Κοσμος

Διπλωματικό επεισόδιο λόγω των δηλώσεων Σάντσεθ ότι «το Ισραήλ δεν σέβεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο»

Την 7η μέρα της εκεχειρίας στη Γάζα, ο πόλεμος μεταφέρθηκε στη Δυτική Όχθη, αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Mπενιαμίν Νετανιάχου με τον Πέδρο Σάντσεθ και τον Αλεξάντερ ντε Κρο
O Mπενιαμίν Νετανιάχου με τον Πέδρο Σάντσεθ και τον Αλεξάντερ ντε Κρο © ΕΡΑ/GPO/KOBI GIDEON

Ο Νετανιάχου δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά ότι δεν θα σταματήσει αν δεν εξαλείψει τη Χαμάς

Mε την εκεχειρία στη Γάζα να βρίσκεται στη 7η μέρα της και τις ανταλλαγές αιχμαλώτων να συνεχίζονται, ο πόλεμος μεταφέρεται στη Δυτική Όχθη - όπου το πρωί σημειώθηκε αιματηρή επίθεση - αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο.

Στο διπλωματικό «πεδίο» των μαχών, εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ ότι, με δεδομένο τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στη Γάζα, αμφιβάλλει αν το Ισραήλ σέβεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Παράλληλα, πρόσθεσε πως η στρατιωτική δράση στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι αποδεκτή.

Ο Σάντσεθ δήλωσε πως η σχέση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ισπανία είναι «σωστή» και «φιλικές χώρες πρέπει επίσης να λένε πράγματα η μία στην άλλη», επιμένοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να συζητήσουν την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Την περασμένη εβδομάδα, παρόμοια σχόλια από τον Σάντσεθ και τον βέλγο ομόλογό του Αλεξάντερ ντε Κρο στο υπό αιγυπτιακό έλεγχο πέρασμα της Ράφα εξόργισαν το Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών του οποίου Ελί Κοέν δήλωσε πως τα σχόλια επαναλαμβάνουν «ψευδείς ισχυρισμούς» και «δίνουν ώθηση στην τρομοκρατία». Ο Κοέν ανακοίνωσε στη συνέχεια πως κάλεσε τους πρεσβευτές αυτών των δύο χωρών.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ισραήλ, το οποίο ανακοίνωσει σήμερα ότι κάλεσε τον Ισπανό πρέσβη για να του επιδώσει επίπληξη και ανακάλεσε «για διαβουλεύσεις» την πρέσβειρά του στην Ισπανία.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Ίλαϊ Κοέν να καλέσει τον Ισπανό πρέσβη για να του επιδώσει επίπληξη «μετά την επαίσχυντη δήλωση που έκανε ο Ισπανός πρωθυπουργός την ίδια μέρα που τρομοκράτες της Χαμάς δολοφόνησαν Ισραηλινούς στην πρωτεύουσά μας, Ιερουσαλήμ».

«Λόγω των σκανδαλωδών δηλώσεων του Ισπανού πρωθυπουργού, ο οποίος επανέλαβε αβάσιμους ισχυρισμούς, αποφάσισα να ανακαλέσω τη Ισραηλινή πρέσβειρα στην Ισπανία» Ροντίκα Ραντιάν-Γκόρνον για «διαβουλεύσεις» στην Ιερουσαλήμ, εξήγησε με ανάρτηση στο Χ ο Ίλαϊ Κοέν.

Νετανιάχου σε Μπλίνκεν: Έχω ορκιστεί να εξαλείψω τη Χαμάς – Τίποτα δεν θα μας σταματήσει

Παράλληλα, ξανά στο Ισραήλ βρέθηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ.

