Κοσμος

Ποιοι εκπρόσωποι του ζωικού βασιλείου πρωταγωνίστησαν το 2023

Βρέθηκαν στο επίκεντρο για λόγους πολιτικούς και όχι μόνο

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2023: Τα ζώα που τράβηξαν την προσοχή του πλανήτη
© Unsplash/Wade Lambert

Ανασκόπηση 2023: Τεσσερα ζώα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής του πλανήτη - Για ποιο λογο απασχόλησαν

Όπως κάθε έτος, το 2023 που τελειώνει σε λίγες μέρες ήταν γεμάτο εκπλήξεις, ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές. Ο ιστότοπος G-Zero συγκέντρωσε τέσσερα μέλη του ζωικού βασιλείου τα οποία τράβηξαν τα φώτα της δημοσιότητας, καθένα με τον δικό του τρόπο. Κυρίως όμως συνδεόνται έμμεσα ή άμεσα με ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η βιοποικιλότητα και... η διπλωματία. 

Σάλι, η φώκια - δραπέτης

Μια φώκια με το όνομα Σάλι, δραπέτευσε για λίγο από τον περίβολο του ζωολογικού κήπου του Σέντραλ Παρκ τον Σεπτέμβριο, κολυμπώντας έξω από την πισίνα όπου φιλοξενείται, όταν οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν τη Νέα Υόρκη πλημμύρισαν τους χώρους του ζωολογικού κήπου. Οι εργαζόμενοι παρακολουθούσαν τις κινήσεις της Σάλι καθώς εξερευνούσε την περιοχή γύρω από το κλουβί πριν επανενωθεί με τους άλλους δύο θαλάσσιους λέοντες του ζωολογικού κήπου στην πισίνα. Hταν ένα πρωτοφανές θέαμα για τους κατοίκους της Νέας Υόρκης οι οποίοι βρίσκονται όλο και περισσότερο αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

NY Sea Lion Zoo Exhibit Flood

Oι ιπποπόταμοι του Εσκομπάρ

Η Κολομβία ξεκίνησε πρόσφατα τη στείρωση ιπποπόταμων που είχε φέρει παράνομα στη χώρα ο βαρόνος των ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ τη δεκαετία του 1980. Δύο αρσενικοί ιπποπόταμοι και ένας θηλυκός υποβλήθηκαν σε χειρουργική στείρωση. Πρόκειται για μέρος μιας ευρύτερης κυβερνητικής προσπάθειας για τον έλεγχο του πληθυσμού των περισσότερων από 100 θηλαστικών που περιφέρονται ανεξέλεγκτα σε ορισμένα ποτάμια. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη στείρωση 40 ιπποπόταμων ετησίως, τη μεταφορά ορισμένων από αυτούς σε άλλες χώρες και ενδεχομένως την ευθανασία.

Στα τέλη της δεκαετίας του '80, ο βαρόνος των ναρκωτικών (που σκοτώθηκε το 1993 σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία) εγκατέστησε ένα μικρό κοπάδι ιπποπόταμων στη χασιέντα του. Με τα χρόνια, τα ζώα αναπαράχθηκαν και σήμερα υπολογίζεται ότι ζουν στην περιοχή περίπου 150 ιπποπόταμοι. Το 2022 το υπουργείο Περιβάλλοντος χαρακτήρισε τον ιπποπόταμο «χωροκατακτητικό είδος», ανοίγοντας τον δρόμο για το πιθανό κυνήγι των ζώων. Επιχείρησε επίσης να εφαρμόσει, ανεπιτυχώς, ένα πρόγραμμα στείρωσης.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή τους συνιστά απειλή για την τοπική χλωρίδα και πανίδα. Τον Μάρτιο του 2023, ο κυβερνήτης της επαρχίας Αντιοκία ανακοίνωσε ένα σχέδιο με βάση το οποίο σχεδόν οι μισοί ιπποπόταμοι θα μεταφερθούν σε καταφύγια στο Μεξικό και την Ινδία – μια επιχείρηση που εκτιμάται ότι θα κοστίσει 3,5 εκατομμύρια δολάρια.

Cocaine Hippos I Trailer I WaterBear

Κομάντερ, ο σκύλος του Λευκού Οίκου

Ο σκύλος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Κομάντερ, απομακρύνθηκε από το συγκρότημα του Λευκού Οίκου έπειτα από μια σειρά επιθέσεων κατά του προσωπικού. Ο Κομάντερ, ένας γερμανικός ποιμενικός  δάγκωσε έναν υπάλληλο της Μυστικής Υπηρεσίας στις 25 Σεπτεμβρίου, στο 11ο γνωστό περιστατικό.

Ο Κομάντερ έφτασε ως κουτάβι στον Λευκό Οίκο τον Δεκέμβριο του 2021, δώρο γενεθλίων από τον αδελφό του προέδρου, Τζέιμς. Τους επόμενους μήνες, όμως, η συμπεριφορά του Κομάντερ απασχόλησε την ηγεσία της Μυστικής Υπηρεσίας και συγκεκριμένα την επικεφαλής της, Κίμπερλι Τσιτλ. Το ζεύγος Μπάιντεν έφερε μαζί του δύο γερμανικούς ποιμενικούς όταν μετακόμισε στον Λευκό Οίκο, το 2021. Οι σκύλοι αυτοί ήταν ο Τσαμπ, που πέθανε την ίδια χρονιά σε ηλικία 13 ετών, και ο Μέιτζορ, ένας πιο νεαρός σκύλος, υιοθετημένος από καταφύγιο αδέσποτων.

Υστερα από δύο περιστατικά δαγκώματος, ειδικοί πρότειναν τη μεταστέγαση του Μέιτζορ σε σπίτι οικογενειακών φίλων των Μπάιντεν, για λόγους ασφαλείας.

Biden's dog Commander evicted from White House for biting

Τέλος εποχής για τη «διπλωματία των πάντα»

Με τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και μιας σειράς δυτικών χωρών τεταμένες, η Κίνα φαίνεται να αποσύρει σταδιακά τα πάντα της, καθώς οι μεταξύ τους συμφωνίες εκπνέουν, από πολλούς ζωολογικούς κήπους της Δύσης. Ο ζωολογικός κήπος του Σαν Ντιέγο επέστρεψε τα πάντα του το 2019 και το ίδιο έκανε ο Κήπος του Μέμφις στο Τενεσί. Μετά την αναχώρηση των τριών αρκούδων από την Ουάσινγκτον, τα μόνα πάντα των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι αυτά της Ατλάντα – τουλάχιστον έως το τέλος του 2024, οπότε και εκπνέει η συμφωνία δανεισμού τους. 

China's panda diplomacy, explained

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.