Κοσμος

Φόρο τιμής στον Ζακ Ντελόρ απέτισαν τα κόμματα της Γαλλίας

«Η ζωή του είχε τεθεί στην υπηρεσία της ειρήνης και της αλληλεγγύης», η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ζακ Ντελόρ: Φόρο τιμής από τα γαλλικά κόμματα - Όλα τα κόμματα πλην της ακροδεξιάς

Σε μια σπάνια για τα δεδομένα της χώρας ομοφωνία, σχεδόν σύσσωμη η πολιτική τάξη της Γαλλίας απέτισε φόρο τιμής στον Ζακ Ντελόρ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, χαιρέτισε τον «ανεξάντλητο αρχιτέκτονα της Ευρώπης μας», του οποίου η «δέσμευση», τα «ιδανικά» και η «δικαιοσύνη θα μας εμπνέουν για πάντα».

«Όλη του η ζωή είχε τεθεί στην υπηρεσία της ειρήνης και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», υπογράμμισε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν. Για την Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Γιαέλ Μπραούν Πιβέ, ο Ζακ Ντελόρ ήταν η «ενσάρκωση της Ευρώπης» και «ένας μεγάλος πολιτικός». «Το όραμα του επικεντρωνόταν γύρω από μια συγκεκριμένη ιδέα για την Ευρώπη και μια κοινωνία διαλόγου», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος MoDem, Φρανσουά Μπαϊρού.

«Σημάδεψε την εποχή του ο Ζακ Ντελόρ»

Στις ιδέες και στο έργο του Ζακ Ντελόρ αναφέρθηκαν και όλοι οι σύντροφοί του στο Σοσιαλιστικό κόμμα της Γαλλίας. «Έψαχνε δρόμο για τη σοσιαλδημοκρατία, δεν κυνηγούσε θέσεις και αξιώματα. Τα αναζητούσε μόνο αν ήταν σίγουρος ότι θα μπορούσε να βρει τις δυνάμεις και τις συμμαχίες που θα του επέτρεπαν να πετύχει. Αυτό ήταν το νόημα της άρνησής του να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 1995», σχολίασε ο πρώην σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Ο Λιονέλ Ζοσπέν, ο οποίος ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 1995 λόγω της άρνησης του Ντελόρ να θέσει υποψηφιότητα, έκανε λόγο για «τον συνδικαλιστή, τον πρωτοπόρο των οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων, τον ακτιβιστή που προσχώρησε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Φρανσουά Μιτεράν, τον παθιασμένος Ευρωπαίο που προήδρευσε εντυπωσιακά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» και που «σημάδεψε την εποχή του». Ο Πιερ Μοσκοβισί, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δήλωσε πως θέλει μόνο να θυμάται τον «αξεπέραστο Ευρωπαίο».

Για τον αριστερό πολιτικό Ζαν Λυκ Μελανσόν, «ο Ζακ Ντελόρ ήταν ένας σοσιαλιστής της γενιάς που είχε ιδανικά». «Όσο μακριά κι αν ήμασταν, χαιρετίζω τον ακτιβιστή και τον άνθρωπο της δράσης που έδρασε με γνώμονα το κοινό καλό» είπε.

Φόρο τιμής στον Ζακ Ντελόρ απέδωσαν τέλος και πολλές προσωπικότητες από το χώρο της γαλλικής δεξιάς, όχι όμως και της ακροδεξιάς η οποία απέφυγε να εκδώσει κάποια ανακοίνωση. Ο Ερίκ Κιοτί, πρόεδρος του Ρεπομπλικανικού κόμματος χαιρέτισε «τη μνήμη ενός υπερασπιστή της υγιούς και αποτελεσματικής διαχείρισης», ενώ ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε πως «ο Ζακ Ντελόρ ήταν για πολλούς από εμάς, πέρα από τις πολιτικές διαιρέσεις, πηγή έμπνευσης και ο λόγος να πιστέψουμε σε μια "συγκεκριμένη ιδέα" της πολιτικής, της Γαλλίας και της Ευρώπης».

Ζακ Ντελόρ: Η Ευρώπη τον αποχαιρετά

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, o «πατέρας» του ευρώ και προσωπικότητα της γαλλικής αριστεράς, ο Ζακ Ντελόρ, πέθανε σήμερα σε ηλικία 98 ετών και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποτίουν φόρο τιμής στον σπουδαίο Γάλλο πολιτικό.

