- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Roya Heshmati: Η τιμωρία της με 74 μαστιγώματα έπειτα από άρνησή της να φορέσει hijab σε δημόσιο χώρο - Το περιστατικό που κάνει τον γύρο του κόσμου
«Δεν μετρούσα τις βουρδουλιές, τραγουδούσα για τις γυναίκες, για τη ζωή», λέει η Roya Heshmati που συνελήφθη γιατί δεν φορούσε χιτζάμπ και που η ποινή της εκτελέστηκε στις 3 Ιανουαρίου: οι Φρουροί της Επανάστασης την απομόνωσαν στην «αίθουσα βασανιστηρίων» και τη μαστίγωσαν μέσα στη γενική αδιαφορία· ιδιαίτερα εκείνη των φεμινιστριών που δεν φαίνονται και τόσο ευαισθητοποιημένες έναντι των Ιρανών γυναικών.
Η ιστορία της Roya Heshmati έχει κάνει, ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, τον γύρο του κόσμου μέσω μιας κουρδικής ΜΚΟ που έχει έδρα τη Νορβηγία: η Heshmati συνελήφθη τότε στη λεωφόρο Keshavarz της Τεχεράνης χωρίς να έχει καλυμμένο το πρόσωπο και το μαστίγωμα προγραμματίστηκε για τις 3 Ιανουαρίου: στην τιμωρία μαστίγωμα συμμετείχε μια γυναίκα η οποία κάλυψε δια της βίας το πρόσωπο της Heshmati με χιτζάμπ, ενώ ο Φρουρός της Επανάστασης τη χτυπούσε σε ολόκληρο το σώμα. Μόλις αφέθηκε ελεύθερη, η Roya Heshmati ανήρτησε στο Facebook φωτογραφίες από τα τραύματα και τους μώλωπες που της προκάλεσαν οι 74 βουρδουλιές, αλλά η σελίδα έπεσε σύντομα και ο λογαριασμός της μπλοκαρίστηκε. Ωστόσο, πολλοί πρόλαβαν να δουν τις φωτογραφίες και να διαβάσουν το μήνυμά της στο οποίο καλούσε τον κόσμο να καταλάβει τι συμβαίνει στο Ιράν, υπονοώντας ότι επικρατεί απάθεια. Η Heshmati πρόσθετε ότι θα ήθελε να ζήσει «διαφορετική ζωή στο εξωτερικό», κάτι που είναι αδύνατο διότι η ιρανική κυβέρνηση τής έχει αρνηθεί την έκδοση διαβατηρίου. Το Επαναστατικό Δικαστήριο, που κατηγόρησε τη Heshmati για «προπαγάνδα κατά του συστήματος», προσβολή της δημόσιας αιδούς, παραγωγή άσεμνου περιεχομένου και προώθηση της διαφθοράς, την καταδίκασε αρχικά σε 13 χρόνια και 9 μήνες φυλάκιση, πρόστιμο 12.500.000 IRR και 74 μαστιγώματα, αλλά μετά από έφεση η ποινή φυλάκισης ακυρώθηκε, ενώ το πρόστιμο και η σωματική τιμωρία του μαστιγώματος παρέμειναν αμετάβλητα. Στη δίκη η Heshmati αρνήθηκε να φορέσει μαντίλα.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, μια άλλη γυναίκα, η μηχανικός Zaynab Kazemi, έβγαλε το τσαντόρ σε δημόσιο χώρο με αποτέλεσμα να συλληφθεί, να μαστιγωθεί και να καταδικαστεί σε πέντε χρόνια φυλάκιση με αναστολή. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Πολιτισμού και Ισλαμικού Προσανατολισμού Mohammad Mehdi Esmaili, οι γυναίκες που κατηγορούνται για παραβίαση του νόμου περί χιτζάμπ αποκλείονται από την εργασία.
Οι αγώνες που εκτυλίχθηκαν από το 2017 εναντίον της ταπείνωσης των γυναικών στο Ιράν έχουν φτάσει σε αδιέξοδο, στο οποίο έχουν συμβάλει οι «άλλες» γυναίκες στην ισλαμική χώρα. Η συγγραφέας Sepideh Rashnu φυλακίστηκε τον Ιούλιο του 2022, μετά από καβγά σε δημόσιο λεωφορείο με μια άλλη γυναίκα η οποία την έβριζε γιατί δεν φορούσε «σωστά» τη χιτζάμπ: το σχετικό βίντεο έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Rashnu κατέληξε σε νοσοκομείο της Τεχεράνης, λόγω εσωτερικής αιμορραγίας, πιθανώς λόγω βασανιστηρίων. Αποφυλακίστηκε στις 30 Αυγούστου 2022 πληρώνοντας 8.000.000.000 IRR (περίπου 29.000 $ USD) ως εγγύηση.