Κοσμος

Ισραήλ: Παράθυρο για νέα κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα ομήρους

Μετά το βίντεο της Χαμάς με τους τρεις ηλικιωμένους αιχμαλώτους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ισραήλ: Παράθυρο για νέα κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα ομήρους
Συγκρούσεις στην Γάζα © EPA/MOHAMMED SABER

Ισραήλ: Ενδεχόμενη νέα κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα ομήρους

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ δήλωσε ότι η χώρα του είναι ανοιχτή σε μια νέα προσωρινή εκεχειρία με τη Χαμάς για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από την παλαιστινιακή οργάνωση στη Γάζα.

«Το Ισραήλ είναι έτοιμο για μια νέα ανθρωπιστική παύση και πρόσθετη βοήθεια [στη Γάζα] προκειμένου να καταστεί δυνατή η απελευθέρωση των ομήρων», δήλωσε ο Χέρτσογκ σε ξένους διπλωμάτες την Τρίτη.

Τα σχόλιά του ήρθαν την ώρα που διεξάγονται συνομιλίες υπό την μεσολάβηση του Κατάρ για την επίτευξη νέας συμφωνίας, αφού ο στρατός του Ισραήλ πυροβόλησε και σκότωσε κατά λάθος τρεις πολίτες του που κρατούνταν στη Γάζα την περασμένη εβδομάδα.

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει διεθνή πίεση να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, καθώς ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας, έχει ξεπεράσει τους 19.000, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ισραήλ χθες ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προμηθεύουν με τον απαραίτητο στρατιωτικό «εξοπλισμό» τον Τσαχάλ, τον ισραηλινό στρατό, ενώ επαναβεβαίωσε πως η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί να «επιβάλει χρονοδιάγραμμα» στον ιστορικό σύμμαχό της.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου επέμεινε στην ανάγκη να «μειωθούν» οι «ζημιές στους αμάχους» και να «προσφερθεί περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στους σχεδόν δύο εκατομμύρια εκτοπισμένους» στη Λωρίδα της Γάζας.

Συνομιλίες για τους ομήρους

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, ο επικεφαλής της CIA, ο Ουίλιαμ Μπερνς, συναντήθηκε στη Βαρσοβία με αξιωματούχους του Ισραήλ και του Κατάρ ενόψει της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση ομήρων.

Η παύση επτά ημερών στα τέλη Νοεμβρίου επέτρεψε να αφεθούν ελεύθεροι 105 όμηροι στη Γάζα, ανάμεσά τους 80 με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 240 Παλαιστίνιων -γυναικών, παιδιών και εφήβων- εγκλείστων σε ισραηλινές φυλακές.

Χθες, η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο εικονίζονται τρεις ηλικιωμένοι όμηροι, τρεις ημέρες μετά την παραδοχή από τον ισραηλινό στρατό πως μέλη του σκότωσαν άλλους τρεις ομήρους, 25 ως 28 ετών.

Το βίντεο αυτό είναι καθαρή «τρομοκρατία», δείχνει τη «βαρβαρότητα» της Χαμάς έναντι «ηλικιωμένων αθώων αμάχων που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη», έκρινε χθες εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Ντανιέλ Χαγκαρί.

Απειλές στην Ερυθρά Θάλασσα

Η επαπειλούμενη εξάπλωση της σύρραξης στην περιοχή ανησυχεί ιδιαίτερα τη διεθνή κοινότητα, ιδίως εξαιτίας της κλιμάκωσης των επιθέσεων των σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες ότι δημιουργείται διεθνής συνασπισμός για να «αντιμετωπιστούν» οι επιθέσεις αυτές, με τη συμμετοχή 10 χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου (όχι όμως του Ισραήλ). Μερικές ώρες νωρίτερα, οι Χούθι ανακοίνωναν πως έβαλαν στο στόχαστρο άλλα δυο εμπορικά πλοία που θεωρούν ότι «συνδέονται» με το εβραϊκό κράτος.

Τις τελευταίες ημέρες, πολλοί κολοσσοί των θαλάσσιων μεταφορών ανακοίνωσαν πως αναστέλλουν μέχρι νεοτέρας τις διελεύσεις πλοίων τους από την Ερυθρά Θάλασσα, εξαιτίας των επιθέσεων που επικεντρώνονται στο στρατηγικής σημασίας στενό Μπαμπ αλ Μάντεμπ, το οποίο χωρίζει την αραβική χερσόνησο από την Αφρική και από το οποίο περνάει το 40% του παγκόσμιου εμπορίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.