Κοσμος

Η Πινακίδα του Χόλιγουντ έγινε 100 χρονών κι επιδιορθώθηκε

Το μνημείο που επιβλέπει την Πόλη των Ονείρων έχει τη δική του ιστορία

Γιώργος Δήμος
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Πινακίδα του Χόλιγουντ κλείνει 100 χρόνια: Πώς και γιατί δημιουργήθηκε - Οι αλλαγές στην επιγραφή και οι ανακαινίσεις της

Η διάσημη Πινακίδα του Χόλιγουντ, ένα σημαντικό αμερικανικό μνημείο και το πλέον χαρακτηριστικό σημείο για τη βιομηχανία του κινηματογράφου, γίνεται 100 χρονών, καθώς ανορθώθηκε, για διαφημιστικούς λόγους, το 1923, στο Όρος Λι, στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Η πινακίδα, που επιβλέπει την Πόλη των Ονείρων και βρίσκεται εντός του Πάρκου Γκρίφιθ, ανέγραφε αρχικά την πρώτη ονομασία της πόλης, «HOLLYWOODLAND» και είχε ανεγερθεί για να διαφημίσει τα φιλέτα γης στο μέρος όπου ένας από τους Πατέρες του Κινηματογράφου, ο Ντέιβιντ Γ. Γκρίφιθ (διαφορετικός από τον Γκρίφιθ που έφτιαξε το Πάρκο) είχε γυρίσει την πρώτη επιτυχία του σινεμά που «έσπασε ταμεία», τη «Μισαλλοδοξία» (1916), ένα ιστορικό έπος για την αγάπη μέσα στους αιώνες. Κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1940 η πινακίδα είχε φθαρεί και η πόλη του Λος Άντζελες αποφάσισε να την επιδιορθώσει, αφαιρώντας όμως το «LAND» από την ονομασία. Μετά από την κατάπτωσή της κατά τη δεκαετία του 1970, με χρηματοδότηση διάσημων ιδιωτών από τη βιομηχανία του κινηματογράφου, η πινακίδα επιδιορθώθηκε ξανά και άντεξε για χρόνια στα καιρικά φαινόμενα. Σήμερα, στα 100 της χρόνια, η πινακίδα στέκει ακόμα εκεί και μετά από μερικές ακόμα επιδιορθώσεις, πρώτα το 2012 και ξανά πέρυσι, είναι καθαρισμένη και ξαναβαμμένη, έτοιμη να αντέξει άλλα τόσα χρόνια.

Τοπογράφοι και οικοδόμοι που εργάζονται για τη νέα οικιστική ανάπτυξη, γνωστή ως Hollywoodland, ποζάρουν κάτω από την πινακίδα που είχε στηθεί για να διαφημίσει την τοποθεσία, περίπου το 1925, Λος Άντζελες, Καλιφόρνια © Michael Ochs Archives/Getty Images/Ideal Image

Όταν ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Γκρίφιθ, μετά την επιτυχία που σημείωσε με τη «Γέννηση ενός Έθνους», το 1915, αποφάσισε να γυρίσει το ακόμη πιο φιλόδοξο έπος, «Μισαλλοδοξία», η περιοχή διέφερε λίγο από μία ερημική πόλη σε κάποιο γουέστερν με πρωταγωνιστή τον Τζον Γουέιν. Ο Γκρίφιθ, με το μυθικό για τα σημερινά δεδομένα ποσό που είχε συγκεντρώσει από το πρώτο του ρατσιστικό φιλμ για την Κου Κλουξ Κλαν, έχτισε στη μέση της ερημικής πόλης μια Βαβυλώνα από γύψο, με τεράστια αγάλματα ελεφάντων. Η βωβή 4ωρη ταινία είχε πάνω από χίλιους κομπάρσους και λέγεται πως κόστισε πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια για να φτιαχτεί, ένα ποσό που με τον σημερινό πληθωρισμό πρέπει να υπολογιστεί 29 φορές πιο πάνω. Η ταινία γνώρισε μεγάλη επιτυχία, ίσως όχι τόση όση περίμενε αρχικά ο σκηνοθέτης, όμως δεδομένου ότι ήταν μία από τις πρώτες τόσο φιλόδοξες ταινίες του σινεμά, μπορεί να οριστεί ως η Μητέρα των ταινιών του Χόλιγουντ. Μετά το πέρας των γυρισμάτων το σετ έμεινε όπως ήταν, αλλά οι οικοπεδούχοι κυνήγησαν γρήγορα να πουλήσουν γη γύρω από το ιστορικό σημείο.

Πώς δημιουργήθηκε η πινακίδα Hollywoodland στο Χόλιγουντ – Η ιστορία της

Ήταν εκείνη την περίοδο που αποφασίστηκε να ανεγερθεί η πλέον διάσημη πινακίδα, σαν τρικ για να προσκαλέσει αγοραστές σε εκείνο το σημείο. Το «HOLLYWOODLAND» ήταν ιδέα ενός κτηματομεσιτικού γραφείου και δόθηκε ως πρότζεκτ στην εταιρία Crescent Sign. Το κάθε ξύλινο γράμμα που στήθηκε στο Όρος Λι είχε ύψος 15,2 μέτρα και πλάτος 9,1 μέτρα. Όπως αποδείχτηκε το κόλπο έπιασε και εκείνοι που είχαν αρκετό κεφάλαιο αγόρασαν γη στην πόλη όπου έμελλαν να ανοίξουν τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά στούντιο του κόσμου. Τελικά, η πινακίδα που αρχικά είχε φτιαχτεί για να κρατήσει ενάμιση χρόνο, απέκτησε προβολείς κατά τη Χρυσή Εποχή του Χόλιγουντ που έμειναν ως το 1933, όταν η Μεγάλη Ύφεση χτύπησε τη χώρα.

