- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Οι Times υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Ανήκουν στο φυσικό τους περιβάλλον»
«Το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να δανείσει τα Μάρμαρά του. Θα παραμείνουν ιδιοκτησία ολόκληρου του κόσμου».


Σαφής θέση υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα παίρνουν οι βρετανικοί Times
Θέση υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα παίρνουν οι βρετανικοί «The Times» σε άρθρο γνώμης, στον απόηχο της ακύρωσης της συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρίσι Σούνακ μετά τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Το βρετανικό μέσο είναι ξεκάθαρο στον τίτλο του, αναφέροντας χωρίς περιστροφές πως «τα Ελγίνεια Μάρμαρα πρέπει να εκτεθούν στο φυσικό τους μέρος», ενώ θυμίζει τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη στο BBC ότι ο διαχωρισμός τους είναι σαν να κόψει κάποιος στη μέση τη Μόνα Λίζα.
Οι Times σημειώνουν ότι πρόκειται για περίπλοκο ζήτημα και γι' αυτό συμβουλεύουν τον Ρίσι Σούνακ να συμβουλευτεί τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας και φιλέλληνα, Μπόρις Τζόνσον. Εξάλλου, ο Τζόνσον προσέφερε το 1968 στη Μελίνα Μερκούρη, την τότε υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας μια πλατφόρμα μέσω της οποίας θα ασκούσε πιέσεις για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.
Όμως και ο Μπόρις Τζόνσον είχε αλλάξει γνώμη για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Αυτοί οι θεοί και οι ήρωες ήρθαν στη χώρα μας το 1812 σαν πρόσφυγες από τον οθωμανικό κλίβανο. Αν έμεναν εκεί, θα τους έλιωναν και θα τους έκαναν τσιμέντο», είχε δηλώσει πέρσι.
Οι Times σχολιάζουν ειρωνικά για την αλλαγή στάση του Τζόνσον ότι «το επιχείρημά του είναι πως ο Λόρδος Έλγιν, ο Βρετανός πρέσβης στην Οθωμανική αυτοκρατορία, δεν ήταν ένας αυτοκρατορικός πλιατσικολόγος».
Και συνεχίζουν: «Το δεύτερο επιχείρημά του έχει ακόμη υποστηρικτές. Αν παραδοθούν τα Μάρμαρα στην Ελλάδα, τι γίνεται με ανάλογα αιτήματα από την Αίγυπτο, το Ιράκ, τη Συρία και την Αίγυπτο; Θα έχει τίποτα να παρουσιάσει το μεγαλοπρεπές Βρετανικό Μουσείο στο Μπλούμσμπερι;».
Η Λιζ Τρας κράτησε παρόμοια στάση με τον προκάτοχό της, αλλά -κατά τους Times- δεν πρέπει να κάνει το ίδιο και ο Ρίσι Σούνακ.
«Δεν πρέπει να είναι θέμα ιδιοκτησίας, αλλά πού μπορεί κάποιος να θαυμάσει καλύτερα τα Μάρμαρα, αυτά στην Αθήνα και αυτά στο Βρετανικό Μουσείο. Πρέπει να είναι μαζί ως καλλιτεχνικό όλον και ανήκουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα υπόλοιπα μνημεία εκτίθενται όμορφα σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, απολύτως σύγχρονο και χτισμένο για αυτό τον σκόπο», υπογραμμίζει το βρετανικό δημοσέιυμα.
Και καταλήγει με εμφατικό τρόπο: «Το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να δανείσει τα Μάρμαρά του. Θα παραμείνουν ιδιοκτησία ολόκληρου του κόσμου».
Τον Ιανουάριο του 2022, για πρώτη φορά στην πολυετή ιστορία τους, οι βρετανικοί Times τάχθηκαν σαφώς υπέρ της επιστροφής μέσω δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη δεν έχει τη δυναμική να επηρεάσει άμεσα τον ελληνικό χώρο» σημείωσε ο καθηγητής
Η νέα επίθεση του προέδρου των ΗΠΑ στον πρόεδρο της Ουκρανίας
Πάνω από 100.000 πιστοί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για το λαϊκό προσκύνημα
Οι παγκόσμιες τιμές των πυρήνων εκτοξεύονται κατά ένα τρίτο, καθώς η ζήτηση για τις ιογενείς μπάρες με γέμιση κρέμας πιέζει τις προμήθειες
Πόσο κινδυνεύει ο ναός της Αγίας Σοφίας
Η απουσία είχε εγείρει συζητήσεις
Ο άνδρας άνοιξε ένα πανό που έγραφε «Game Over» με το σύμβολο της ομάδας Extinction Rebellion
O Ρώσος αξιωματούχος συνηθίζει τα αμφιλεγόμενα σχόλια
Ο Χαντί Ματάρ κρίθηκε ένοχος για απόπειρα δολοφονίας στην επίθεση του 2022
Ζητά από την κυβέρνηση Νετανιάχου να ενεργήσει για την απελευθέρωσή του
Σε ποια περίπτωση η εκλογή νέου Ποντίφικα θα μπορούσε να θεωρηθεί άκυρη
Αστυνομικοί απομάκρυναν κατοίκους από πολλά χωριά γύρω από την πρωτεύουσα του Ισραήλ
Το BBC έφερε στο φως τη σκοτεινή πλευρά των αισθητικών επεμβάσεων στη χώρα
Με φόντο τις αντιρρήσεις του Ουκρανού προέδρου για την Κριμαία
Για χρόνια αποτελεί ζήτημα ανάμεσα στους μελετητές του μεγάλου δραματουργού
Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εντάσεων με το Πεκίνο
Κατηγορείται για εξύβριση Ερντογάν και εγκλήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία
«Αποδεχτείτε την πρότασή μας, αλλιώς αποχωρούμε», ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
Πρωταγωνιστεί ο Ρέιφ Φάινς
Όλοι φορούν ράσο, αλλά έχουν άλλες ιδιότητες, άλλους τίτλος και διαφορετικά χρώματα που τους ξεχωρίζουν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.