Κοσμος

Στόλισε για τα Χριστούγεννα και η Google - Η ιστορία πίσω από τα γιορτινά λαμπιόνια

4+1 χρήσιμες συμβουλές για την τοποθέτησή τους στο χριστουγεννιάτικο δέντρο

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στόλισε για τα Χριστούγεννα και η Google - Το αφιερωματικό doodle για την 1η Δεκεμβρίου
Στόλισε για τα Χριστούγεννα και η Google - Το αφιερωματικό doodle για την 1η Δεκεμβρίου © Google

Χριστούγεννα 2023: Στόλισε και η Google - Ποια είναι η ιστορία πίσω από τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια

Σε εορταστικό κλίμα μάς βάζει από σήμερα, 1η Δεκεμβρίου η Google η οποία υποδέχεται τα Χριστούγεννα με ένα αφιερωματικό doodle. Η εορταστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και θα κορυφωθεί το προσεχές διάστημα μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια.

Η περίοδος αυτή συνδέεται επίσης με περίοδο εκπτώσεων, αγορών και δώρων. Χριστουγεννιάτικες βιτρίνες, φωταγωγήσεις πόλεων και στολισμοί χριστουγεννιάτικων δέντρων συνθέτουν αυτό το εορταστικό σκηνικό. Είναι αυτή η εποχή του χρόνου που προσπαθούμε να τοποθετήσουμε τα λαμπάκια στο χριστουγεννιάτικο δέντρο ομοιόμορφα, όμως πολλές φορές δεν καταφέρνουμε να πετύχουμε το ιδανικό αποτέλεσμα. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς να το κάνουμε σωστά αλλά και η ιστορία πίσω από τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια και γιατί διακοσμούμε το δέντρο με αυτά.

Παιδάκι κοιτά το ψηλό χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Βουδαπέστη
© Getty Images

Τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια και η ιστορία τους

Τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια είναι εθιμοτυπική διακόσμηση που στολίζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλλά και γενικότερα τα σπίτια και τους κήπους πριν από τα Χριστούγεννα και μέχρι τα Θεοφάνια.

Διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και χρώματα, ενώ μπορεί να προορίζονται για χρήση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Τα λαμπάκια που προορίζονται για χρήση σε εσωτερικούς χώρους είναι ειδικής ευρεσιτεχνίας και έχουν την ιδιότητα όταν καίγονται να βραχυκυκλώνουν έτσι ώστε να μη διακόπτεται η ροή του ρεύματος.

Διανύοντας μια πορεία πολλών αιώνων, τα χριστουγεννιάτικα φώτα ως εορταστική διακόσμηση για τις ημέρες των Χριστουγέννων, ξεκίνησαν τη διαδρομή τους υπό τη μορφή των κεριών για να φτάσουν στο σήμερα ως χρωματιστά led λαμπάκια.

christmas lights
© Pixabay /PublicDomainPictures

Όλα ξεκίνησαν κάποια Χριστούγεννα από την Ευρώπη και συγκεκριμένα από τη Γερμανία όπου οι άνθρωποι συνήθιζαν να τοποθετούν κεριά στα χριστουγεννιάτικα δέντρα τους για να τα φωτίσουν. Στην αρχή απλώς τα κολλούσαν με υγρό κερί πάνω στις άκρες των κλαδιών, αργότερα οι επιδέξιοι τεχνίτες άρχισαν να δημιουργούν ειδικά κηροπήγια τα οποία εφάρμοζαν προσεκτικά στα κλαδιά.

Η εξέλιξη των χριστουγεννιάτικων φώτων μέσα στο χρόνο, γινόταν πάντοτε με γνώμονα την ασφάλεια και την εξέλιξη της τεχνολογίας. Σαφέστατα τα αναμμένα κεριά πάνω στα κλαδιά των δέντρων δεν ήταν ότι πιο ασφαλές, αλλά είχε αγαπηθεί από τον κόσμο που συνήθιζε να τα ανάβει το βράδυ των Χριστουγέννων.

Το έθιμο διαδόθηκε αρχικά στην Ευρώπη και στη συνέχεια σε ολόκληρο τον κόσμο. Έγινε ένα με τα Χριστούγεννα και άρχισε να μπαίνει σε όλα τα σπιτικά.