«Είμαστε όλοι οι κληρονόμοι του έργου ζωής του Zακ Ντελόρ: μιας ζωντανής και ευημερούσας Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Όπως σημειώνει σε δήλωσή της, ο Ζακ Ντελόρ σφυρηλάτησε το όραμά του για μια ενωμένη Ευρώπη και τη δέσμευσή του για ειρήνη κατά τις σκοτεινές ώρες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Με αξιοσημείωτη ευφυΐα και απαράμιλλη ανθρωπιά, υπήρξε ο ακούραστος υπέρμαχος της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών και στη συνέχεια της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Μια ιδέα που έφερε στη ζωή χάρη, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία της Ενιαίας Αγοράς, το πρόγραμμα Erasmus και τα πρώτα στάδια ενός ενιαίου νομίσματος, διαμορφώνοντας έτσι ένα ευημερούν και ισχυρό ευρωπαϊκό μπλοκ», επισημαίνει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Προσθέτει ότι «η προεδρία του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίστηκε από τη βαθιά δέσμευση για την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη - αξίες που έχουν πλέον τις ρίζες τους στην Ένωσή μας». «Ο Ζακ Ντελόρ ήταν ένας οραματιστής που έκανε την Ευρώπη πιο δυνατή. Το έργο του είχε βαθιά επίδραση στη ζωή γενεών Ευρωπαίων, συμπεριλαμβανομένης της δικής μου. Του είμαστε βαθιά ευγνώμονες.

Ας τιμήσουμε την κληρονομιά του ανανεώνοντας και αναζωογονώντας συνεχώς την Ευρώπη μας», καταλήγει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σαρλ Μισέλ: Μεγάλος Γάλλος και μεγάλος Ευρωπαίος

Aπό την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντα και σημειώνει ότι «ο Ζακ Ντελόρ οδήγησε τον μετασχηματισμό της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας προς μια αληθινή Ένωση, βασισμένη σε ανθρωπιστικές αξίες και υποστηριζόμενη από μια ενιαία αγορά και ένα ενιαίο νόμισμα, το ευρώ».

«Υπήρξε παθιασμένος και συγκεκριμένος υπερασπιστής του μέχρι τις τελευταίες του μέρες. Μεγάλος Γάλλος και μεγάλος Ευρωπαίος, έμεινε στην ιστορία ως ένας από εκείνους που οικοδόμησαν την Ευρώπη μας», συμπληρώνει.

Ρομπέρτα Μέτσολα: Η ΕΕ χάνει έναν γίγαντα

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα αναφέρει ότι «με τον θάνατο του Ζακ Ντελόρ, η ΕΕ χάνει έναν γίγαντα».

«Ο τελευταίος επίτιμος πολίτης της Ευρώπης εργάστηκε ακούραστα ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μια ενωμένη Ευρώπη», επισήμανε και κατέληξε λέγοντας ότι «γενιές Ευρωπαίων θα συνεχίσουν να επωφελούνται από την κληρονομιά του».

Σχοινάς:Ένας οραματιστής, ένας μεγάλος αρχιτέκτονας της Ευρώπης των λύσεων

Για έναν οραματιστή και έναν μεγάλο αρχιτέκτονα της Ευρώπης των λύσεων, κάνει λόγο ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς στο μήνυμά του για την απώλεια του Ζακ Ντελόρ.

«Τιμή στον Ζακ Ντελόρ. Ένας οραματιστής, ένας μεγάλος αρχιτέκτονας της Ευρώπης των λύσεων. Χάρη στον Ζακ Ντελόρ η Ένωσή μας έχει κάνει μεγάλα βήματα. Η ενσάρκωση της Ευρώπης των πολιτών» αναφέρει ο κ. Σχοινάς.

Μακρόν: Οι αγώνες του και τα ιδανικά θα μας δεσμεύουν για πάντα

Το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Ζακ Ντελόρ στην πολιτική ζωή της Γαλλίας, τη συνεισφορά του στην οικοδόμηση της ενωμένης Ευρώπης και τους αγώνες του για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε ανακοίνωσή του με αφορμή τον θάνατο του πρώην προέδρου της Ευρωπαΐκής Επιτροπής.

