Κοσμος

Επιβεβαιώνεται η προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ

«Βέτο» της Ελλάδας στην Αλβανία για τον Φρέντη Μπελέρη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επιβεβαιώνεται η προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ «Βέτο» της Ελλάδας στην Αλβανία για τον Φρέντη Μπελέρη
Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν και πάλι την ευκαιρία να συναντηθούν με τους ομολόγους τους από τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων © Unsplash / ALEXANDRE LALLEMAND

Επιβεβαιώνεται η προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. «Βέτο» της Ελλάδας στην Αλβανία για τον Φρέντη Μπελέρη

Η εκ νέου επιβεβαίωση της προοπτικής ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, αλλά και η ανάγκη για συνεχείς και μη αναστρέψιμες μεταρρυθμίσεις, είναι το μήνυμα που στέλνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxn6qvty9nwx)

Περίπου ένα χρόνο μετά τη Σύνοδο στα Τίρανα το 2022, οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν και πάλι την ευκαιρία να συναντηθούν με τους ομολόγους τους από τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Οι συζητήσεις αναμένεται να καταλήξουν σε μία κοινή δήλωση που θα επικεντρώνεται στη δέσμευση των χωρών της περιοχής να προχωρήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την επιτάχυνση της ενταξιακής τους διαδικασίας στην ΕΕ.

Βασικά θέματα συζήτησης είναι:

  • η μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση με την ΕΕ μέσα από συγκεκριμένες δεσμεύσεις
  • η οικοδόμηση οικονομικών θεμελίων για το μέλλον
  • ο μετριασμός των επιπτώσεων του Ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία και
  • η ενίσχυση της ασφάλειας

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην ευθυγράμμιση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με την Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ (ΚΕΠΠΑ), καθώς αναμένεται να ζητηθούν μεγαλύτερες προσπάθειες, κυρίως από τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, σε ό,τι αφορά την αποφυγή παράκαμψης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Έμφαση δίνεται και στην ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, μέσω του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, ο οποίος είναι απαραίτητος για την επανέναρξη της διαδικασίας ένταξης των δύο χωρών στην ΕΕ.

Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αναμένουν για αρκετά χρόνια στον προθάλαμο της ΕΕ, χωρίς συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα για την ένταξή τους, την ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (14-15 Δεκεμβρίου) να ανοίξουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Η θέση της Ελλάδας αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας

Η πάγια θέση της Ελλάδας είναι η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, η θέση της Ελλάδας είναι σαφής και έχει διαμηνυθεί στην αλβανική πλευρά. Η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία αν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxn7993tr79d)

Αναμένονται μεταρρυθμίσεις σε κράτος δικαίου, ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ         

Σταθερή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η προσχώρηση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους κόλπους της, σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Επισήμανε ταυτόχρονα ότι αναμένονται από αυτές τις χώρες «περισσότερες μεταρρυθμίσεις, ειδικά στον τομέα του κράτους δικαίου και στον τομέα της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης», αλλά και η ΕΕ από την πλευρά της πρέπει να κάνει τη δική της «εργασία».

Ο Σαρλ Μισέλ επανέλαβε τον στόχο για τη διεύρυνση μέχρι το 2030. «Γνωρίζετε την προσωπική μου δέσμευση. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι μέχρι το 2030. Είναι μία ξεκάθαρη φιλοδοξία και απαιτεί πολλή προσπάθεια και από τις δύο πλευρές», ανέφερε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρακολουθώντας το τέλος του κόσμου από την Ακρόπολη
Παρακολουθώντας το τέλος του κόσμου από την Ακρόπολη

Δεν αποκλείεται ο κόσμος όντως να τελειώσει. Πιο πιθανό όμως είναι είτε να συνεχιστεί για πολλά χρόνια η συμπίεση της ποιότητας ζωής μας είτε απλώς να τελειώσει ο κόσμος όπως τον γνωρίζαμε

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.