Κοσμος

Σαν σήμερα, 9 Δεκεμβρίου 2017, η Αυστραλία νομιμοποιεί τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Πόσες χώρες έχουν νομοθετήσει το γάμο μεταξύ ομόφυλων - Τι ισχύει στην Ελλάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι ισχύει στην Ευρώπη για τα ομόφυλα ζευγάρια
Τι ισχύει στην Ευρώπη για τα ομόφυλα ζευγάρια © Unsplash / Mercedes Mehling

Σαν σήμερα 9 Δεκεμβρίου 2017: Η Αυστραλία νομιμοποιεί το γάμο ομόφυλων ζευγαριών - Πόσες χώρες έχουν νομοθετήσει το γάμο μεταξύ ομοφύλων - Τι ισχύει στην Ελλάδα

Σαν σήμερα, 9 Δεκεμβρίου, 2017 η Αυστραλία νομιμοποιεί τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Επρόκειτο για έναν νόμο που στην ουσία είναι μια τροποποίηση του νόμου γάμου του 1961, ώστε να επιτρέπεται ο γάμος μεταξύ δύο ατόμων μόλις ενηλικιωθούν, ανεξάρτητα από το φύλο τους.

Ήταν μια ιστορική εξέλιξη για μια χώρα όπου σε ορισμένες Πολιτείες η ομοφυλοφιλία ήταν ποινικό αδίκημα έως το 1997. Εκείνη την περίοδο η Αυστραλία έγινε η 26η χώρα παγκοσμίως που νομιμοποιούσε τον γάμο για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, ενώ σήμερα 35 χώρες έχουν θεσμοθετήσει τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Η Εσθονία θα γίνει η 36η χώρα την 1η Ιανουαρίου 2024.

Σαν σήμερα, 9 Δεκεμβρίου 2017, η Αυστραλία νομιμοποιεί το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών
Σαν σήμερα, 9 Δεκεμβρίου 2017, η Αυστραλία νομιμοποιεί το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών © Unsplash

Η Αυστραλία το 2017 έγινε η 26η χώρα που νομιμοποίησε το γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Ο νόμος του 2017,Marriage Amendment (Definition and Religious Freedoms) Act 2017 (Cth) αποτέλεσε τροποποίηση του νόμου Marriage Act 1961. 

Εισήχθη ως νομοσχέδιο από τον γερουσιαστή της Δυτικής Αυστραλίας Ντιν Σμιθ του Φιλελεύθερου Κόμματος, μετά από την ταχυδρομική έρευνα για τον αυστραλιανό νόμο περί γάμου, και το νομοσχέδιο πέρασε από το Κοινοβούλιο στις 7 Δεκεμβρίου 2017. Στις 8 Δεκεμβρίου έλαβε τη βασιλική σύμφωνη γνώμη την επόμενη ημέρα και τέθηκε σε ισχύ στις 9 Δεκεμβρίου 2017. Οι Αυστραλοί ενέκριναν κατά συντριπτική πλειοψηφία το γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου σε μια δημόσια διαβούλευση. Το νομοσχέδιο πέρασε εύκολα από τη Γερουσία με 43 ψήφους υπέρ έναντι 12 κατά.

Η «ταχυδρομική» έρευνα 

Η κυβέρνηση των Φιλελευθέρων/Εθνικών υπό την ηγεσία του Μάλκολμ Τέρνμπουλ πήγε στις ομοσπονδιακές εκλογές του Ιουλίου 2016 υποσχόμενη να θέσει το ζήτημα του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου σε εθνική ψηφοφορία, με τη μορφή δημοψηφίσματος.

Παρά την οριακή νίκη στις εκλογές, η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να περάσει τη νομοθεσία για την καθιέρωση του δημοψηφίσματος στη Γερουσία και έτσι αποφάσισε τελικά να διεξάγει εθελοντική ταχυδρομική έρευνα σε όλους τους Αυστραλούς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα
© Unsplash

Ο πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα διευκολύνει την ψήφιση νομοσχεδίου ιδιωτικού βουλευτή σε περίπτωση που το αποτέλεσμα ήταν "Ναι" υπέρ του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου, κάτι που συνέβη όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας από την Αυστραλιανή Στατιστική Υπηρεσία στις 15 Νοεμβρίου 2017.