Το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο που στολίστηκε με ηλεκτρικά φωτάκια

Το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο που στολίστηκε με ηλεκτρικά φωτάκια ήταν εφεύρεση του Edward H. Johnson, που ήταν συνεργάτης του Τόμας Έντισον.

Τα Χριστούγεννα του 1882 το σπίτι του Έντουαρντ Τζόνσον αποτέλεσε το πιο θαυμαστό αξιοθέατο που είχε να επιδείξει η Νέα Υόρκη. Οι κάτοικοι της πόλης, αλλά και οι επισκέπτες που είχαν την τύχη να βρεθούν εκεί εκείνες τις ημέρες, συνέρρεαν στην 5η Λεωφόρο για να δουν το φωταγωγημένο με ηλεκτρικά λαμπιόνια περιστρεφόμενο χριστουγεννιάτικο δέντρο το οποίο ο συνέταιρος του Θωμά Έντισον επεδείκνυε υπερήφανα από τα παράθυρά του.

Ο Τζόνσον έχει περάσει στην Ιστορία ως ο «πατέρας» αυτών που σήμερα ονομάζουμε «χριστουγεννιάτικα φωτάκια». Στην ουσία επρόκειτο για το προϊόν μια υψηλής συνεργασίας όπου o Έντισον ήταν αυτός που έφτιαξε πρώτος «γιρλάντες» από ηλεκτρικούς λαμπτήρες, τις οποίες χρησιμοποίησε ως χριστουγεννιάτικη διακόσμηση της πρόσοψης του εργαστηρίου του, το 1880. Ο συνέταιρος του είχε την ιδέα να τις συναρμολογήσει από κόκκινα, γαλάζια και λευκά λαμπάκια και να τις βάλει – στη θέση των παραδοσιακών κεριών- στο χριστουγεννιάτικο δέντρο του.

Ήρθε η αγαπημένη εποχή των μικρών παιδιών
© Annie Spratt/Unsplash

Για να κάνει το εορταστικό ντεκόρ ακόμη πιο πρωτότυπο, τοποθέτησε το έλατο επάνω σε περιστρεφόμενη βάση την οποία κινούσε με ηλεκτρικό ρεύμα. Με την ολοκλήρωση κάθε περιστροφής τα φώτα έσβηναν και άναβαν ξανά, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το εφέ.

Το επίτευγμα ήταν εντυπωσιακό, δεν βρήκε όμως αμέσως μιμητές καθώς ο ηλεκτρισμός ήταν ακόμη κάτι πολύ καινούργιο και αντιμετωπιζόταν με μεγάλη δυσπιστία αλλά και λόγω του ότι τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια της εποχής ήταν, για πρακτικούς και οικονομικούς λόγους, απαγορευτικά για τους πολλούς καθώς η κατασκευή και η εγκατάστασή τους απαιτούσε ειδικευμένο ηλεκτρολόγο ενώ το κόστος τους υπολογίζεται ότι έφθανε, με τα σημερινά δεδομένα, τα 2.000 ευρώ.

Τα πρώτα φωτάκια και η τεχνολογική τους εξέλιξη

Τα πρώτα «έτοιμα» προς χρήση φωτάκια σε γιρλάντες κυκλοφόρησαν το 1903 από την General Εlectric. Παρά τις προσπάθειες της εταιρείας να τα προωθήσει με χρηματικά έπαθλα σε διαγωνισμούς φωταγώγησης καθ΄ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920, η καινοτομία άργησε να διαδοθεί. Έφθασε στο μέσο αμερικανικό νοικοκυριό στα μέσα της δεκαετίας του 1950- σχεδόν παράλληλα με την έναρξη της χρήσης των εορταστικών λαμπιονιών σε εξωτερικούς χώρους.

Η επανάσταση στον τομέα ήρθε στα μέσα της δεκαετίας του 1970, με τους λαμπτήρες – μινιατούρες, οι οποίοι, σε βελτιωμένες εκδοχές, κυριαρχούν ακόμη στην αγορά.

