Κοσμος

Ισραήλ και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της εκεχειρίας

Εύθραυστη η κατάπαυση πυρός μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των ομήρων που απελευθερώθηκαν

Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα - Εχθροπραξίες και αλληλοκατηγορίες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς

Για παραβίαση της εκεχειρίας αλληλοκατηγορούνται Ισραήλ και Χαμάς, ενώ σήμερα - πέμπτη ημέρα της κατάπαυσης πυρός στη βόρεια Γάζα - δεν έχει γίνει ακόμα καμία απελευθέρωση ή ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι τρεις εκρηκτικοί μηχανισμοί πυροδοτήθηκαν δίπλα σε στρατεύματά τους σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες στη βόρεια Λωρίδα της Γάζα. Σε μία από τις τοποθεσίες, μαχητές της Χαμάς άνοιξαν επίσης πυρ κατά των IDF, οι οποίες απάντησαν με πυρά.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν ελαφρά αρκετοί ισραηλινοί στρατιώτες, αναφέρεται στην ίδια ενημέρωση.

«Ο ισραηλινός στρατός παρέμεινε εντός των συμφωνημένων γραμμών της κατάπαυσης του πυρός», τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου των IDF.

Από τη μεριά της, η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ για «σαφή παραβίαση της εκεχειρίας», προσθέτοντας πάντως ότι η οργάνωση «παραμένει προσηλωμένη στην κατάπαυση του πυρός εφόσον ο εχθρός δεσμεύεται σε αυτήν».

Παλαιστινικά μέσα αναφέρουν ότι λίγο μετά την ανταλλαγή πυρών Χαμάς-IDF, ισραηλινά μαχητικά άρχισαν να πετούν πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας.

Διαπραγματεύσεις για περαιτέρω επέκταση της εκεχειρίας

Σε κάθε περίπτωση, για απόψε έχει προγραμματιστεί η απελευθέρωση 10 ομήρων της Χαμάς με αντάλλαγμα την απελευθέρωση από το Ισραήλ 33 Παλαιστίνιων συλληφθέντων - 30 παιδιών και τριών γυναικών.

Η αρχική τετραήμερη εκεχειρία έχει επεκταθεί κατά δύο μέρες, ωστόσο υπήρξαν αναφορές και για ισραηλινά πυρά από τανκς στην περιοχή Sheikh Radwan της πόλης της Γάζας σήμερα το πρωί. Αντίστοιχες αναφορές υπήρξαν και για βομβαρδισμό στον Λίβανο.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπάρνεα και ο αρχηγός της CIA βρίσκονται στο Κατάρ, όπου γίνονται διαπραγματεύσεις για περαιτέρω επέκταση της εκεχειρίας και της ανταλλαγής ομήρων μεταξύ των δύο πλευρών. Πριν από λίγο, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε ότι η Χαμάς είναι έτοιμη να απελευθερώσει άλλους 20 ομήρους τις επόμενες 48 ώρες.

Καταγγελία για 12χρονο όμηρο της Χαμάς: Τον έβαζαν να βλέπει βίντεο από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Συγκίνηση, αλλά και αποτροπιασμό προκαλούν οι μαρτυρίες από τους απελευθερωμένους ομήρους της Χαμάς. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 12χρονου Γαλλοϊσραηλινού Εϊτάν Γιαχαλόμι, ο οποίος ελευθερώθηκε χθες (27/11).

Όπως κατήγγειλε η θεία του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFMTV, ο ανιψιός έζησε «φρικαλεότητες» και δέχθηκε χτυπήματα από «Παλαιστίνιους πολίτες» στη διάρκεια της ομηρείας του στη Γάζα.

«Ο Εϊτάν έζησε φρικαλεότητες εκεί πέρα», είπε η Ντέμπορα Κοέν στο BFMTV. «Όταν έφθασε στη Γάζα, πολίτες τον χτύπησαν, χτυπήθηκε στην είσοδο της Γάζας ενώ είναι ένα 12χρονο παιδί», πρόσθεσε βασισμένη στις συνομιλίες της με τη μητέρα του ανιψιού της.

