- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Γάζα - Μπενιαμίν Νετανιάχου: Τι θα γίνει στη Δυτική Όχθη μετά το τέλος του πολέμου - Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Γάζα
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε στη σεναριολογία για την περίοδο μετά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, δηλώνοντας την Πέμπτη (19.1) πως οποιαδήποτε λύση στο ορατό μέλλον πρέπει να συμπεριλαμβάνει τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού σε όλη τη Δυτική Όχθη.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αναγνώρισε ότι αυτό βρίσκεται σε απόλυτη αντίφαση με την ιδέα της δημιουργίας κυρίαρχου, ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. «Τι υποτίθεται πως πρέπει να κάνουμε;» αντέτεινε στην ερώτηση αν και κατά πόσον οι ΗΠΑ καταρτίζουν σχεδιασμούς για την περίοδο «μετά τον Νετανιάχου» που προβλέπουν την εγκαθίδρυση κράτους της Παλαιστίνης. Στις συνομιλίες που έχει με αντιπροσώπους της Ουάσιγκτον, υπογράμμισε, αποκρούει τις προσπάθειες να υπαγορευθεί οποιαδήποτε πραγματικότητα που κατ’ αυτόν θα ήγειρε απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ. «Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πρέπει να είναι σε θέση να λέει ‘όχι’ όταν είναι απαραίτητο, ακόμα και στους καλύτερούς μας φίλους», επέμεινε ο κ. Νετανιάχου.
«Από κάθε περιοχή από όπου αποσυρθήκαμε, αυτό που πήραμε ήταν τρομοκρατία, φρικιαστική τρομοκρατία», συμπλήρωσε ο επικεφαλής αυτής που χαρακτηρίζεται η πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ. Αυτό, απαρίθμησε, έγινε στον νότιο Λίβανο, στη Λωρίδα της Γάζας και σε τομείς της Δυτικής Όχθης. Αυτός είναι ο λόγος που ο έλεγχος της Δυτικής Όχθης είναι τόσο σημαντικός, επέμεινε.
Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ζουν περίπου 3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι και ανάμεσά τους περίπου 490.000 ισραηλινοί έποικοι, σε οικισμούς που θεωρούνται παράνομοι δυνάμει του διεθνούς δικαίου, αλλά στη μεγάλη πλειονότητά τους αναγνωρίζονται από το εβραϊκό κράτος.
Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας
Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα να βομβαρδίζει με σφοδρότητα τον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, με φόντο τις χαώδεις διαφωνίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ για τη δυνητική ίδρυση κράτους της Παλαιστίνης, και παράλληλα την εξάπλωση της σύγκρουσης ως την Υεμένη. Τις πρώτες πρωινές ώρες, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για σφοδρά πυρά και αλλεπάλληλα αεροπορικά πλήγματα στη Χαν Γιούνις, τη μεγαλύτερη πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας, τομέα όπου σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό κρύβονται ηγέτες της Χαμάς.
Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος κατήγγειλε τα «εντατικά» πυρά πυροβολικού στην περιοχή όπου βρίσκεται το νοσοκομείο Άμαλ («Ελπίδα»), ενώ το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μεταδίδει πως υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες εξαιτίας των πληγμάτων της νύχτας στη Χαν Γιούνις, επίκεντρο των εχθροπραξιών στον θύλακο τις τελευταίες εβδομάδες. «Στρατιώτες υποστηριζόμενοι από το πυροβολικό και την αεροπορία εξάλειψαν δεκάδες τρομοκράτες (σε μάχες) σώμα με σώμα» στη Χαν Γιούνις, ανακοίνωσε ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, διαβεβαιώνοντας πως έχει φθάσει «στο νοτιότερο» τμήμα της Λωρίδας της Γάζας ως τώρα αφότου άρχισε τις χερσαίες επιχειρήσεις, σε πρώτη φάση στον βορρά του παλαιστινιακού θυλάκου.
Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου τουλάχιστον το 80% του πληθυσμού αναγκάστηκε να φύγει από τα σπίτια του εξαιτίας των βομβαρδισμών ή των μαχών, η ανθρωπιστική κατάσταση γίνεται ολοένα πιο κρίσιμη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας πως έχει καταγράψει 24 κρούσματα ηπατίτιδας Α, μεταδοτικής νεφροπάθειας, καθώς και «χιλιάδες» κρούσματα ίκτερου, που «πιθανόν» συνδέονται με την εξάπλωση αυτής της μορφής ηπατίτιδας.
«Οι απάνθρωπες συνθήκες ζωής —σχεδόν καθόλου πόσιμο νερό, το ότι δεν υπάρχουν καθαρές τουαλέτες, ούτε η δυνατότητα να απολυμαίνει κανείς το περιβάλλον του— θα επιτρέψουν στην ηπατίτιδα Α να εξαπλωθεί περαιτέρω», υπογράμμισε μέσω X (του πρώην Twitter) ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, χαρακτηρίζοντας την υγειονομική κατάσταση «εκρηκτικά επικίνδυνη». Το έναυσμα αυτού του πολέμου ήταν η άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν κάπου 1.140 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο στις επίσημες ανακοινώσεις των αρχών.
Χούθι εναντίον Ουάσιγκτον
Οι υεμενίτες αντάρτες ανέλαβαν τις πρώτες πρωινές ώρες την ευθύνη για πλήγματα εναντίον αμερικανικού εμπορικού πλοίου που διαχειρίζεται ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία στον Κόλπο του Άντεν, την πιο πρόσφατη επίθεση του υποστηριζόμενου από το Ιράν κινήματος εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, που πάντως, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, δεν προκάλεσε θύματα, ούτε υλικές ζημιές.
Κατά τον εξειδικευμένο ιστότοπο Marine Traffic, το Chem Ranger είναι πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο υπό σημαία νήσων Μάρσαλ, που πλέει τις τελευταίες ημέρες στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης. Το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») επιβεβαίωσε πως οι Χούθι έβαλαν πράγματι στο στόχαστρο αμερικανικό εμπορικό πλοίο που διαχειρίζεται ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία χθες Πέμπτη με «δυο πυραύλους», χωρίς όμως να χτυπηθεί το Chem Ranger, όπως υποστήριξαν οι αντάρτες.
Νωρίτερα, χθες Πέμπτη, ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε βομβαρδισμούς για να καταστρέψει πυραύλους των Χούθι που «επρόκειτο να εκτοξευθούν άμεσα» εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Αυτή ήταν η πέμπτη φορά που η Ουάσιγκτον διεξήγαγε επιδρομές εναντίον θέσεων των Χούθι της Υεμένης, κίνημα το οποίο ενέταξε ξανά προχθές Τετάρτη σε κατάλογο με «τρομοκρατικές» οργανώσεις που καταρτίζει.