Κοσμος

Σαν σήμερα, 27 Νοεμβρίου, δολοφονείται ο ΛΟΑΤΚΙ πολιτικός και ακτιβιστής Χάρβεϊ Μιλκ

H ταινία «Milk» για τη ζωή του χάρισε το Όσκαρ στον Σον Πεν

Newsroom
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Χάρβεϊ Μιλκ: Ποιος ήταν ο ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστής και πολιτικός που δολοφονήθηκε σαν σήμερα

Σαν σήμερα, 27 Νοεμβρίου 1978, δολοφονείται ο πολιτικός και ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας Χάρβεϊ Μιλκ (Harvey Milk), όπως επίσης και ο τότε δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο Τζορτζ Μόσκοουν από τον δημοτικό σύμβουλο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Νταν Γουάιτ.

Ο Χάρβεϊ Μιλκ ήταν ο πρώτος ομοφυλόφιλος που εξελέγη σε δημόσιο αξίωμα στην πολιτεία της Καλιφόρνιας το 1977, ενώ είναι ο άνθρωπος που παράγγειλε τη δημιουργία της σημαίας των ΛΟΑΤΚΙ με το ουράνιο τόξο.

Με τη στάση του, έδωσε μια δυνατή γροθιά στο στομάχι της πουριτανικής αμερικανικής κοινωνίας η οποία κατά κύριο λόγο θεωρούσε εκείνη την εποχή την ομοφυλοφιλία ψυχική ασθένεια.

Γεννήθηκε το 1930 στη Νέα Υόρκη από εβραϊκή οικογένεια. Σπούδασε μαθηματικά στο College for Teachers at Albany της Νέας Υόρκης.

Μετά την αποφοίτησή του, υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στον Πόλεμο της Κορέας. Ήταν επί τέσσερα χρόνια στο Ναυτικό, προτού υποχρεωθεί να φύγει από το σώμα εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού του.

Στις 8 Ιανουαρίου 1978 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος (supervisor) με το Δημοκρατικό Κόμμα στο Σαν Φρανσίσκο. Ήταν ο πρώτος Αμερικανός ανοιχτά ομοφυλόφιλος εκλεγμένος πολιτικός.

Η σημαία των ΛΟΑΤΚΙ

Στο τέλος της δεκαετίας του 1970, ο Μιλκ ήταν μια από τις πιο ενεργές και πιο ηχερές φωνές του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος.

Μάλιστα, ήταν ο άνθρωπος που παράγγειλε το 1978 από τον επίσης πρώην στρατιωτικό και ομοφυλόφιλο Γκίλμπερτ Μπέικερ να σχεδιάσει ένα χαρακτηριστικό και αναγνωρίσιμο έμβλημα που θα αντιπροσώπευε την γκέι κοινότητα. 

Η πρώτη σημαία που σχεδίασε ο Μπέικερ για τους ΛΟΑΤ είχε οκτώ λωρίδες με οκτώ διαφορετικά χρώματα. Το καθένα συμβόλιζε κάτι ξεχωριστό: το ροζ ήταν η σεξουαλικότητα, το κόκκινο η ζωή, το πορτοκαλί η επούλωση, το κίτρινο το φως του ήλιου, το πράσινο η φύση, το τιρκουάζ η μαγεία, το μπλε η γαλήνη και το μωβ το πνεύμα.

Η πρώτη σημαία των ΛΟΑΤΚΙ © Wikipedia

Μόλις έγιναν τα αποκαλυπτήρια, ο Χάρβεϊ Μιλκ ενθουσιάστηκε. Αποφάσισε να συστήσει τη νέα σημαία στο ευρύ κοινό κατά τη διάρκεια της παρέλασης υπερηφάνειας της 25ης Ιουνίου του 1978 στο Σαν Φρανσίσκο.

Για πρώτη φορά στην εκδήλωση υπήρχαν μερικά χειροποίητα πανιά στα χρώματα του ουράνιου τόξου. Η μαζική αποδοχή του σχεδίου την ημέρα εκείνη συνέβαλε στην άτυπη καθιέρωσή του ως επίσημου συμβόλου της κοινότητας.