1η Ιανουαρίου 2024 η Εσθονία θα γίνει η 36η χώρα που νομιμοποιεί τον γάμο ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων 

Η Εσθονία θα είναι και επίσημα το πρώτο κράτος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που νομιμοποιεί τον γάμο ατόμων του ίδιου φύλου. Το νομοσχέδιο πέρασε από το Κοινοβούλιο στις 20 Ιουνίου και πλέον δύο ενήλικες θα μπορούν «να παντρευτούν ανεξαρτήτως του φύλου τους» αναφέρει χαρακτηριστικά το νομοσχέδιο «Οικογενειακό νομικό δίκαιο». «Όλοι έχουν το δικαίωμα στο γάμο, την αγάπη και την δέσμευση σε αυτό. Με αυτή την απόφαση κάνουμε ένα βήμα μπροστά μαζί με άλλα σκανδιναβικά και δημοκρατικά κράτη, όπου η ισότητα στον γάμο πρέπει να αποδοθεί» ανέφερε από το κοινοβούλιο η πρωθυπουργός Κάγια Κάλας.

Ζευγάρι στο Ταλίν της Εσθονίας © Unsplash
Ζευγάρι στο Ταλίν της Εσθονίας © Unsplash

Ποιες είναι οι άλλες 35 χώρες 

Ο γάμος ομοφύλων ζευγαριών είναι νόμιμος σε μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Νότιας Αμερικής, καθώς και στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Χωρίς νομοθετικές ρυθμίσεις όμως παραμένουν και αρκετές χώρες σε μεγάλο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης, της Αφρικής (εκτός από τη Νότια Αφρική) και της Ασίας (εκτός από την Ταϊβάν).

Η πρώτη χώρα που επέτρεψε με νόμο τους γάμους των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων ήταν η Ολλανδία το 2001 ενώ οι τελευταίες χώρες που το έπραξαν είναι η Ανδόρρα και το Νεπάλ.

  • Ολλανδία (2001)
  • Βέλγιο (2003)
  • Ισπανία, Καναδάς (2005)
  • Νότια Αφρική (2006)
  • Νορβηγία, Σουηδία (2009)
  • Πορτογαλία, Ισλανδία, Αργεντινή (2010)
  • Δανία (2012)
  • Βραζιλία, Γαλλία, Ουρουγουάη, Νέα Ζηλανδία (2013)
  • Μεγάλη Βρετανία (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία) (2014)
  • Λουξεμβούργο, ΗΠΑ, Ιρλανδία (2015)
  • Γροιλανδία, Κολομβία (2016)
  • Φινλανδία, Νησιά Φερόε, Μάλτα, Γερμανία, Αυστραλία (2017)
  • Αυστρία, Ταϊβάν, Εκουαδόρ (2019)
  • Βόρεια Ιρλανδία, Κόστα Ρίκα (2020)
  • Χιλή, Ελβετία, Κούβα, Σλοβενία, Μεξικό (2022)
  • Ανδόρρα, Νεπάλ (2023)

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Η Ελλάδα αναγνωρίζει από τις 24 Δεκεμβρίου 2015 τα σύμφωνα συμβίωσης, που έδωσε κάποια ασφαλιστικά, φορολογικά, περιουσιακά δικαιώματα στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αλλά ακόμα δεν έχει τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα αιρεί τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από το δικαίωμα του γάμου. Το πρώτο σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών διεξήχθη στην Αθήνα στις 25 Ιανουαρίου 2016 από τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη.

Η συζήτηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία στη χώρα μας έχει ανοίξει. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της ΔΕΘ ανέφερε πως «Η ισότητα στο γάμο είναι στα σχέδια της κυβέρνησης για αυτή την τετραετία. Ο χρόνος που θα επιλέξουμε να φέρουμε τη σχετική ρύθμιση προς ψήφιση στη Βουλή, προφανώς είναι μια δική μου απόφαση. Όμως, ισχύει στο ακέραιο αυτό που έχω πει προεκλογικά και μετεκλογικά. Είναι ένα ζήτημα που μέσα σε αυτή την τετραετία, αυτή η κυβέρνηση θα το επιλύσει».

