- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Διευθυντής Βρετανικού Μουσείου για τα γλυπτά του Παρθενώνα: Θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία ανταλλαγής
Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στον Ρίσι Σούνακ εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, υπογραμμίζοντας ότι θα βρεθεί λύση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Ο Όσμπορν, ο οποίος υπήρξε μέλος των Συντηρητικών και υπουργός Οικονομικών το διάστημα 2010-2016, «άδειασε» τον νυν πρωθυπουργό της Βρετανίας, λέγοντας ότι επιδόθηκε σε «νευρική κρίση» (hissy fit) απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη με την ακύρωση της μεταξύ τους συνάντησης.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου ανέφερε ότι παρά τη διπλωματική κρίση στις σχέσεις Ελλάδας-Βρετανίας, δεν θα σταματήσουν οι μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις για το μέλλον των Μαρμάρων του Παρθενώνα.
Μιλώντας στο podcast του, Political Currency, ο Όσμπορν εκτίμησε ότι η ξαφνική ακύρωση της συνάντησης μεταξύ των δύο πρωθυπουργών περισσότερο είχε σχέση με τις άσχημες εκλογικές προοπτικές των Συντηρητικών.
«Είναι απλώς μικροψυχία; Είναι απλά μια μικρή νευρική κρίση; Και νομίζω ότι δεν είναι επειδή ο Μητσοτάκης επρόκειτο να αναφερθεί στα Ελγίνεια Μάρμαρα. Είναι επειδή είχε συναντηθεί με τον [ηγέτη των Εργατικών] Κιρ Στάρμερ την προηγούμενη ημέρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο Τζορτζ Όσμπορν ανέφερε ότι ο Ρίσι Σούνακ προσπάθησε να κερδίσει «φτηνούς πόντους» με το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, προσθέτοντας ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός μπορεί να αισθάνεται απογοήτευση για την εξουσία που «αποστραγγίζεται» από το Νο 10 της Downing Street, καθώς οι Εργατικοί προηγούνται στις δημοσκοπήσεις.
«Λύση για τα Γλυπτά, ακόμα και αν δεν αλλάξει ο νόμος»
Παράλληλα, τόνισε ότι δεν θεωρεί ότι η διαμάχη Σούνακ-Μητσοτάκη θα έχει αντίκτυπο στις συζητήσεις του Βρετανικού Μουσείου με την Ελλάδα για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, σημειώνοντας ότι αξίζει να διερευνηθεί μια συμφωνία ανταλλαγής τους με άλλους ελληνικούς θησαυρούς.
Τέλος, για τη διπλωματική κρίση στις ελληνοβρετανικές σχέσεις είπε: «Κατά τη γνώμη μου ως πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου είναι ένας ακόμη λόγος για να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με τους Έλληνες».
«Θα συνεχίσω να προσπαθώ για μία συμφωνία, παρά το γεγονός ότι κατέστη σαφές πως δεν υπάρχει πρόθεση στήριξης από τη βρετανική κυβέρνηση και ότι Στάρμερ δεν έχει πρόθεση να αλλάξει τον νόμο», είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου.
Και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε για μία λύση που θα μοιράζει τον χρόνο παραμονής των Γλυπτών μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου. Είναι δύσκολο να το πετύχουμε, αλλά αξίζει να το επιδιώξω. Συνεχίζω να εργάζομαι σκληρά και μπορούμε να βρούμε διέξοδο, ακόμα κι αν δεν αλλάξει ο νόμος».
Με πληροφορίες από Politico