Κοσμος

Η γυναίκα που διευθύνει το άλλοτε «Αλκατράζ» της Τυρρηνικής

Η Τζούλια Μάνκα είναι η ψυχή του προγράμματος επανένταξης στο Hotel Milena

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ιταλία: Μια γυναίκα ανάμεσα σε δεκάδες κακοποιούς 

Όταν η Τζούλια Μάνκα ταξίδεψε στην Πιανόζα, ένα ιταλικό νησί το 2011, ανυπομονούσε για ένα διάλειμμα πριν επιστρέψει στην πατρίδα της.  Όμως, περισσότερα από 12 χρόνια μετά από εκείνο το check-in στο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο, η γυναίκα παραμένει στο «Αλκατράζ» της Τυρρηνικής Θάλασσας.

Το νησί χρησίμευσε ως βάση για μια φυλακή υψίστης ασφαλείας μέχρι το 1998, οπότε και έκλεισε. Οι λιγοστοί κάτοικοί του τελικά έφυγαν και η Πιανόζα έμεινε έρημη για πολλά χρόνια.

«Η φρουρός» του προγράμματος επανένταξης

Τώρα, ως η μόνη γυναίκα που ζει στο χωριό-φάντασμα της Πιανόζα, μέρος του αρχιπελάγους της Τοσκάνης, η Μάνκα είναι τόσο η διευθύντρια του ξενοδοχείου όσο και η επόπτρια του προγράμματος επανένταξης, το οποίο διευθύνεται από την Arnera, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με αποστολή να προετοιμάσει κρατουμένους να επιστρέψουν στην κοινωνία.

«Έμεινα μια εβδομάδα στο ξενοδοχείο και δεν ήθελα να φύγω», είπε  στο CNN. «Ήταν μοναδικές διακοπές και με γοήτευσε, το πώς δόθηκε σε αυτούς τους ανθρώπους μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή». 

Περιτριγυρισμένο από πεύκα, το Hotel Milena διαθέτει τοιχογραφημένες οροφές και διαθέτει 11 δωμάτια με ξύλινα έπιπλα και εκπληκτική θέα στη θάλασσα, καθώς και μια μεγάλη αυλή, όπου οι κρατούμενοι σερβίρουν τα βραδινά ποτά στους επισκέπτες, ένα εστιατόριο και ένα μπαρ.

Η Μάνκα όταν επισκέφθηκε το μέρος, άκουσε τον τότε διευθυντή να λέει ότι το πρόγραμμα και οι εγκαταστάσεις αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες και κινδύνευαν να κλείσουν.

«Έπρεπε να κάνω κάτι»

«Ένιωσα ότι έπρεπε να κάνω κάτι για να τους βοηθήσω, αλλιώς θα επέστρεφαν πίσω από τα κάγκελα χωρίς καμία πιθανότητα να κάνουν μια νέα αρχή και να μάθουν μια δουλειά που μπορεί να τους βοηθήσει όταν αποφυλακιστούν», τόνισε η Μάνκα η οποία μεγάλωσε στην Τοσκάνη. 

Κάπως έτσι αποφάσισε να παραμείνει και να αναλάβει τη διεύθυνση του ξενοδοχείου. Αρχικά εργάστηκε δωρεάν, χρησιμοποιώντας τις διοικητικές της ικανότητες για να συμβάλει στην εξασφάλιση του μέλλοντος του ξενοδοχείου.

Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, η Μάνκα κατάφερε να αλλάξει σημαντικά τα πράγματα και το Hotel Milena έχει γίνει δημοφιλής προορισμός για γάμους και πάρτι γενεθλίων, με τους επισκέπτες, που εν μέρει προσελκύονται από το αντισυμβατικό προσωπικό του ξενοδοχείου, να συρρέουν εδώ.

Για να γίνουν δεκτοί στο πρόγραμμα επανένταξης στο Hotel Milena, οι αιτούντες πρέπει να έχουν ήδη εκτίσει τουλάχιστον το ένα τρίτο της ποινής τους στη φυλακή και να έχουν υποβληθεί σε μια σειρά αυστηρών δοκιμασιών ψυχολογικής και κοινωνικής αξιολόγησης.

Πηγή: CNN