Πρώτα ήρθε η φτώχια και οι δυσκολίες και ύστερα ο Πόλεμος και έτσι, μέχρι το 1949, η πινακίδα μαζί με τόσα άλλα αμερικανικά μνημεία έμειναν εκτεθειμένα στις αντίξοες καιρικές συνθήκες χωρίς συντήρηση. Το πρώτο «H» έπεσε, μάλιστα, εντελώς το 1944, με τη Los Angeles Times να κάνει λόγο για βανδαλισμό. Η πόλη αρχικά αποφάσισε να καταστρέψει το μνημείο, όμως το Εμπορικό Επιμελητήριο προσφέρθηκε να χρηματοδοτήσει την επιδιόρθωσή του, προτείνοντας το όνομα να συντομευθεί στο σημερινό «HOLLYWOOD», όπως φυσικά και έγινε. Το 1949, ο Πόλεμος είχε πλέον τελειώσει και το σινεμά, με ηθοποιούς σαν τη Μπέτι Ντέιβις, τη Τζόαν Κρόφορντ, τον Μάρλον Μπράντο ή την Μέριλιν Μονρόε, γνώρισε νέα άνθηση.

Η συντήρηση της πινακίδας του Χόλιγουντ

Τα χρόνια πέρασαν και ενώ το σινεμά έγινε και πάλι αναπόσπαστο μέρος της κοινωνικής συμπεριφοράς του κόσμου, η πινακίδα δεν συντηρήθηκε για δύο δεκαετίες και κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1970 άρχισε σιγά-σιγά να καταρρέει και πάλι. Το αποκορύφωμα της σήψης που γνώρισε, ήρθε το 1978 όταν δύο από τα «O» της πινακίδας έπεσαν τελείως, εμφανίζοντας το όνομα ως «HuLLYWO D». Ο ροκ μουσικός, Alice Cooper, που τότε βρισκόταν στο ζενίθ της καριέρας του, ήταν ένας από εκείνους που ξεκίνησε την καμπάνια για να ανεγερθεί η ιστορική πινακίδα, καλώντας το Εμπορικό Επιμελητήριο να επέμβει και πάλι.

Το Επιμελητήριο έκανε ξανά την προσπάθειά του, αυτή τη φορά στρεφόμενο σε ιδιώτες από τη βιομηχανία του κινηματογράφου για να βρει χορηγία για την επιδιόρθωση της πινακίδας. Τελικά, συγκεντρώθηκαν 250,000 δολάρια (σχεδόν 1.120.000 δολάρια σε σημερινά χρήματα) με χορηγούς τον ίδιο τον Cooper, τον Gene Autry, τον Χιου Χέφνερ (ιδρυτή του περιοδικού Playboy), τον Andy Williams και άλλους επιφανείς ανθρώπους του χώρου, με τον καθένα να έχει αναλάβει από ένα γράμμα. Τα νέα γράμματα, καθώς τα παλιά έπρεπε πια να αντικατασταθούν τελείως, ήταν ψηλότερα (13,4 μέτρα) και πιο πλατιά (μέχρι 11 μέτρα). Το μνημείο έμοιαζε να έχει σωθεί οριστικά για πολλά χρόνια.

Η Πινακίδα του Χόλιγουντ κατά τη διάρκεια του εορτασμού της νέας χιλιετίας στο Λος Άντζελες, στις 31 Δεκεμβρίου 1999 © EPA PHOTO, AFP/HECTOR MATA

Από τη δεκαετία του 1970 και ύστερα, η συντήρηση της Πινακίδας του Χόλιγουντ έχει υπάρξει συνεπής και ασταμάτητη. Κάθε περίπου δέκα χρόνια, η πινακίδα ξαναβάφεται και καθαρίζεται ούτως ώστε να κρατήσει για τουλάχιστον δέκα ακόμα χωρίς να χρειαστεί ολική ανακαίνιση. Η αρχική πινακίδα του 1923, που αγνοούταν εδώ και πολλά χρόνια, ανέβηκε τελικά στο eBay το 2005, από έναν επιχειρηματία και πωλήθηκε στον γλύπτη Bill Mack. Από την ανέγερσή της τη δεκαετία του 1920 έχουν περάσει πια 100 χρόνια και το μνημείο, πλήρως ανακαινισμένο και λιγάκι διαφορετικό, στέκει ακόμα πάνω από το Χόλιγουντ, αποτελώντας την πιο χαρακτηριστική βουνοπλαγιά της πόλης.

© EPA/CAROLINE BREHMAN

Χιλιάδες άνθρωποι ταξιδεύουν εκεί κάθε χρόνο για να βγάλουν μία φωτογραφία με την πινακίδα «HOLLYWOOD» στο φόντο. Επίσης, δεκάδες είναι οι ταινίες που για να δείξουν σε πιο μέρος λαμβάνει χώρα η σκηνή, δείχνουν μια λήψη με την πινακίδα στο βάθος, συνήθως από τον δρόμο με τους ψηλούς φοίνικες, στο Μπέβερλι Χιλς. Είναι συγχρόνως μέρος της «ποπ κουλτούρας» και μνημείο της Καλιφόρνια, αλλά κατά βάση είναι ένα σύμβολο του παγκόσμιου κινηματογράφου που μοιάζει να θέλει να επιβιώσει για όσα χρόνια θα παίζει και εκείνος σημαντικό ρόλο στις ζωές των ανθρώπων. Η Πινακίδα του Χόλιγουντ έχει όλες τις υποδομές για να συνεχίζει να υπάρχει τα επόμενα 100 χρόνια.