Κοσμος

Παράταση της ανακωχής μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για μία ακόμη ημέρα

Προκειμένου «να συνεχιστούν οι προσπάθειες των μεσολαβητών για την απελευθέρωση ομήρων»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα όμηρος μετά την απελευθέρωσή της αγκαλιάζει άνδρα
Φρικιαστικές μαρτυρίες βιασμών γυναικών από τη Χαμάς έρχονται στο φως© EPA /ALAA BADARNEH

Γάζα: Η παράταση της ανακωχής μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για μία ακόμη ημέρα είναι γεγονός

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε μόλις μερικά λεπτά προτού εκπνεύσει η ισχύς της, ότι η ανακωχή με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας παρατείνεται για ακόμη μια μέρα προκειμένου «να συνεχιστούν οι προσπάθειες των μεσολαβητών για την απελευθέρωση ομήρων».

Την ίδια ώρα, η Χαμάς ανακοίνωσε επίσης πως συμφώνησε να παραταθεί, για έβδομη ημέρα, η ανακωχή με τον στρατό του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας που εφαρμόζεται από την Παρασκευή.

Νωρίτερα, η Χαμάς είχε ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ απέρριψε πρόταση που τού υπέβαλε να απελευθερώσει επτά γυναίκες και παιδιά που έχει στα χέρια του και να τού παραδοθούν τα πτώματα άλλων τριών ομήρων που έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς, προκειμένου να παραταθεί για ακόμη μια ημέρα η ανακωχή σε ισχύ από την Παρασκευή. Κι αυτό «παρότι επιβεβαιώσαμε διαμέσου των μεσολαβητών πως αυτή η ομάδα (ομήρων) αποτελείται από τους τελευταίους ομήρους που έχει το κίνημα (η Χαμάς) κι εμπίπτουν στη συμφωνημένη κατηγορία» ομήρων προς απελευθέρωση, τονίζει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

H Χαμάς ανακοίνωσε τον θάνατο του νεότερου ομήρου της, του 10 μηνών Κφιρ Μπίμπας

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα ότι το 10 μηνών μωρό Κφιρ Μπίμπας, ο τετράχρονος αδελφός του και η μητέρα τους σκοτώθηκαν σε προγενέστερους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ελέγχει τον ισχυρισμό αυτό των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ.

«Η Χαμάς είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια όλων των ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας, πρέπει να λογοδοητήσει. Οι πράξεις της Χαμάς εξακολουθούν να θέτουν σε κίνδυνο τους αιχμαλώτους, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και 9 παιδιά. Η Χαμάς πρέπει να απελευθερώσει αμέσως όλους τους ομήρους μας. Οι IDF, μαζί με άλλες μυστικές υπηρεσίες, θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της οικογένειας Μπίμπας, καθώς και των οικογενειών όλων των ομήρων και των αγνοούμενων», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων.

Η οικογένειά του αιχμαλωτίστηκε κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο κιμπούτς Νιρ Οζ, στο νότιο Ισραήλ, όπου η μητέρα του Σίρι εργαζόταν ως νηπιαγωγός. Ο μόλις 10 μηνών Κφιρ Μπίμπας ήταν ο νεότερος σε ηλικία αιχμάλωτος της Χαμάς. Οι εικόνες της απαγωγής της οικογένειας Μπίμπας, του πατέρα, της μητέρας και των δύο παιδιών, έγιναν στο Ισραήλ ένα σύμβολο των βιαιοπραγιών της 7ης Οκτωβρίου.

Η μητέρα Σίρι, με την αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της, διακρινόταν να αγκαλιάζει σφικτά τα παιδιά της, τον Κφιρ, 9 μηνών τότε και τον Αριέλ, 4 ετών. Σχεδόν την ίδια στιγμή, ο πατέρας Γιάρντεν, αιμόφυρτος, οδηγείτο από ένοπλους άνδρες της Χαμάς προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Israel: Mother, children and grandparents are kidnapped by Hamas gunmen

Οι γονείς της Σίρι σκοτώθηκαν τη μοιραία εκείνη ημέρα, ενώ άγνωστο είναι τι έχει απογίνει ο σύζυγός της και πατέρας της οικογένειας, Γιάρντεν, ο οποίος αιχμαλωτίστηκε. Η Χαμάς είχε δηλώσει χτες (28/11) ότι δεν ήταν στα χέρια της ο Κφιρ και ο αδερφός του, αλλά στα χέρια «άλλης ισλαμιστικής οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας».

«Η Χαμάς τους πήρε και στη Χαμάς ζητείται να τους επιστρέψει τώρα, είναι υπεύθυνοι για την υγεία τους και η ελευθερία τους βρίσκεται απευθείας στα χέρια της Χαμάς», δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο η Όφρι Μπίμπας Λεβί, αδελφή του Γιάρντεν.

Διαβάστε περισσότερα για την κατάσταση στο Ισραήλ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.