Κοσμος

Η μοναρχία στην Ευρώπη αποκτά «νέο αίμα»

Ποιοι είναι οι διάδοχοι και γιατί θεωρούνται «απάντηση» στα σκάνδαλα των βασιλικών οικογενειών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας και η κόρη του Λεονόρ, διάδοχος του θρόνου
Ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας και η κόρη του Λεονόρ, διάδοχος του θρόνου © EPA / MARISCAL

Μοναρχία στην Ευρώπη: Οι διάδοχοι τριών βασιλικών οικογενειών - Είναι η απάντηση στα σκάνδαλα;

«Ρωγμές» παρουσιάζει ο θεσμός της μοναρχίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Όχι λόγω ανεπιθύμητων παρεμβάσεων στο έργο της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά κυρίως λόγω ανεύθυνων συμπεριφορών και «ροζ σκανδάλων». Η μοναρχία διατηρεί ισχυρές ιστορικές ρίζες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και αναδεικνύει τώρα νέα πρόσωπα, που μπορούν να ανανεώσουν τον θεσμό.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η πριγκίπισσα Ελεονόρα (Λεονόρ) των Αστουριών, μεγαλύτερη κόρη του βασιλιά Φίλιππου ΣΤ' και της βασίλισσας Λετίθια, που έχει και ελληνικό αίμα, καθώς είναι εγγονή της Σοφίας και του Χουάν Κάρλος. Υπό το βάρος κατηγοριών για οικονομικά σκάνδαλα και πολυάριθμες εξωσυζυγικές περιπέτειες, ο Χουάν Κάρλος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τον θρόνο για χάρη του γιου του το 2014, αλλά η σκανδαλολογία δεν έχει σιγήσει και ασφαλώς τα πρόσφατα σενάρια για ανάρμοστη σχέση της Λετίθια με τον πρώην γαμπρό της δεν συντελούν σε αυτό.

Σε αυτή τη συγκυρία πληθαίνουν οι δημόσιες εμφανίσεις της Ελεονόρας, η οποία στα τέλη Οκτωβρίου ενηλικώθηκε και ανέλαβε επισήμως καθήκοντα ως διάδοχος του θρόνου. Στα «ατού» της περιλαμβάνεται και η τριετής εκπαίδευση στη Στρατιωτική Ακαδημία της Θαραγόθα. Φωτογραφίες της Ελεονόρας να εξασκείται με μπερέ στον στίβο μάχης ή να σκαρφαλώνει σε τεθωρακισμένα έχουν κατακλύσει τον ισπανικό τύπο. Για «Ελεονορμανία» κάνουν λόγο οι φίλοι της μοναρχίας στην Ισπανία.

Βασιλικό …χαρτζιλίκι για την Αμαλία;

Μία ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα πρέπει να έχει αποκτήσει και η διάδοχος του ολλανδικού θρόνου Αμαλία, καθώς ο βασιλιάς Γουλιέλμος Αλέξανδρος και η βασίλισσα Μάξιμα επισκέπτονται συχνά την εξοχική τους κατοικία στο Πόρτο Χέλι, ενώ πολλές φορές επεκτείνουν τις περιηγήσεις τους στα ελληνικά νησιά. Μάλιστα το καλοκαίρι του 2020, σε εποχές πανδημίας, αναγκάστηκαν να ζητήσουν συγγνώμη από τους Ολλανδούς, καθώς κυκλοφόρησαν φωτογραφίες τους από την Ελλάδα σε στιγμές ξεγνοιασιάς, που τους έδειχναν να αδιαφορούν για τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

Λέγεται ότι το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας είχε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια, ώστε η Αμαλία να απολαύσει όσο μπορεί την ανεμελιά της παιδικής ηλικίας και οι διακοπές στην Ελλάδα μάλλον βοήθησαν σε αυτή την κατεύθυνση. Μετά την ενηλικίωσή της, τον Δεκέμβριο του 2018, η διάδοχος δικαιούται και ένα ποσό 1,6 εκ. ευρώ ετησίως ως …βασιλικό χαρτζιλίκι. Η σχετική ανακοίνωση προκάλεσε αντιδράσεις και η Αμαλία δήλωσε δημοσίως, με επιστολή προς τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ότι παραιτείται από τη γενναιόδωρη κρατική χορηγία, τουλάχιστον «μέχρι να τελειώσει τις σπουδές» της. «Θα μου ήταν δυσάρεστο», γράφει η ίδια, «να την αποδεχθώ, ενόσω δεν μπορώ να προσφέρω ο,τιδήποτε σε αντάλλαγμα και σε μία εποχή που τόσοι πολλοί φοιτητές αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες».

O «Κάρολος της Σκανδιναβίας»

Δημοσιεύματα για εξωσυζυγικές περιπέτειες του διαδόχου επισκιάζουν και τον βασιλικό οίκο της Δανίας, όμως ο πρίγκιπας Φρειδερίκος τα διαψεύδει μετ' επιτάσεως. Καθώς η βασίλισσα Μαργαρίτα Β' χαίρει άκρας υγείας στα 83 της χρόνια (αν και αναγκάζεται πλέον να αποχωριστεί τα αγαπημένα της άφιλτρα ελληνικά τσιγάρα), ο Φρειδερίκος συμπληρώνει αισίως 53 χρόνια ως βασιλεύς εν αναμονή. Δεν αποθαρρύνεται όμως και συνεχίζει τις πολυσχιδείς δραστηριότητές του. Σε αυτές περιλαμβάνεται το δρομικό κίνημα Royal Run, που αριθμεί 90.000 μέλη.

Στα δημοφιλή, νέα πρόσωπα της μοναρχίας ανήκει και η Δούκισσα της Βραβάντης Ελισάβετ, διάδοχος του βελγικού θρόνου. Στα 22 της χρόνια έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευσή της στη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία και σήμερα σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Δηλώνει ότι της αρέσει το σκι, η κωπηλασία, η ιστιοπλοΐα, αλλά και η μαγειρική. Στο Βέλγιο, χώρα με διαδοχικές κοινοβουλευτικές κρίσεις και ισχυρά αυτονομιστικά κινήματα, ο θεσμός της μοναρχίας θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός για τη διατήρηση της πολιτικής και κοινωνικής συνοχής.

Πηγή: DW

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.