- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Tεχνητή Νοημοσύνη: Προειδοποίηση της Ε.Ε για απάτες στα social media
Η τεχνητή νοημοσύνη, σε συνδυασμό με τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, τροφοδοτεί την έκρηξη της απάτης στις εφαρμογές γνωριμιών και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσαν αξιωματούχοι της Europol.
Οι αξιωματούχοι της Europol για τις απάτες μέσω τεχνητής νοημοσύνης
Μιλώντας στον Guardian, κορυφαίοι εμπειρογνώμονες της υπηρεσίας δήλωσαν ότι τα σενάρια που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπουν στους εγκληματίες να στοχεύουν πολλά θύματα ταυτόχρονα.
Ο Σεμπάστιαν Μπλέι επικεφαλής της ομάδας οικονομικής εγκληματικότητας της Europol στη Χάγη, δήλωσε: «Υπάρχουν όλο και περισσότερες περιπτώσιες λογαριασμών που λένε: 'είμαι γιατρός σε εμπόλεμη ζώνη' και ζητούν να μεταφερθούν χρήματα από τη ζώνη αυτή. Λένε ότι πρέπει επίσης να βγάλουν έξω την οικογένειά τους».
Η υπηρεσία επιβολής του νόμου της ΕΕ, αποστολή της οποίας είναι η πρόληψη και η καταπολέμηση του διεθνούς και οργανωμένου εγκλήματος, αναλύει τις τάσεις της απάτης. Η Europol τόνισε αφενός ότι η τεχνητή νοημοσύνη διευκολύνει τους απατεώνες αφάνταστα και αφετέρου ότι υπάρχει «κατάχρησης με τη χρήση εργαλείων μεγάλης γλώσσας όπως το ChatGPT».
«Με τα εργαλεία που υπάρχουν μπορείτε να γράψετε χιλιάδες προσαρμοσμένα μηνύματα σε διαφορετικές γλώσσες με διαφορετικούς στόχους, διαφορετικές ιστορίες, και μπορείτε να το κάνετε αυτό με το φορητό σας υπολογιστή από οπουδήποτε», πρόσθεσε.
Ο απατεώνας του Tinder
Η αύξηση των περιστατικών απάτης έρχεται λιγότερο από δύο χρόνια μετά το ντοκιμαντέρ του Netflix, «The Tinder Swindler». Στο εν λόγω φιλμ ένας άνδρας ο οποίος εμφανίστηκε ως γιος ενός πλούσιου μεγιστάνα διαμαντιών, εξαπάτησε αρκετές γυναίκες για χρήματα, μία από τις οποίες έχασε σχεδόν 250.000 ευρώ (215.000 λίρες Αγγλίας) σε δάνεια.
Ανεξάρτητα από το πόσο συναρπαστική είναι η ιστορία τους, «μην στέλνετε ποτέ χρήματα σε άτομο που δεν έχετε γνωρίσει προσωπικά», προειδοποιεί η υπηρεσία. Οι αξιωματούχοι αναφέρθηκαν επίσης σε περιπτώσεις όπου «χρηματοοικονομικοί» σύμβουλοι προσέφεραν βοήθεια για να πάρουν τα θύματα πίσω τα χρήματα τους.
«Οι άνθρωποι μερικές φορές χάνουν τις οικονομίες της ζωής τους, επενδύοντας σε όλα τα είδη προϊόντων. Δεν έχουμε στατιστικά στοιχεία, αλλά ακούμε από τους ερευνητές μας για περιπτώσεις που είναι αρκετά δραματικές - άνθρωποι που πηδάνε από το παράθυρο επειδή έχασαν τις συνταξιοδοτικές τους αποταμιεύσεις σε επενδυτικά προγράμματα», δήλωσε η Europol.
Με πληροφορίες από Guardian