Κοσμος

Σαν σήμερα, 7 Ιανουαρίου 2015, οι τρομοκράτες «πνίγουν» στο αίμα το Charlie Hebdo

Πώς ο χώρος σκέψης, εφευρετικότητας, δημιουργίας και σάτιρας μετατράπηκε μέσα σε λίγα λεπτά σε κολαστήριο

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Σαν σήμερα 7 Ιανουαρίου: Η αιματηρή επίθεση στο Charlie Hebdo - Η Γαλλία μπαίνει και επισήμως στο στόχαστρο μουσουλμάνων τρομοκρατών 

Σαν σήμερα, το ημερολόγιο έγραφε 7 Ιανουαρίου 2015 όταν στο Παρίσι σημειώθηκε τρομοκρατική επίθεση με δολοφόνους να εκτελούν εν ψυχρώ δημοσιογράφους και σκιτσογράφους της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, αλλά και έναν αστυνομικό. Η Γαλλία έχει μπει και επισήμως στο στόχαστρο μουσουλμάνων τρομοκρατών και το μακελειό στο Charlie Hebdo ήταν η αρχή αιματηρών επιθέσεων, οι οποίες κορυφώθηκαν με την εκατόμβη νεκρών στο Μπατακλάν.

Οι αδελφοί τρομοκράτες

Την επίθεση στο Charlie Hebdo οργάνωσαν και εκτέλεσαν τα αδέλφια Σαϊντ και Σερίφ Κουατσί, τα οποία δύο μέρες αργότερα έπεσαν νεκρά σε επιχείρηση της αστυνομίας.

Λίγες ημέρες μετά την επίθεση έγινε γνωστό πως οι αδελφοί Σαΐντ και Σερίφ Κουασί «κατηχήθηκαν» πολιτικά στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στην καρδιά του Παρισιού κι ο μεγαλύτερος από αυτούς εκπαιδεύτηκε στον χειρισμό όπλων στην Υεμένη, ενώ ο μικρότερος προσπάθησε, αλλά δεν μπόρεσε, να πάει στο Ιράκ για να πολεμήσει εναντίον των Αμερικανών.

Ο Σερίφ, ο μικρότερος, που δικάστηκε το 2008 κατηγορούμενος για στρατολόγηση επίδοξων τζιχαντιστών, ήταν γνωστός στη γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Οι δύο αδελφοί ήταν επίσης «εδώ και χρόνια» στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ που περιλαμβάνει ονόματα υπόπτων για τρομοκρατία.

Τελικά οι μακελάρηδες δεν κατάφεραν να κρυφτούν για πολύ από την αστυνομία και τελικά έπεσαν νεκροί.

© EPA / DAVID SWANSON
© EPA/PAOLO AGUILLAR

Τα αιματοβαμμένα τα γραφεία του Charlie Hebdo

Δώδεκα νεκροί και 11 τραυματίες ήταν ο απολογισμός από την επίθεση δύο ένοπλων ισλαμιστών κουκουλοφόρων στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo. Tέσσερις ιστορικοί γελοιογράφοι υπήρξαν ανάμεσα στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo. Πρόκειται για τους Καμπί (Cabu), Σαρμπ (Charb), Ζορζ Βολίνσκι (Wolinski) και Τινιούς (Tignous), όπως ήταν τα ψευδώνυμα με τα οποία υπέγραφαν τα σκίτσα τους.

Ηταν μία ενέργεια χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του γαλλικού Τύπου. Οι δράστες, δύο αδέλφια αλγερινής καταγωγής, ήταν μέλη της Αλ Κάιντα και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες φώναξαν «Πήραμε εκδίκηση για τον Προφήτη».

Χαρτιά με πρόχειρα σκίτσα και σημειώσεις πεσμένα στο πάτωμα της αίθουσας σύνταξης του Charlie Hebdo. Ολα βαμμένα με το αίμα των ανθρώπων του περιοδικού, οι οποίοι έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες των τρομοκρατών.

Ο χώρος σκέψης, εφευρετικότητας, δημιουργίας και σάτιρας μετατράπηκε μέσα σε λίγα λεπτά σε ένα κολαστήριο. Δύο κουκουλοφόροι μπήκαν μέσα και γάζωσαν 10 άτομα. Στο βάθος της εικόνας διακρίνεται μία λίμνη αίματος, εκεί ήταν η αίθουσα συσκέψεων, εκεί τους έστησαν καρτέρι οι εκτελεστές. Ο χώρος δεν θα είναι ποτέ πια ίδιος.

Ενωμένη Ευρώπη

Με την είδηση αυτή της αποτρόπαιας πρωτοφανούς επίθεσης, όλη η Ευρώπη ενώθηκε πίσω από το σύνθημα Είμαι το Σαρλί (Je suis Charlie), σε ένδειξη αλληλεγγύης στην γαλλική κοινωνία και σε ένδειξη καταδίκης του θρησκευτικού φανατισμού και τζιχαντισμού.

© EPA/MARTIA TREZZINI

Για πρώτη φορά στην σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία, έγινε πορεία στη γαλλική πρωτεύουσα που στην κεφαλή της βρίσκονταν οι αρχηγοί κρατών και κυβέρνησεων, η γερμανίδα Μέρκελ αγκαζέ με τον Γάλλο Ολάντ, τον Ισραηλινό Νετανιάχου, τον Ισπανό Ραχόι, τον Λουξεμβουργιανό Γιούνγκερ και τον Έλληνα Αντώνη Σαμαρά, αλλά και άλλους πολιτικούς από όλο τον κόσμο. Κάπου μες στο πλήθος παρευρίσκονταν και ο Μανώλης Γλέζος.

© EPA/SEBASTIEN NOGIER
Πώς κυκλοφόρησε μετά την επίθεση

Το Charlie Hebdo κυκλόφορησε με το σκίτσο του Μωάμεθ με ένα δάκρυ να τρέχει στο αριστερό του μάτι, κρατώντας μια πινακίδα που γράφει «Είμαι Charlie», όπως αυτές που κρατούσαν οι εκατομμύρια διαδηλωτές που συμμετείχαν σιωπηλά στην ιστορική πορεία της «ενότητας» στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας. Το σχέδιο υπέγραφε ο σκιτσογράφος Luz και συνοδευόταν από τον τίτλο: «Όλα συχωρεμένα» . Η συμβολική «έκδοση των επιζώντων» του Charlie Hebdo στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης των αδελφών Κουασί τύπωσε τρία εκατομμύρια φύλλα έναντι των 60.000 που ήταν η κανονική της έκδοση.