Έρευνα Eteron: Γάμος ομόφυλων ζευγαριών και τεκνοθεσία - Τι πιστεύουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες

Το τελευταίο διάστημα η θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών έχει βρεθεί στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης. Το Eteron-Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή παρουσιάζει σήμερα τις πεποιθήσεις των Ελληνίδων και των Ελλήνων για το ζήτημα, όπως τουλάχιστον αυτές αποτυπώνονται στις δύο μεγάλες ποσοτικές έρευνες που διενήργησε εντός του 2023 η aboutpeople για λογαριασμό του.

Έρευνα Eteron: Γάμος ομόφυλων ζευγαριών και τεκνοθεσία - Τι πιστεύουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες - Τι επιλέγουν ανάλογα με την κομματική τοποθέτηση.
Από τις έρευνες προκύπτει μια καθαρή στήριξη στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και μια καθαρή αντίθεση στην τεκνοθεσία © Menelaos Myrillas/SOOC

Τα συμπεράσματα προκύπτουν από την συγκριτική ανάλυση στην οποία προχώρησε ο συντονιστής project του Eteron, Γιάννης Αλμπάνης, μεταξύ της έρευνας «Η Ακτινογραφία των Ψηφοφόρων» (Μάρτιος 2023, δείγμα 4.182 άτομα) και της έρευνας «Η Ακτινογραφία της Ακροδεξιάς» (Οκτώβριος 2023, δείγμα 3.058 άτομα).

«Από τις δύο πανελλαδικές έρευνες προκύπτει μια καθαρή στήριξη των ερωτηθέντων στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και μια καθαρή αντίθεση στην τεκνοθεσία. Οι προσκείμενοι/ες στην Αριστερά είναι οι κατεξοχήν θετικά διακείμενοι/ες τόσο στον γάμο όσο και στην τεκνοθεσία. Στους/στις ψηφοφόρους της ΝΔ οι αρνητικές απαντήσεις για τον γάμο έχουν ελαφρύ προβάδισμα, ενώ για την τεκνοθεσία έχουν συντριπτική υπεροχή», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Γιάννης Αλμπάνης.

Καθαρή υπεροχή της συμφωνίας με τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Ακολουθούν τα κύρια ευρήματα της συγκριτικής ανάλυσης:

Ακτινογραφία της Ακροδεξιάς

   - Παρατηρείται μια καθαρή υπεροχή της συμφωνίας με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών (56,2% έναντι 38,9%).

Έρευνα Eteron: Γάμος ομόφυλων ζευγαριών και τεκνοθεσία - Τι πιστεύουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες - Τι επιλέγουν ανάλογα με την κομματική τοποθέτηση.

   - Στα δημογραφικά χαρακτηριστικά των απαντήσεων, οι γυναίκες είναι πολύ πιο θετικές από τους άντρες (63,3% έναντι 49%) καθώς και οι πιο νέοι συγκριτικά με τους γηραιότερους. Το πιο μεγάλο ποσοστό θετικών απαντήσεων σημειώνεται στις ηλικίες 17-24 (67,7%) και το πιο χαμηλό στις ηλικίες 65+ (49,6%). Πάντως σε όλες τις ηλικιακές ομάδες υπερτερούν οι θετικές απαντήσεις.

   - Οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι σαφώς πιο θετικοί από αυτούς της δευτεροβάθμιας (61,1% έναντι 48,2%).

   - Πιο θετικοί είναι και οι κάτοικοι της Αττικής (60,7%) έναντι αυτών της περιφέρειας (52,8%).

Έρευνα Eteron: Γάμος ομόφυλων ζευγαριών και τεκνοθεσία - Τι πιστεύουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες - Τι επιλέγουν ανάλογα με την κομματική τοποθέτηση.

   - Με βάση την ψήφο στις εκλογές του Ιουνίου, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι θετικοί-ές σε μεγάλο ποσοστό (68,1%) και ακολουθούνται από αυτούς-ές του ΚΚΕ (60,5%). Οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων είναι αρνητικοί-ές σε μεγάλα ή και συντριπτικά ποσοστά. 

«Όχι» στην τεκνοθεσία λένε οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ (65,9%), της ΝΔ (73,1%), της Νίκης (83,9%), των «Σπαρτιατών» (91,9%) και της «Ελληνικής Λύσης» (95,9%).