Οι αγώνες του και τα ιδανικά θα μας δεσμεύουν για πάντα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας χαιρετίζοντας το έργο του Ζακ Ντελόρ.

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα αποχαιρετά με θλίψη τον μεγάλο φιλέλληνα Ζακ Ντελόρ

«ΗΕλλάδα αποχαιρετά με θλίψη έναν μεγάλο Ευρωπαίο και φιλέλληνα, τον Ζακ Ντελόρ, τον οραματιστή που σφράγισε με το έργο του την ιστορία και την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, αποτίοντας φόρο τιμής στον σπουδαίο Γάλλο πολιτική που απεβίωσε σε ηλικία 98 ετών.

«Από τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 1985 έως το 1995, ο Ζακ Ντελόρ υπηρέτησε τις ευρωπαϊκές αξίες, εργάστηκε για τη δημιουργία της ενιαίας αγοράς, προώθησε τη διεύρυνση, συνέβαλε καθοριστικά στην ευρωπαϊκη πολιτική συνοχής και προετοίμασε το έδαφος προς την υιοθέτηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Ο Ζακ Ντελόρ ήταν μία αληθινά ηγετική φυσιογνωμία που δούλεψε με όραμα για την ευρωπαϊκή ιδέα», πρόσθεσε.

Σαμαράς:  Ο πλέον άξιος πλοηγός της πολιτικής σύγκλισης της Ευρώπης

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε την εξής δήλωση για την απώλεια του Δήλωση Ζακ Ντελόρ: «Είχα την αξέχαστη εμπειρία να συνεργαστώ για πολλά χρόνια με τον Ντελόρ, που με τίμησε με την φιλία του. Υπήρξε ο πλέον άξιος πλοηγός της πολιτικής σύγκλισης της Ευρώπης, ένα μεγάλο όραμα που σήμερα πλέον θεωρείται δυστυχώς σχεδόν ξεχασμένο.

Για εκείνους που είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε, η συγκίνηση είναι μεγάλη».

Ποιος ήταν ο Ζακ Ντελόρ

Έχοντας διατελέσει υπουργός Οικονομικών υπό την προεδρία του Φρανσουά Μιτεράν (1981-1984), ο Ντελόρ γκρέμισε τις ελπίδες της αριστεράς αρνούμενος να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 1995 στη Γαλλία, ενώ εμφανιζόταν ως το μεγάλο φαβορί στις δημοσκοπήσεις.

«Δεν μετανιώνω για τίποτε», αλλά «δεν λέω ότι έπραξα σωστά», είχε δηλώσει στο περιοδικό Le Point το 2021. «Ήθελα να είμαι ανεξάρτητος και ένιωθα διαφορετικός από όσους ήταν γύρω μου. Ο δικός μου τρόπος να κάνω πολιτική δεν ήταν ο ίδιος», είχε πει.

Ο Ντελόρ, ένθερμος υποστηρικτής της μεταπολεμικής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, υπηρέτησε ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τρεις θητείες - περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο κάτοχο του αξιώματος - από τον Ιανουάριο του 1985 έως τα τέλη του 1994.

Στις Βρυξέλλες, ο Ντελόρ διαδραμάτισε τον ρόλο του αρχιτέκτονα στη διαμόρφωση των περιγραμμάτων της σύγχρονης Ευρώπης: εγκαθίδρυση της ενιαίας αγοράς, υπογραφή των συμφωνιών Σένγκεν, Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη, θέσπιση του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, μεταρρύθμιση της κοινής αγροτικής πολιτικής, έναρξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης που θα οδηγούσε στη δημιουργία του ευρώ.

Τον Μάρτιο του 2020, είχε καλέσει ξανά τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να επιδείξουν περισσότερη αλληλεγγύη σε μια εποχή που αγωνίζονταν για την κοινή απάντηση στην πανδημία Covid-19.

Με τα think tank του ζητούσε μέχρι τέλους την ενίσχυση του ευρωπαϊκού φεντεραλισμού, απαιτώντας περισσότερη «τόλμη» την εποχή του Brexit και των επιθέσεων από «λαϊκιστές κάθε είδους».