Πρόωρες εκλογές ζητά το 59% των Γερμανών - Συνεχίζεται η φθορά του κυβερνητικού συνασπισμού
Δημοσκόπηση αποτυπώνει τη δυσαρέσκεια των πολιτών


Γερμανία: Κατά της χαλάρωσης του «φρένου χρέους», αλλά υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών η πλειοψηφία - Επιβεβαιώνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών.
Παρά την πολιτική λιτότητας που συνεπάγεται η διατήρηση του «φρένου χρέους», η πλειοψηφία των Γερμανών τάσσεται σαφώς κατά της χαλάρωσής του, καθώς και του νέου δανεισμού της χώρας. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η φθορά των κυβερνητικών κομμάτων. Πρόωρες εκλογές ζητά το 59%.
Σύμφωνα με το «Πολιτικό Βαρόμετρο» του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, το 64% λέει «όχι» στη χαλάρωση του «φρένου χρέους» προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 30%. Όσοι απαντούν θετικά, προέρχονται κυρίως από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και τους Πράσινους.
Στην ερώτηση σχετικά με την πρόθεση ψήφου, το SPD συγκεντρώνει μόλις 14% (-1), το οποίο είναι το χαμηλότερο δημοσκοπικό ποσοστό του κατά την τρέχουσα νομοθετική περίοδο. Οι Πράσινοι με το ίδιο ποσοστό (-1) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 5%, επιβεβαιώνουν την δυσαρέσκεια των πολιτών για το έργο του κυβερνητικού συνασπισμού. Προηγείται η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) με 32% (+1) και στη δεύτερη θέση βρίσκεται σταθερά η Εναλλακτική για τη Γερμανία με 22%.
Στον απολογισμό τους για το έτος που τελειώνει πάντως οι Γερμανοί σε ποσοστό 66% κάνουν θετική αποτίμηση, ενώ το 31% αρνητική. Για το 2024, το 58% αναμένει η κατάστασή του να παραμείνει σταθερή, το 28% να βελτιωθεί και το 13% να επιδεινωθεί.
Σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της εφημερίδας BILD, το 59% τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών εντός του 2024. Υπέρ της εξάντλησης της θητείας της κυβέρνησης εκφράζεται το 27%.
Προκειμένου να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, θα έπρεπε ο καγκελάριος να ζητήσει την ψήφο του Κοινοβουλίου και να μην καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Κατόπιν, θα έπρεπε να ζητήσει από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο να διαλύσει την Bundestag ανοίγοντας τον δρόμο για τις κάλπες.
Ο αρχηγός του CDU Φρίντριχ Μερτς ζήτησε την Τετάρτη από τον κ. Σολτς να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία, κάτι που απέρριψε κατηγορηματικά ο Όλαφ Σολτς.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Τζέι Ντι Βανς υποστήριξε ότι στην Ευρώπη απειλείται το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης
Στο βαν επέβαιναν 16 άνθρωποι, εννέα εκ των οποίων ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας
Στο στόχαστρο του Προέδρου των ΗΠΑ και το Ιράν
Πώς κατάφεραν να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στο να κάνουν τη δουλειά τους
Παρατηρητές διατυπώνουν επικρίσεις, προειδοποιώντας για πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων
Οι πρώτες δηλώσεις μετά τον αποκλεισμό της από τις προεδρικές εκλογές
Για τρομοκρατική ενέργεια κάνει λόγο ο Έλον Μασκ
Προειδοποίησε πως θα υπάρξει αντίδραση ανάλογη με τις νομικές επιθέσεις εναντίον του Τραμπ
Δεν θα σταλούν στην Ουκρανία, ξεκαθαρίζει το Υπουργείο Άμυνας
Η επόμενη μέρα μετά τον αποκλεισμό της από τις προεδρικές εκλογές του 2027
Σβήνουν οι ελπίδες για τους εγκλωβισμένους μετά τον φονικό σεισμό
Κλήθηκε να καταθέσει στο Κογκρέσο ο διάσημος σκηνοθέτης του «JFK»
Τεκτονική ωρολογιακή βόμβα με 300.000 νεκρούς
Καλεί την βρετανική κυβέρνηση να διασφαλίσει «τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του»
Η μαχητική επιστολή της στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Ανταμς για τα δικαιώματα των γυναικών
Έρχονται οι πρώτες κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές
«Μου απομένουν τέσσερις μέρες ζωής», δηλώνει μετά από αυτοκινητιστικό δυστύχημα
«Στην Ευρώπη έχετε φίλους από την Πολωνία ως την Ελλάδα»
Η σειρά τεσσάρων επεισοδίων βρίσκεται στην κορυφή του τοπ 10 του Netflix σε 80 χώρες παγκοσμίως
Τους είχε κατατάξει στις τρομοκρατικές οργανώσεις - Τώρα ο Πούτιν τους περιγράφει ως «έμπιστους συμμάχους»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.