Έρευνα Eteron: Γάμος ομόφυλων ζευγαριών και τεκνοθεσία - Τι πιστεύουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες - Τι επιλέγουν ανάλογα με την κομματική τοποθέτηση.

   - Αναφορικά με την ιδεολογική αυτοτοποθέτηση, θετικοί/ες είναι οι πολίτες που πρόσκεινται στην Αριστερά και την Κεντροαριστερά (74% και 52,7%) ενώ το Κέντρο, η Κεντροδεξιά και η Δεξιά τοποθετούνται κατηγορηματικά αρνητικά (66,5%, 79,5% και 82,2% αντίστοιχα). Όσες-οι δεν πιστεύουν στους ιδεολογικούς διαχωρισμούς τοποθετούνται αρνητικά σε ποσοστό 65,8%.

Έρευνα Eteron: Γάμος ομόφυλων ζευγαριών και τεκνοθεσία - Τι πιστεύουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες - Τι επιλέγουν ανάλογα με την κομματική τοποθέτηση.
Στα δημογραφικά χαρακτηριστικά των απαντήσεων, οι γυναίκες είναι πολύ πιο θετικές από τους άντρες, καθώς και οι πιο νέοι συγκριτικά με τους γηραιότερους © Dimitris Kapantais/SOOC

Η Ακτινογραφία των Ψηφοφόρων

   - Παρατηρείται και εδώ μια καθαρή υπεροχή της συμφωνίας με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών (55,8% έναντι 38,8%) σε ανάλογα ποσοστά με αυτά του Οκτωβρίου.

Έρευνα Eteron: Γάμος ομόφυλων ζευγαριών και τεκνοθεσία - Τι πιστεύουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες - Τι επιλέγουν ανάλογα με την κομματική τοποθέτηση.

   - Με βάση την πρόθεση ψήφου, από τα κόμματα που είναι σήμερα στη Βουλή παρατηρούμε ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι πλέον θετικοί/ές (75,6%). Ακολουθούν οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ (61,9%), του ΠΑΣΟΚ (60,6%), της ΝΔ (43,9%) και της Ελληνικής Λύσης (10,4%).

   - Όπως και στην έρευνα του Μαρτίου, οι ψηφοφόροι της Αριστεράς είναι οι πιο θετικοί στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, οι αρνητικές απαντήσεις στους/στις ψηφοφόρους της ΝΔ έχουν μικρό μόνο προβάδισμα (51,5% έναντι 43,9%).

Έρευνα Eteron: Γάμος ομόφυλων ζευγαριών και τεκνοθεσία - Τι πιστεύουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες - Τι επιλέγουν ανάλογα με την κομματική τοποθέτηση.

   - Στην ερώτηση για το δικαίωμα στην τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια παρατηρείται αντιστροφή της εικόνας της ερώτησης για τον γάμο, με τις αρνητικές απαντήσεις να σημειώνουν καθαρό προβάδισμα, όπως ακριβώς και στην έρευνα του Οκτωβρίου (54,4% έναντι 40,9%).

   - Οι ψηφοφόροι της Αριστεράς είναι πλειοψηφικά θετικοί-ες στην τεκνοθεσία από τα ομόφυλα ζευγάρια, όπως και στην έρευνα του Οκτωβρίου. Οι αρνητικές απαντήσεις στους/στις ψηφοφόρους της ΝΔ έχουν πολύ μεγάλο προβάδισμα (68,7% τον Μάρτιο έναντι 73,1% τον Οκτώβριο).

Έρευνα Eteron: Γάμος ομόφυλων ζευγαριών και τεκνοθεσία - Τι πιστεύουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες - Τι επιλέγουν ανάλογα με την κομματική τοποθέτηση.

Η συγκριτική ανάλυση του Γιάννη Αλμπάνη με πίνακες από τις δύο έρευνες είναι διαθέσιμη στη διαδικτυακή σελίδα του Eteron.

