- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Δολοφονία Σαμουέλ Πατί: Σε δίκη έξι πρώην μαθητές - Το χρονικό του εγκλήματος και ο ρόλος τους στην υπόθεση
Έξι πρώην μαθητές κάθισαν σήμερα στο εδώλιο για συμμετοχή στη δολοφονία του Γάλλου καθηγητή Ιστορίας και Γεωγραφίας, Σαμουέλ Πατί, το 2020 από έναν νεαρό τζιχαντιστή. Οι νεαροί κατηγορούμενοι έφτασαν στο δικαστήριο με τα πρόσωπά τους κρυμμένα μέσα στα παλτό τους και μπήκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου, όπου πρόκειται να δικαστούν μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου.
Παράλληλα, η δίκη για τους ενήλικες που εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση, η οποία είχε συγκλονίσει τη Γαλλία αλλά και τη διεθνή κοινότητα, είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στα τέλη του 2024.
Το χρονικό της δολοφονίας του Σαμουέλ Πατί
Ο 47χρονος καθηγητής δέχτηκε αλλεπάλληλα χτυπήματα με μαχαίρι και στη συνέχεια αποκεφαλίστηκε κοντά στο σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπου εργαζόταν στο προάστιο του Παρισιού Κονφλάν-Σαιντ-Ονορίν. Ο δράστης, ένας 18χρονος πρόσφυγας τσετσενικής καταγωγής, ο Αμπντουλάχ Ανζόροφ, έπεσε επί τόπου νεκρός από τις σφαίρες αστυνομικών.
Ο νεαρός ριζοσπαστικοποιημένος ισλαμιστής δολοφόνησε τον Πατί όταν κυκλοφόρησαν μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανέφεραν ότι ο Πατί είχε δείξει στους μαθητές του σατιρικά σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ από το γαλλικό εβδομαδιαίο περιοδικό Charlie Hebdo. Ο Πατί είχε χρησιμοποιήσει το περιοδικό στο πλαίσιο ενός μαθήματος ηθικής για να συζητήσει με τους μαθητές του για τους νόμους περί ελευθερίας του λόγου στη Γαλλία, όπου η βλασφημία είναι νόμιμη και τα σκίτσα που σατιρίζουν θρησκευτικές προσωπικότητες έχουν μακρά ιστορία.
Η δολοφονία του σημειώθηκε λίγες μόλις εβδομάδες αφότου το Charlie Hebdo επαναδημοσίευσε τα σκίτσα. Όταν το περιοδικό δημοσίευσε για πρώτη φορά τα σκίτσα το 2015, ένοπλοι ισλαμιστές εισέβαλαν στα γραφεία του και σκότωσαν 12 ανθρώπους. Τον περασμένο μήνα, ένας άλλος καθηγητής, ο Ντομινίκ Μπερνάρ, δολοφονήθηκε στο Αράς της βόρειας Γαλλίας από έναν άλλο νεαρό ριζοσπαστικοποιημένο ισλαμιστή.
Όπως και ο Ανζόροφ, έτσι και ο δράστης της δολοφονίας του Μπερνάρ, ο Μοχάμεντ Μογκούτσκοφ, επίσης καταγόταν από την κυρίως μουσουλμανική ρωσική περιοχή του βόρειου Καυκάσου.
Ποιος ήταν ο ρόλος των ανηλίκων στη δολοφονία του Σαμουέλ Πατί
Πέντε από τους έφηβους που δικάζονται, οι οποίοι όταν διαπράχτηκε το έγκλημα ήταν 14 ή 15 ετών, θα δικαστούν από το δικαστήριο ανηλίκων κατηγορούμενοι για εγκληματική συνωμοσία με σκοπό την πρόκληση βίας. Κατηγορούνται ότι παρακολουθούσαν τα βήματα του Πατί και ότι τον υπέδειξαν στον δολοφόνο του με αντάλλαγμα χρήματα.
Ένας έκτος έφηβος, ο οποίος ήταν 13 ετών εκείνη την εποχή, κατηγορείται για ψευδή κατηγορία επειδή είπε ότι ο Πατί είχε ζητήσει από τους μουσουλμάνους μαθητές του να βγουν από την αίθουσα προτού δείξει τα σκίτσα.
Η οικογένεια του Πατί θεωρεί κρίσιμη τη δίκη των εφήβων, σύμφωνα με την Βιρζινί Λερουά, δικηγόρο που εκπροσωπεί τους γονείς του και μια από τις αδελφές του. «Ο ρόλος των ανηλίκων ήταν καταλυτικός για την αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν στη δολοφονία του», δήλωσε. Στη διάρκεια της ανάκρισης, οι έφηβοι κατέθεσαν ότι νόμιζαν πως το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι να «στιγματιστεί ο Πατί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», να «ταπεινωθεί» ακόμη και να «φάει ξύλο», αλλά ποτέ δεν φαντάζονταν ότι τα πράγματα «θα έφταναν μέχρι τη δολοφονία».
Σήμερα είναι μαθητές Λυκείου και αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 2,5 χρόνια. «Είναι πολύπλοκο. Θα τον ακολουθεί αυτό για το υπόλοιπο της ζωής του», σχολίασε ο Ντίλαν Σλάμα, δικηγόρος ενός από τους κατηγορούμενους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