Ανάλογη πρόοδος έχει σημειωθεί και στην τεχνολογία που κάνει τα φωτάκια να αναβοσβήνουν. Αρχικά αυτό γινόταν με την τοποθέτηση ενός λαμπτήρα «blinker» (ή φλας) σε κάθε γιρλάντα, ενώ σήμερα τα φωτάκια συνοδεύονται συνήθως από ένα «κοντρόλ» που εξασφαλίζει ως και 16 διαφορετικές ρυθμίσεις του τρόπου με τον οποίο αναβοσβήνουν, ενεργοποιώντας διαφορετικά κυκλώματα στη γιρλάντα.

Οι νέες τεχνολογικές και οικολογικές τάσεις επιβάλλουν όλο και περισσότερο τις διόδους εκπομπής φωτός, γνωστές ως LΕD. Τα φωτάκια LΕD παρουσιάζουν μια σειρά από πλεονεκτήματα, με πρώτο αυτό της χαμηλής ενεργειακής τους κατανάλωσης.

Τα φωτάκια LΕD μπορούν να δώσουν λευκό ή χρωματιστό φως, διαρκούν περίπου 25.000 ώρες περισσότερο από τους κοινούς λαμπτήρες και είναι πιο ασφαλή γιατί δεν εκπέμπουν θερμότητα.

4+1 συμβουλές για τα λαμπάκια στο χριστουγεννιάτικο δέντρο

Επιλέξτε τη σωστή θέση:
Σίγουρα, χρειάζεται ένα σημείο κοντά σε πρίζα, για να ανάψουν τα φωτάκια. Μια πάντα αγαπημένη θέση για το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι στο σαλόνι. Εφόσον πρόκειται για έναν τόσο κεντρικό χώρο του σπιτιού, όπου συγκεντρώνεται η οικογένεια, η επιλογή αυτή είναι απολύτως δικαιολογημένη. Μπορείτε να τοποθετήσετε το δέντρο μπροστά σε παράθυρο, για να φαίνεται και έξω από το σπίτι. Επίσης, μπορείτε και να το τοποθετήσετε πιο κεντρικά, ανάμεσα στα έπιπλα σαλονιού.

Πως να τοποθετήσεις τα λαμπάκια:

  • Λάβε υπόψη σου το μέγεθος του χριστουγεννιάτικου δέντρου για να ξέρεις πόσα λαμπάκια θα χρησιμοποιήσεις. Αν είναι πολύ ψηλό, μπορεί να χρειαστείς και δεύτερο κουτί με λαμπάκια.
  • Ξεκίνα από την κορυφή και «τύλιξε» τα λαμπάκια γύρω από το δέντρο μέχρι να φτάσεις στη βάση του.
  • Τύλιξε τα λαμπάκια με κινήσεις «πάνω-κάτω».
  • Είναι προσωπική σου επιλογή αν θα αφήνεις τα λαμπάκια στα κλαδιά του δέντρου ή αν θα τα τοποθετήσεις στον κορμό του.
  • Άνοιξε τα λαμπάκια για να δεις πώς φαίνονται και κάνε τώρα τις μικρές διορθωτικές κινήσεις σου.
@mrsclarehoops

The first video I ever went viral with and it was quite entertaining, tbh I don’t really care how you do your lights you do you this is for fun 🎄🎅🏽😂😜 #christmastreedecorating #christmaslights #christmastreelighthack

♬ Rocking Around the Christmas Tree - Brenda Lee

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο
Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο

Παρότι τα προβλήματα δεν λύνονται με το να τους ρίχνεις λεφτά, ένας πληθυσμός 40 εκατομμυρίων μαζί με ένα τόσο εκτεταμένο δίκτυο υποδομών σημαίνει τεράστιες δημόσιες ανάγκες και πολυδάπανους μηχανισμούς

Παρακολουθώντας το τέλος του κόσμου από την Ακρόπολη
Παρακολουθώντας το τέλος του κόσμου από την Ακρόπολη

Δεν αποκλείεται ο κόσμος όντως να τελειώσει. Πιο πιθανό όμως είναι είτε να συνεχιστεί για πολλά χρόνια η συμπίεση της ποιότητας ζωής μας είτε απλώς να τελειώσει ο κόσμος όπως τον γνωρίζαμε

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.