Γεγονότα σαν σήμερα 9 Δεκεμβρίου

  • 536 - Ο Βυζαντινός στρατηγός Βελισάριος εισέρχεται στη Ρώμη χωρίς να συναντήσει αντίσταση. Η γοτθική φρουρά εγκαταλείπει την πόλη.
  • 730 - Οι Χάζαροι υπό τον Μπαρτζίκ νικούν στην Αρνταμπίλ το στρατό του Χαλιφάτου των Ομεϋαδών και σκοτώνουν το διοικητή του, αλ-Τζαράχ αλ-Χακαμί.
  • 1835 - Επανάσταση του Τέξας: οι Τεξανοί καταλαμβάνουν το Σαν Αντόνιο.
  • 1851 - Ιδρύεται στο Μόντρεαλ η πρώτη Χριστιανική Αδελφότητα Νέων στη Βόρεια Αμερική.
  • 1868 - Κρητική Επανάσταση (1866-1869): οι Οθωμανοί νικούν στη μάχη του Καλονύκτη.
  • 1892 - Ιδρύεται η αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα Νιούκασλ Γιουνάιτεντ.
  • 1931 - Εγκρίνεται το σύνταγμα της Δεύτερης Ισπανικής Δημοκρατίας.
  • 1941 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: η Δημοκρατία της Κίνας, η Κούβα, η Γουατεμάλα και οι Φιλιππίνες κηρύσσουν τον πόλεμο στη Γερμανία και την Ιαπωνία.
  • 1944 - Δεκεμβριανά, Ο ΕΛΑΣ επιτίθεται στην πρώην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων στην οδό Ευελπίδων 10.
  • 1946 - Οι «Επακόλουθες Δίκες της Νυρεμβέργης» αρχίζουν με τη «δίκη των Ιατρών», όπου ιατροί και αξιωματικοί κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στα πειράματα των Ναζί σε ανθρώπους και στο Πρόγραμμα Ευθανασίας T-4.
  • 1961 - Η Τανγκανίκα αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Μεγάλη Βρετανία.
  • 1962 - Ιδρύεται το Εθνικό Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στην Αριζόνα.
  • 1963 - Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποχωρεί από την ηγεσία της Ε.Ρ.Ε. και κάτω από συνθήκες απόλυτης μυστικότητας αναχωρεί για το Παρίσι. Διάδοχό του ορίζει τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, ο οποίος εκλέγεται παμψηφεί αρχηγός της Ε.Ρ.Ε. την επομένη.
  • 1968 - Επτά νεκροί και 21 τραυματίες από έκρηξη σε στοά των λιγνιτωρυχείων Αλιβερίου. Η έκρηξη οφείλεται σε λάθος του υπευθύνου για το χειρισμό εκρηκτικών.
  • 1970 - Αίτηση διαζυγίου καταθέτουν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η σύζυγός του Αμαλία, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του πρώην πρωθυπουργού. Το ζεύγος παντρεύτηκε το 1951.
  • 1979 - Πιστοποιείται η εξάλειψη του ιού της ευλογιάς, καθιστώντας την ευλογιά την πρώτη ανθρώπινη νόσο που οδηγήθηκε στην εξαφάνιση.

