Κοσμος

Ο σεισμός στην Ιαπωνία ξύπνησε μνήμες από την Φουκουσίμα το 2011

Το τσουνάμι τότε προκάλεσε πυρηνική κρίση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιαπωνία: Ξύπνησαν μνήμες του 2011 από τον σεισμό στην Φουκουσίμα
Ο πυρηνικός σταθμός στην Φουκουσίμα © EPA/SHIGEKI KANAI

Ιαπωνία: Μνήμες του 2011 από τον σεισμό στην Φουκουσίμα 

Καθώς η Ιαπωνία αξιολογεί τις ζημιές από τον ισχυρό σεισμό, εξακολουθεί να είναι πληγωμένη από την καταστροφική πυρηνική κρίση που προκλήθηκε από έναν άλλο σεισμό πριν από σχεδόν 13 χρόνια, ο οποίος έμεινε για πάντα χαραγμένος στην μνήμη των πολιτών της χώρας. 

Τον Μάρτιο του 2011, ένας σεισμός μεγέθους 8,9 βαθμών και ένα τσουνάμι κατέστρεψαν τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας και έβγαλαν εκτός λειτουργίας τα συστήματα ψύξης σε τρεις από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι, προκαλώντας τριπλή τήξη που εκτόξευσε ραδιενεργό νέφος σε μεγάλες εκτάσεις γύρω του.

Ο σεισμός και το τσουνάμι σκότωσαν περισσότερους από 19.000 ανθρώπους και η πυρηνική καταστροφή, μια από τις χειρότερες της ιστορίας, σήμανε συναγερμό σε όλο τον κόσμο. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πόλεις και τα χωριά γύρω από το εργοστάσιο, και μια δεκαετία αργότερα κάποιοι δεν είχαν επιστρέψει.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι τα επεξεργασμένα ραδιενεργά λύματα που χρησιμοποιήθηκαν για την ψύξη των ράβδων πυρηνικών καυσίμων θα απελευθερωθούν πιθανότατα σε διάστημα 30 ετών.

Νέο «σήμα κινδύνου» εκπέμπει η Φουκουσίμα
© EPA/SHIGEKI KANAI
Ο σεισμός στην Ιαπωνία ξύπνησε μνήμες από την Φουκουσίμα το 2011
© EPA/SHIGEKI KANAI

Το περασμένο καλοκαίρι, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να απελευθερώνει το επεξεργασμένο νερό στον ωκεανό. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης πληρούσε τα πρότυπα ασφαλείας του οργανισμού, αλλά εξακολουθούν να εγείρονται αντιρρήσεις από ορισμένους επιστήμονες, να υπάρχει ανησυχία μεταξύ των αλιέων και δημιουργούνται εντάσεις με τις κυβερνήσεις της Κίνας και της Νότιας Κορέας.

Όλοι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ιαπωνίας έκλεισαν μετά την κρίση του 2011, και μεγάλο μέρος του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας παραμένει κλειστό.

Μετά από διαρροές, διακοπές ρεύματος και άλλες βλάβες και προβλήματα, εκφράζονται φόβοι ότι το εργοστάσιο θα μπορούσε να αρχίσει να καταρρέει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καθαρισμού που, όπως προειδοποίησαν ειδικοί της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, ενδέχεται να διαρκέσει έως και 40 χρόνια.

Χωρίς προβλήματα 

Η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας της Ιαπωνίας ανέφερε πως δεν έχουν επιβεβαιωθεί οποιαδήποτε προβλήματα σε πυρηνικούς σταθμούς κατά μήκος της Θάλασσας της Ιαπωνίας, περιλαμβανομένων πέντε ενεργών αντιδραστήρων στις μονάδες της Kansai Electric Power στο Όι και στην Τακαχάμα στη νομαρχία Φουκούι.

Η μονάδα της Hokuriku στη Σίκα της Ισικάουα, που ήταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, είχε διακόψει τη λειτουργία των δύο αντιδραστήρων της πριν από τον σεισμό για τακτική επιθεώρηση και δεν είχε επίπτωση από τον σεισμό, ανέφερε η υπηρεσία.

Ένας άλλος σεισμός, γνωστός ως ο Μεγάλος Σεισμός Χανσίν, έπληξε τη δυτική Ιαπωνία το 1995, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 6.000 ανθρώπων, κυρίως στην πόλη Κόμπε.

Mε πληροφορίες από New York Times

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.