«Η Χαμάς τον υποχρέωσε να κοιτάει τις βαναυσότητερς που διέπραξαν και κινηματογράφησαν οι μαχητές της στις 7 Οκτωβρίου», υποστήριξε. «Κάθε φορά που ένα παιδί έκλαιγε, το απειλούσαν με όπλο για να σωπάσει», συνέχισε η Κοέν.

«Ήθελα να ελπίζω πως τον μεταχειρίζονταν καλά (τον Εϊτάν). Προφανώς όχι. Είναι τέρατα», πρόσθεσε η θεία του.

«Χθες ήμασταν τόσο χαρούμενοι (για την απελευθέρωσή του). Όμως τώρα που τα ξέρω αυτά, ανησυχώ. Ο πατέρας του βρίσκεται ακόμα εκεί πέρα», είπε.

«Πώς μπορεί κανείς να αισθάνεται καλά έπειτα από μια εμπειρία όπως αυτή; Έχει μακρύ δρόμο να διανύσει», πρόσθεσε. «Είναι ένα ήσυχο παιδί. Θα του πάρει καιρό να βγάλει τα συναισθήματά του».

Οι Γαλλοϊσραηλινοί Ερέζ και Σαχάρ Καλντερόν, 12 και 16 ετών, και Εϊτάν Γιαχαλόμι, 12 ετών, έφθασαν χθες, Δευτέρα, το βράδυ στο Ισραήλ στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας με το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα.

Περιλαμβάνονταν στους περίπου 240 ανθρώπους που είχαν συλληφθεί όμηροι στο Ισραήλ κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, από τους οποίους 50 έχουν μέχρι τώρα απελευθερωθεί. Από την άλλη πλευρά, περίπου 150 Παλαιστίνιοι, οι οποίοι κρατούνταν στις ισραηλινές φυλακές, απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Νωρίτερα σήμερα, η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά είχε δηλώσει στο ραδιοσταθμό RTL πως οι τρεις ανήλικοι Γάλλοι, που απελευθερώθηκαν, φαίνονται καλά σωματικά, αν και έκανε λόγο για το «ψυχολογικό σοκ» που συνδέεται με τη μακρά κράτησή τους.

Συγκινεί ο πατέρας της 9χρονης Έμιλι: Ψιθύριζε και δεν μπορούσες να την ακούσεις

Ο Τόμας Χαντ, πατέρας της 9χρονης Έμιλι η οποία απελευθερώθηκε από τη Χαμάς, περιέγραψε σε συνέντευξή του στο CNN τις πρώτες ημέρες επιστροφής της κόρης του σπίτι τους.

«Ανοίγεται σιγά σιγά. Θα μάθουμε τι πραγματικά πέρασε μόνο όταν ανοιχτεί», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Θέλω να μάθω τόσες πολλές πληροφορίες».

«Είναι τρομακτικό. Πιθανότατα να την τραβούσαν, να την έσερναν, να την έσπρωχαν… υπό πυροβολισμούς», είπε ο πατέρας της, επiσημαίνοντας πως τώρα ξεκινάει σταδιακά η 9χρονη να μιλάει και να περιγράφει όσα πέρασε στα χέρια της Χαμάς.

Ο πατέρας της τόνισε ότι σοκαρίστηκε από την αλλαγή στην εικόνα της 9χρονης κατά την αιχμαλωσία της. «Μόνο όταν έκανε ένα βήμα πίσω, μπόρεσα να δω το πρόσωπό της που ήταν λαξευμένο, όπως το δικό μου, ενώ πριν ήταν παχουλό, κοριτσίστικο, ένα νεαρό παιδικό πρόσωπο». Όπως και οι άλλοι όμηροι, η Έμιλι έχει χάσει κιλά και ο Χαντ είπε ότι δεν την είχε δει ποτέ τόσο χλωμή.