Γεννήσεις σαν σήμερα 9 Δεκεμβρίου

  • 1392 - Πέτρος, δούκας της Κοΐμπρα
  • 1531 - Τζιχανγκίρ, Οθωμανός πρίγκιπας
  • 1557 - Γιοάχιμ Τάνκε, Γερμανός ιατρός, ποιητής και αστρονόμος
  • 1608 - Τζον Μίλτον, Άγγλος ποιητής
  • 1717 - Γιόχαν Γιοάχιμ Βίνκελμαν, Γερμανός ιστορικός
  • 1751 - Μαρία Λουίζα της Πάρμας, βασίλισσα της Ισπανίας
  • 1842 - Πιοτρ Κροπότκιν, Ρώσος αναρχικός
  • 1842 - Ελίζαμπεθ Χόουπ, Βρετανίδα ευαγγελίστρια
  • 1859 - Γεώργιος Δροσίνης, Έλληνας συγγραφέας
  • 1867 - Γρηγόριος Ξενόπουλος, Έλληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας
  • 1868 - Φριτς Χάμπερ, Γερμανός χημικός
  • 1883 - Αλέξανδρος Παπάγος, Έλληνας στρατηγός και πολιτικός
  • 1886 - Αλεξάντρ Βερχόφσκι, Ρώσος στρατιωτικός
  • 1895 - Ντολόρες Ιμπάρρουρι, Ισπανίδα πολιτικός
  • 1897 - Γεώργιος Μαυροφόρος, Έλληνας πολιτικός
  • 1898 - Γεώργιος Μυλωνάς, Έλληνας αρχαιολόγος
  • 1905 - Ντάλτον Τράμπο, Αμερικανός σεναριογράφος
  • 1906 - Γκρέις Μάρεϊ Χόπερ, Αμερικανίδα
    στρατιωτικός και επιστήμονας της πληροφορικής
  • 1908 - Αντέν Αμπντουλέ Οσμάν, Σομαλός πολιτικός
  • 1911 - Μπρόντερικ Κρόφορντ, Αμερικανός ηθοποιός
  • 1913 - Στυλιανός Δερμιτζάκης, Έλληνας πολιτικός
  • 1915 - Ελίζαμπεθ Σβάρτσκοπφ, Γερμανίδα υψίφωνος
  • 1916 - Κερκ Ντάγκλας, Αμερικανός ηθοποιός
  • 1920 - Μπρούνο Ρούφο, Ιταλός μοτοσικλετιστής
  • 1920 - Κάρλο Ατσέλιο Τσάμπι, Ιταλός πολιτικός
  • 1929 - Τζον Κασσαβέτης, Αμερικανός ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης
  • 1934 - Τζούντι Ντεντς, Αγγλίδα ηθοποιός
  • 1938 - Δημήτρης Τριχόπουλος, Έλληνας ιατρός
  • 1941 - Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, Τούρκος δημοσιογράφος
  • 1946 - Σόνια Γκάντι, Ινδή πολιτικός
  • 1953 - Τζον Μάλκοβιτς, Αμερικανός ηθοποιός
  • 1954 - Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Λουξεμβουργιανός πολιτικός
  • 1954 - Χενκ τεν Κάτε, Ολλανδός ποδοσφαιριστής και προπονητής
  • 1956 - Ζαν-Πιερ Τιολέ, συγγραφέας
  • 1959 - Καρλ Σούκερ, Άγγλος ζωολόγος
  • 1962 - Φελίσιτι Χάφμαν, Αμερικανίδα ηθοποιός
  • 1968 - Κερτ Ανγκλ, Αμερικανός παλαιστής και ηθοποιός
  • 1972 - Τρε Κουλ, Αμερικανός ντράμερ (Green Day)
  • 1980 - Σάιμον Χέλμπεργκ, Αμερικανός ηθοποιός
  • 1987 - Κώστας Γιαννούλης, Έλληνας ποδοσφαιριστής

Θάνατοι σαν σήμερα 9 Δεκεμβρίου

  • 638 - Σέργιος Α΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
  • 1165 - Μάλκολμ Δ΄, βασιλιάς της Σκωτίας
  • 1437 - Σιγισμόνδος, αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
  • 1565 - Πάπας Πίος Δ΄
  • 1641 - Άντονι βαν Ντάικ, Φλαμανδός ζωγράφος
  • 1669 - Πάπας Κλήμης Θ΄
  • 1706 - Πέτρος Β΄, βασιλιάς της Πορτογαλίας
  • 1718 - Βιντσέντζο Μαρία Κορονέλλι, Ιταλός χαρτογράφος
  • 1937 - Νιλς Γκούσταφ Νταλέν, Σουηδός φυσικός
  • 1972 - Γουίλιαμ Ντίτερλε, Γερμανός σκηνοθέτης
  • 1980 - Κώστας Μπίρης, Έλληνας αρχιτέκτονας
  • 1985 - Ζαχαρίας Κράτσας, Έλληνας πολιτικός
  • 1994 - Μαξ Μπιλ, Ελβετός αρχιτέκτονας
  • 1996 - Αλαίν Ποέρ, Γάλλος πολιτικός
  • 1996 - Μαίρη Λίκι, Βρετανή παλαιοανθρωπολόγος
  • 1997 - Δημήτρης Τηνιακός, Έλληνας ζωγράφος και ποιητής
  • 2001 - Αθηνά Μιχαηλίδου, Ελληνίδα ηθοποιός
  • 2002 - Τζόλυ Γαρμπή, Ελληνίδα ηθοποιός
  • 2012 - Τσαρλς Ρόζεν, Αμερικανός πιανίστας
  • 2014 - Κώστας Λαχάς, Έλληνας συγγραφέας

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.