για να μπορέσει να ανακοινωθεί στις πρωινές εφημερίδες.

Μεγαλύτερη διαφάνεια;

Το Ηνωμένο Βασίλειο και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν επικεντρωθεί στην υγεία της βασιλικής οικογένειας, καθώς η αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ Β' απομακρύνθηκε από τη δημόσια θέα κατά τους τελευταίους μήνες της 70χρονης βασιλείας της.

Ακόμα και τότε, λίγες συγκεκριμένες λεπτομέρειες δημοσιεύτηκαν σχετικά με την κατάσταση της. Το κοινό πληροφορήθηκε μόνο ότι η βασίλισσα υπέφερε από «προβλήματα κινητικότητας». Η αιτία του θανάτου της τον Σεπτέμβριο του 2022 σε ηλικία 96 ετών αναγραφόταν στο πιστοποιητικό θανάτου απλώς ως «γηρατειά».

Οι ανακοινώσεις της Τετάρτης έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες από όσες θα περίμενε το κοινό στο παρελθόν.

Ορισμένοι βασιλικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι ενώ η τελευταία δήλωση για την Κέιτ ήταν μετρημένη και περιβλήθηκε από κάποια μυστικότητα, εκείνη για τον Κάρολο έδειξε ότι ο μονάρχης ήθελε να δοκιμάσει ένα νέο και πιο ανοιχτό είδος επικοινωνίας.

‘Concerns me that something went wrong’: Princess Kate’s long-term recovery from surgery

Ευρύτερες επιπτώσεις

Αν και η κατάσταση του Καρόλου δεν είναι ανησυχητική, οι ανακοινώσεις ότι ο μονάρχης, η Κέιτ και ο Γουίλιαμ θα ήταν όλοι εκτός δράσης με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τις επόμενες ημέρες οδήγησαν σε μεγαλύτερα ερωτήματα σχετικά με το τι συμβαίνει σε πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Όταν οι μονάρχες δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας τα καθήκοντά τους σε προσωρινή βάση, οι «σύμβουλοι του κράτους», στους οποίους περιλαμβάνονται πρόσωπα όπως η βασίλισσα Καμίλα και ο πρίγκιπας Χάρι, μπορούν να αναπληρώσουν και να αναπληρώσουν αν χρειαστεί.

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, η ο θεσμός της μοναρχίας στη Βρετανία χρειάζεται ακόμα ένα δημόσιο βασιλικό πρόσωπο και αυτό θα πρέπει να είναι η βασίλισσας Καμίλα. Η πριγκίπισσα Άννα, ο πρίγκιπας Εδουάρδος και η σύζυγός του Σόφι θα συνεχίσουν φυσικά με τα δικά τους καθήκοντα και υποχρεώσεις, αλλά δεν έχουν τις ίδιες ευθύνες με τους μεγαλύτερους της οικογένειας.

Πηγή: Associated Press

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.