«Το πιο σοκαριστικό, ήταν ότι απλά ψιθύριζε, δεν μπορούσες να την ακούσεις. Έπρεπε να βάλω το αυτί μου στα χείλη της», είπε ο Τόμας Χαντ. «Είχε μάθει να μην κάνει θόρυβο».

Μάλιστα, όταν τη ρώτησε πόσο καιρό πίστευε ότι ήταν όμηρος εκείνη απάντησε «έναν χρόνο». «Εκτός από τον ψίθυρο, αυτό ήταν μια γροθιά στα σωθικά. Ένας χρόνος», πρόσθεσε ο πατέρας του κοριτσιού και υπογράμμισε ότι εκείνη «κλαίει μέχρι να κοιμηθεί τη νύχτα».

«Χθες το βράδυ έκλαιγε μέχρι που το πρόσωπό της έγινε κόκκινο, δεν μπορούσε να σταματήσει. Δεν ήθελε καμία παρηγοριά, υποθέτω ότι έχει ξεχάσει πώς είναι να έχεις παρηγοριά. Πήγε κάτω από τα σκεπάσματα του κρεβατιού, το πάπλωμα, σκεπάστηκε και έκλαιγε ήσυχα», είπε ο πατέρας της μικρής.

Η Έμιλι βρισκόταν σε ένα πάρτι στο σπίτι φίλης της την ώρα της επίθεσης της Χάμας στις 7 Οκτωβρίου. Αρχικά υπήρχαν πληροφορίες ότι σκοτώθηκε, αλλά αργότερα ανακοινώθηκε ότι ήταν μεταξύ εκείνων που κρατούνταν όμηροι στη Γάζα. Απελευθερώθηκε το περασμένο Σάββατο. Ανάμεσα στις λιγοστές λέξεις που είπε είναι ότι «κανείς δεν μας χτύπησε».

«Καμπανάκι» από ΟΗΕ: Αυξημένος ο κίνδυνος λιμού στη Γάζα

Ο πληθυσμός της Γάζας, ιδίως οι γυναίκες και τα παιδιά, βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο του λιμού, εάν ο ανθρωπιστικός εφοδιασμός σε τρόφιμα δεν συνεχιστεί, προειδοποίησε σήμερα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

Η οργάνωση του ΟΗΕ, με έδρα τη Ρώμη, επισημαίνει πως παρέδωσε τρόφιμα σε 121.161 ανθρώπους στη Γάζα από την περασμένη Παρασκευή, την ημερομηνία κατά την οποία ξεκίνησε η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. 

«Χάρη σε αυτήν την κατάπαυση του πυρός, οι ομάδες μας μπόρεσαν να δράσουν στο πεδίο και να μεταβούν σε περιοχές, τις οποίες δεν μπορούσαμε να επισκεφθούμε εδώ και πολύ καιρό. Αυτό που αντικρίζουμε είναι καταστροφικό», δήλωσε η διευθύντρια του Προγράμματος για τη Μέση Ανατολή Κόριν Φλέισερ, σε ένα δελτίο Τύπου.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, την ώρα που η σύρραξη διανύει την έβδομη εβδομάδα της, είναι «πάρα πολύ πιθανό ο πληθυσμός της Γάζας, ιδίως οι γυναίκες και τα παιδιά, να βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύ μεγάλο κίνδυνο λιμού, εάν το Πρόγραμμα δεν είναι σε θέση να παράσχει συνεχή πρόσβαση σε τρόφιμα».

Μια εκεχειρία διάρκειας 6 ημερών «δεν είναι επαρκής προκειμένου να υπάρξει ένας σημαντικός αντίκτυπος», εκτιμά το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, απευθύνοντας έκκληση για την «αδιάκοπη και τακτική παροχή» τροφίμων στη Γάζα.

Από την έναρξη του πολέμου που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα προσέφερε ανθρωπιστική βοήθεια σε 759.082 ανθρώπους στη Γάζα.