Η δολοφονία και οι αντιδράσεις

Σαν σήμερα, ο δημοτικός σύμβουλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Νταν Γουάιτ, δολοφόνησε τον 48χρονο τότε Μιλκ, καθώς και τον δήμαρχο του Σαν Φρανσίσκο, Τζορτζ Μόσκοουν.

Ο Νταν Γουάιτ ήταν συντηρητικός, πρώην αστυνομικός και μέλος του δημοτικού συμβουλίου, που είχε συγκρουστεί πολλές φορές με τον Μιλκ κατά τη διάρκεια της θητείας τους στο δημοτικό συμβούλιο Τον Νοέμβριο του 1978, ο Γουάιτ παραιτήθηκε από τη θέση του, αλλά στη συνέχεια άλλαξε γνώμη και ζήτησε να επανέλθει. Ο δήμαρχος Μοσκόουν αρνήθηκε το αίτημα του Γουάιτ και ο Μιλκ πίεζε κατά του επαναδιορισμού.

Έτσι, στις 27 Νοεμβρίου, ο Γουάιτ εισέβαλε στο Δημαρχείο από ένα παράθυρο του υπογείου, προκειμένου να αποφύγει τους ανιχνευτές μετάλλου και πυροβόλησε τους δύο άνδρες στα γραφεία τους, σκοτώνοντάς τους ακαριαία.

Στη δίκη του, η οποία έγινε έξι μήνες αργότερα, τον Μάιο του 1979, ο Γουάιτ δεν καταδικάστηκε για δολοφονία πρώτου βαθμού, αλλά για φόνο εν βρασμώ ψυχικής ορμής και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 7 ετών και 8 μηνών.

Όταν έγινε γνωστή η ποινή, στις 21 Μαΐου - μια μέρα πριν τα 49α γενέθλια του Μιλκ - ξέσπασαν ιστορικές διαδηλώσεις στο Σαν Φράνσισκο από μέλη της ομοφυλοφιλικής κοινότητας και όχι μόνο. Παρόλο που γινόταν ειρηνική πορεία, η αστυνομία επενέβη και ακολούθησαν σοβαρά επεισόδια.

Την επόμενη μέρα, ανήμερα των γενεθλίων του Χάρβεϊ Μιλκ, περίπου 20.000 κάτοικοι του Σαν Φρανσίσκο πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στη μνήμη του. Κρατούσαν, μάλιστα, τη σημαία του κινήματος ΛΟΑΤΚΙ, αυτή που ο ίδιος είχε παραγγείλει...

Οι ταραχές στο Σαν Φρανσίκο οδήγησαν σε ένα κύμα πολιτικών αλλαγών. Όλο και περισσότεροι ομοφυλόφιλοι άρχισαν να εκλέγονται σε δημόσια αξιώματα της επόμενες δεκαετίες.

Η ταινία με τον Σον Πεν

Το 2008 κυκλοφόρησε η ταινία «Milk» από τον Γκας Βαν Σαντ, στην οποία o Σον Πεν υποδύεται τον ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή στα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Η ταινία ξεκινά το 1970, στα 40ά γενέθλια του Χάρβεϊ Μιλκ, όταν ζούσε στη Νέα Υόρκη και δεν είχε ακόμα εγκατασταθεί στο Σαν Φρανσίσκο.

Αφηγείται την διαδρομή του στην πολιτική και τους διάφορους αγώνες που έδωσε στη γειτονιά Κάστρο του Σαν Φρανσίσκο, καθώς και την εναντίωσή του στις πολιτικές καμπάνιες των Ανίτα Μπράιαντ και Τζον Μπριγκς να περιορίσουν τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων το 1977 και το 1978. Παρουσιάζονται, παράλληλα, οι προσωπικές και πολιτικές σχέσεις του Μιλκ.

Η ταινία τελειώνει με τη δολοφονία του Χάρβεϊ Μιλκ και του Τζορτζ Μόσκοουν από τον Νταν Γουάιτ.