Για τη μεταξύ τους συνάντηση, ο Νετανιάχου ανέφερε στο Χ: «Του είπα ότι είναι η ίδια Χαμάς που διέπραξε τη φρικτή σφαγή της 7ης Οκτωβρίου και η ίδια Χαμάς που προσπαθεί να μας δολοφονήσει παντού. Του είπα πως έχω ορκιστεί να εξαλείψω τη Χαμάς. Τίποτα δεν θα μας σταματήσει. Θα συνεχίσουμε αυτόν τον πόλεμο μέχρι να πετύχουμε τρεις στόχους: Την απελευθέρωση όλων των ομήρων, την ολοκληρωτική εξάλειψη της Χαμάς και την διασφάλιση ότι καμιά άλλη παρόμοια απειλή δεν θα έρθει ποτέ ξανά από την Γάζα».

Από τη μεριά του, ο Μπλίνκεν ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό «να προστατεύσει τους πολίτες» στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας αν η ανακωχή με τη Χαμάς λάβει τέλος και επαναληφθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών «επεσήμανε την ανάγκη κάλυψης των ανθρωπιστικών αναγκών και της προστασίας των πολιτών στην νότια Γάζα πριν από κάθε στρατιωτική επιχείρηση», σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Αντονι Μπλίνκεν ζήτησε, επίσης, από την ισραηλινή δικαιοσύνη να διώξει «τους εξτρεμιστές εποίκους που διαπράττουν βιαιότητες κατά των Παλαιστινίων στην (κατεχόμενη) Δυτική Οχθη».

Μπλίνκεν: Η εκεχειρία απέφερε αποτελέσματα

Κατά τη συνάντηση με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ, ο Μπλίνκεν τόνισε ότι η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς «απέφερε αποτελέσματα», ενώ εξέφρασε την ελπίδα για περαιτέρω παράτασή της.

«Όμηροι επέστρεψαν σπίτια τους, ξαναβρήκαν τις οικογένειές τους» και η εκεχειρία επέτρεψε επίσης «περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει σε αθώους αμάχους στη Γάζα, που την έχουν απελπιστικά ανάγκη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Η διαδικασία αυτή απέδωσε αποτελέσματα και ελπίζουμε να συνεχιστεί», τόνισε.

Ο Μπλίνκεν ζήτησε σήμερα «να τεθούν οι όροι για μια πραγματική ειρήνη που θα διαρκέσει. Για εμάς ο καλύτερος δρόμος για να επιτευχθεί αυτό περνά από τα δύο κράτη», ένα ισραηλινό και ένα παλαιστινιακό.

Αιματηρή επίθεση στην Ιερουσαλήμ - Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη

Η επίθεση, στην οποία αναφερόταν ο Νετανιάχου, έγινε σήμερα το πρωί σε στάση λεωφορείου στην Ιερουσαλήμ, όταν δύο Παλαιστίνοι άνοιξαν πυρ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν αρκετοί ακόμη.

Η Magen David Adom (Mada), η ισραηλινή υπηρεσία ασθενοφόρων, επεσήμανε ότι μεταξύ των νεκρών είναι «μια νεαρή γυναίκα 24 ετών».

«Δύο τρομοκράτες που επέβαιναν σε αυτοκίνητο και ήταν οπλισμένοι ο ένας με Μ-16 και ο άλλος με πιστόλι άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών που περίμεναν σε στάση λεωφορείου γύρω στις 07:40 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)», δήλωσε ο διευθυντής της αστυνομίας της Ιερουσαλήμ Ντορόν Τόργκεμαν στους δημοσιογράφους από το σημείο της επίθεσης.

Η αστυνομία διευκρίνισε ότι την επίθεση εξαπέλυσαν «δύο κάτοικοι της Ανατολικής Ιερουσαλήμ», δύο αδέλφια ηλικίας περίπου 30 ετών που συνδέονται με τη Χαμάς και οι οποίοι είχαν στο παρελθόν φυλακιστεί στο Ισραήλ. Οι δύο δράστες «σκοτώθηκαν γρήγορα από δύο στρατιώτες που ήταν εκτός υπηρεσίας και έναν πολίτη, οι οποίοι πυροβόλησαν εναντίον τους», διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Σημειώνεται ότι λίγο αργότερα η Χαμάς ανέλαβε και επίσημα την ευθύνη για τη συγκεκριμένη επίθεση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.