Κοσμος

Κλιμακώνει ο ισραηλινός στρατός: Ξεκίνησε χερσαία επιχείρηση στη νότια Γάζα

Επέμβαση στη νότια Γάζα «όπως έγινε στη βόρεια», ανακοίνωσε ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καπνοί στη νότια Λωρίδα της Γάζας
Καπνοί στη νότια Λωρίδα της Γάζας © EPA/MOHAMMED SABER

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε επιχειρήσεις και στη νότια Λωρίδα της Γάζας

Ακόμα πιο άγριος συνεχίζεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας, με τον αρχηγό του στρατού του Ισραήλ να ανακοινώνει ότι ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις και στα νότια του παλαιστινιακού θύλακα.

«Η επιχείρηση του Ισραήλ στη νότια Γάζα θα είναι αντίστοιχη με την προηγούμενη επίθεσή του κατά της Χαμάς στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα. Πολεμήσαμε σκληρά και αδιάλλακτα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και το ίδιο κάνουμε τώρα στη νότια Γάζα», δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, στρατηγός Χέρτζι Χαλεβί.

Μιλώντας στις ισραηλινές δυνάμεις της Μεραρχίας της Γάζας στο νότιο Ισραήλ, ο Χαλέβι υπογράμμισε: «Χθες, σήμερα, σκοτώσαμε διοικητές τάγματος [της Χαμάς], διοικητές λόχων και πολλούς στρατιώτες. Και χθες το πρωί ξεκινήσαμε την ίδια κίνηση στα νότια της Λωρίδας της Γάζας».

«Δεν θα είναι λιγότερο ισχυρή από [τις επιχειρήσεις στη βόρεια Γάζα], δεν θα έχει λιγότερα αποτελέσματα», διεμήνυσε. «Οι διοικητές της Χαμάς θα συναντήσουν τους IDF παντού».

«Έχουμε τις δυνατότητες να το κάνουμε με τον πιο διεξοδικό τρόπο, και όπως το κάναμε με δύναμη και διεξοδικά στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, το κάνουμε και τώρα στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, και επίσης συνεχίζουμε να ενισχύουμε τα επιτεύγματά μας στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας», πρόσθεσε.

Στο επίκεντρο η Χαν Γιουνίς

Ισραηλινά άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί έξω από τη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, με την πόλη να δέχεται συνεχείς βομβαρδισμούς. Η Χαμάς ισχυρίστηκε επίσης ότι συγκρούστηκε με στρατεύματα στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ ζήτησε την εκκένωση περιοχών της Χαν Γιούνις στον Νότο, μέσα από συγκεκριμένες ασφαλείς περιοχές, οι οποίες αποτυπώνονται σε χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα.

Εν τω μεταξύ, το προσκείμενο στη Χαμάς πρακτορείο Shehab μετέδωσε εικόνες από νυχτερινούς βομβαρδισμούς που αναφέρει ότι έπληξαν τοποθεσία κοντά στην πόλη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Επίθεση που έγινε σήμερα τα ξημερώματα είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον επτά άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους στον τομέα της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδα της Γάζας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Χαμάς. 

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ισχυρίζεται ότι μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας τουλάχιστον 193 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 650 τραυματίστηκαν, ενώ ανεβάζει τον συνολικό απολογισμό του πολέμου σε 15.523 νεκρούς και 41.316 τραυματίες.

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας

Οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού συνεχίζονται σε όλα τα τμήματα της Λωρίδας της Γάζας, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση προκειμένου να προστατευτούν οι άμαχοι.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έπληξε «πάνω από 400 στόχους» στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επανέναρξη των συγκρούσεων την Παρασκευή που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 240 ανθρώπων, σύμφωνα με το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Υγείας.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς και αυτή του Ισλαμικού Τζιχάντ ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν χθες «ομοβροντία ρουκετών» με στόχο ισραηλινές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι εκτοξεύθηκαν «πάνω από 250 ρουκέτες» και ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες, οι πρώτες τέτοιες απώλειες μετά την επανέναρξη των συγκρούσεων.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων (WAFA), τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν κατά τη διάρκειας της νύχτας ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ.

«Τα θύματα διακομίστηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο Αλ Άουντα, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ πολλοί άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια», μεταδίδει το WAFA.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι έχει ανακαλύψει έχει ανακαλύψει 800 φρεάτια από σήραγγες της Χαμάς 

Νωρίτερα, οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έχουν εντοπίσει 800 φρεάτια που οδηγούν στο τεράστιο υπόγειο δίκτυο της Χαμάς με σήραγγες και μπούνκερ από τις 27 Οκτωβρίου που ξεκίνησε η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα και έχουν καταστρέψει περισσότερα από τα μισά από αυτά.

«Τα φρεάτια των τούνελ εντοπίστηκαν σε περιοχές αμάχων, πολλά εκ των οποίων βρίσκονταν κοντά ή μέσα σε κτίρια όπως σχολεία, νηπιαγωγεία, τζαμιά και παιδικές χαρές», αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο ισραηλινός στρατός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τα περίπου 800 φρεάτια που ανακαλύφθηκαν, τα 500 έχουν καταστραφεί χρησιμοποιώντας μια ποικιλία από επιχειρησιακές μεθόδους, περιλαμβανομένης της «ανατίναξης και της σφράγισης». Στην ανακοίνωση προστίθεται ακόμη ότι «πολλά μίλια» από βασικές διαδρομές των τούνελ έχουν καταστραφεί.

Η Χαμάς ισχυριζόταν ότι έχει εκατοντάδες χιλιόμετρα με σήραγγες για προστασία και για χρήση ως επιχειρησιακή της βάση. Αυτό τα κατέστησε πρωταρχικούς στόχους για τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς με διαπεραστικά πυρομαχικά και μηχανικούς του στρατού που χρησιμοποιούν ρομπότ για χαρτογράφηση ή εκρηκτικό ζελέ, το οποίο μπορεί να διασκορπιστεί στα περάσματα (των τούνελ).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.