Έλαβε 8 υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων για Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία και Β' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Τζος Μπρόλιν, κερδίζοντας δύο στις κατηγορίες του Α' Ανδρικού για τον Σον Πεν και Πρωτότυπου Σεναρίου.

Το όνομά του δόθηκε σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ

Όπως ήδη αναφέρθηκε, ο Χάρβεϊ Μιλκ είχε υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό. Σε μια πρόσφατη εξέλιξη, το 2021, το όνομά του δόθηκε σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Ο ανιψιός του Στιούαρτ Μιλκ και ο τότε Αμερικανός υπουργός Ναυτικού Κάρλος Ντελ Τόρο ήταν παρόντες στην τελετή καθέλκυσης του πλοίου, στο Σαν Ντιέγκο.

«Ο υπουργός Ναυτικού έπρεπε να είναι εδώ σήμερα, όχι μόνο για να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος, αλλά και για να δώσει έμπνευση σε όλους τους ηγέτες της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ που υπηρέτησαν στο Ναυτικό, που είναι ένστολοι σήμερα όπως και στο πολιτικό προσωπικό και να τους πει ότι είμαστε δεσμευμένοι απέναντί τους για το μέλλον», δήλωσε ο Ντελ Τόρο.

Ο Μιλκ, όπως πολλοί άλλοι, αναγκάστηκε να «κρύψει αυτό το πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής του», ενώ υπηρετούσε στο Ναυτικό, σημείωσε ακόμη ο Αμερικανός υπουργός.

«Για υπερβολικά πολύ καιρό, ναύτες όπως ο υποπλοίαρχος Μιλκ αναγκάστηκαν να ζουν στις σκιές ή, ακόμη χειρότερα, υποχρεώθηκαν να φύγουν από το Ναυτικό. Αυτή η αδικία είναι μέρος της ιστορίας του Ναυτικού μας, αλλά το ίδιο ισχύει και για την επιμονή όλων όσοι συνέχισαν να υπηρετούν, παρά την αδικία», συμπλήρωσε.

«Τον υποχρέωσαν να παραιτηθεί επειδή ήταν ομοφυλόφιλος. Πρέπει να μαθαίνουμε την ιστορία μας για να μην κάνουμε πισωγυρίσματα και να μην την επαναλαμβάνουμε», υπογράμμισε ο Στιούαρτ Μιλκ, συνιδρυτής και πρόεδρος του Harvey Milk Foundation

Αν και υπάρχει διαδικασία για την αναίρεση τέτοιων αποτάξεων, ο ανιψιός του Χάρβεϊ Μιλκ υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να μην γίνει αυτό για την περίπτωση του θείου του «για να θυμόμαστε το πώς δεν τους τιμήσαμε όλους σε αυτό το αξιότιμο σώμα».

