Κοσμος

Ιταλία: Η πιο εκτεθειμένη χώρα στην κλιματική κρίση

Η κυβέρνηση Μελόνι δεν φαίνεται να έχει αναλάβει, προς το παρόν τουλάχιστον, την κατάλληλη δέσμευση σχετικά με το κλίμα

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ιταλία: Η χώρα που επλήγη περισσότερο από τα καιρικά φαινόμενα το 2023 - 22% αύξηση σε σχέση με το 2022

Σε 378 ανέρχονται τα ακραία φυσικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στην Ιταλία τη χρονιά που μας πέρασε. Η Ιταλία (μαζί με την Ισπανία) είναι η χώρα που επλήγη περισσότερο από την κλιματική απορρύθμιση, εμφανίζοντας αύξηση 22% σε ακραία φυσικά φαινόμενα από το 2022. Το 55% αυτών, 210 τον αριθμό, παρατηρήθηκαν στον βορρά, 98 στην κεντρική Ιταλία και 70 στον νότο. Σύμφωνα με το εθνικό παρατηρητήριο του κλίματος, το 2023 σημειώθηκαν καταρρακτώδεις βροχές με αποτέλεσμα τις πλημμύρες, κυρίως στην περιοχή Emilia Romagna τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο. Η υπερχείλιση των ποταμών αυξήθηκε κατά 170% από το 2022 προκαλώντας καταστροφές δισεκατομμυρίων στις υποδομές και στον αγροτικό τομέα. Υπολογίζεται ότι ο κάθε Ιταλός πλήρωσε 160 ευρώ γι’ αυτές τις ζημιές. Όσο για τις θερμοκρασίες στις αστικές ζώνες, έσπασαν ρεκόρ: η μέση θερμοκρασία στην Ιταλία έχει αυξηθεί «μόνο» κατά 1.05 μέσα στα τελευταία 30 χρόνια, αλλά οι άνθρωποι βιώνουν πολύ μεγαλύτερη αύξηση· η «βιωμένη» θερμότητα διαφέρει από την πραγματική επειδή η δεύτερη μετράται ως μέσος όρος.

Oι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατολισθήσεις οι οποίες αυξήθηκαν κατά 64% από το 2022, με τη Λομβαρδία, την Τοσκάνη, το Λάτσιο, το Βένετο και το Πεδεμόντιο να πλήττονται περισσότερο. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο του κλίματος, η Ιταλία έχει καθυστερήσει πολύ στη χάραξη στρατηγικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος: ο επικεφαλής του παρατηρητηρίου Stefano Ciafani κάλεσε την Τζόρτζια Μελόνι να «εγκρίνει αμέσως το Εθνικό Σχέδιο Προσαρμογής στο Κλίμα» και να «διαθέσει οικονομικούς πόρους, τους οποίους συνεχίζουμε να δαπανάμε για παρεμβάσεις μετά την καταστροφή, όπως αποδεικνύεται από τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν μόνο για την αντιμετώπιση των ζημιών από τις δύο πλημμύρες στην Emiglia Romana και στην Τοσκάνη. Ο κίνδυνος είναι ότι χωρίς το Σχέδιο και την επαρκή κατανομή πόρων για την πρόληψη, τα οποία επίσης απουσιάζουν από τον νόμο περί προϋπολογισμού, η Ιταλία θα τρέχει πίσω από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης».

Γενικά, η κυβέρνηση Μελόνι δεν φαίνεται να έχει αναλάβει, προς το παρόν τουλάχιστον, την κατάλληλη δέσμευση σχετικά με το κλίμα: δεν έχει εστιάσει στην πρόληψη και στις πολιτικές προσαρμογής στις καινούργιες κλιματικές συνθήκες, ούτε έχει προγραμματίσει εκστρατείες ευαισθητοποίησης. Η Ιταλία θεωρείται η πιο εκτεθειμένη μεσογειακή χώρα στην κλιματική κρίση.