Γεγονότα σαν σήμερα 27 Νοεμβρίου

25 - Ο αυτοκράτορας Κουάνγκγου των Χαν ορίζει τη Λουόγιανγκ ως πρωτεύουσα της ανατολικής δυναστείας Χαν.
176 - Ο αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος ορίζει τον γιο του, Κόμμοδο, ανώτατο διοικητή των ρωμαϊκών λεγεώνων.
395 - Ο Φλάβιος Ρουφίνος, ύπαρχος των πραιτωρίων της ανατολής, δολοφονείται από τους Γότθους μισθοφόρους του Γαϊνά.
511 - Πεθαίνει στη Λουτέτια ο βασιλιάς Κλόβις Α΄.
602 - Ο αυτοκράτορας Μαυρίκιος υποχρεώνεται να παρακολουθήσει την εκτέλεση των πέντε γιων του πριν αποκεφαλιστεί ο ίδιος.
1095 - Ο Πάπας Ουρβανός Β΄ κηρύσσει την Α΄ Σταυροφορία στη σύνοδο του Κλερμόν.
1830 - Η Αγία Αικατερίνη Λαμπουρέ βλέπει ένα όραμα με την Παναγία.
1856 - Το Λουξεμβούργο υιοθετεί μονομερώς ένα νέο, αντιδραστικό σύνταγμα.
1895 - Ο Άλφρεντ Νόμπελ υπογράφει στο Παρίσι τη διαθήκη του, με την οποία προσφέρει την περιουσία του για τη θέσπιση των Βραβείων Νόμπελ μετά το θάνατό του.
1896 - Παρουσιάζεται για πρώτη φορά το Τάδε Έφη Ζαρατούστρα του Ρίχαρντ Στράους.
1912 - Η Ισπανία ανακηρύσσει προτεκτοράτο το βόρειο τμήμα του Μαρόκου.
1940 - Στη Ρουμανία, το κυβερνών φασιστικό κόμμα Σιδηρά Φρουρά δολοφονεί πάνω από 60 υπασπιστές του βασιλιά Καρόλου Β΄ και άλλους πολιτικά διαφωνούντες.
1942 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το γαλλικό ναυτικό βυθίζει στην Τουλόν τα πλοία και τα υποβρύχιά του για να μην πέσουν στα χέρια των Ναζί.
1965 - Ασύλητο βασιλικό τάφο της Μυκηναϊκής περιόδου ανακαλύπτει στις Αρχάνες Κρήτης, ο αρχαιολόγος Γιάννης Σακελλαράκης.
1969 - Τα γραφεία της ισραηλινής αεροπορικής εταιρίας El Al στην Αθήνα πλήττονται από χειροβομβίδα που πετάει νεαρός Άραβας, τραυματίζοντας πάνω από 15 άτομα. Ο μικρός Γεώργιος Νάστος θα πεθάνει λίγο αργότερα.
1973 - Εικοστή πέμπτη τροπολογία: Η Γερουσία (ΗΠΑ) με ψήφους 92-3 εγκρίνει τον Τζέραλντ Φορντ ως αντιπρόεδρο των Η.Π.Α. (Στις 6 Δεκεμβρίου, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα τον επικυρώσει με 387-35).
1978 - Δολοφονούνται στο Σαν Φρανσίσκο ο δήμαρχος της πόλης Τζορτζ Μασκόνι και ο ανοιχτά γκέι δημοτικός σύμβουλος Χάρβεϊ Μιλκ από τον πρώην δημοτικό σύμβουλο Νταν Γουάιτ.
1978 - Ιδρύεται στην Τουρκία το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).
1983 - Boeing 747 της Avianca συντρίβεται κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Μαδρίτης Μπαράχας, σκοτώνοντας 181 άτομα.
1984 - Ολοκληρώνεται η συμφωνία των Βρυξελλών μεταξύ των κυβερνήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισπανίας, με την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνεί να αρχίσει συζητήσεις με την Ισπανία σχετικά με το Γιβραλτάρ, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος της κυριαρχίας του.
1989 - Boeing 727 της Avianca εκρήγνυται στον αέρα πάνω από την Κολομβία, σκοτώνοντας και τους 107 επιβαίνοντες και 3 άτομα στο έδαφος. Το Καρτέλ Μεδεγίν θα αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.
1992 - Για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο, στρατιωτικές δυνάμεις προσπαθούν να ανατρέψουν τον πρόεδρο Κάρλος Ανδρές Πέρες στη Βενεζουέλα.

Γεννήσεις σαν σήμερα 27 Νοεμβρίου

111 - Αντίνοος, Έλληνας σύντροφος του Αδριανού
1380 - Φερδινάνδος Α΄, βασιλιάς της Αραγωνίας
1701 - Άντερς Κέλσιος, Σουηδός αστρονόμος
1857 - Τσαρλς Σκοτ Σέρινγκτον, Άγγλος φυσιολόγος
1921 - Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, Σλοβάκος πολιτικός
1928 - Αλέκος Αλεξανδράκης, Έλληνας ηθοποιός
1928 - Στάνλεϊ Χόφμαν, Γάλλος λόγιος
1938 - Απόλο Ενζιμπάμπι, πρωθυπουργός της Ουγκάντας
1939 - Λοράν Ντεζιρέ Καμπιλά, πρόεδρος του Κονγκό
1940 - Μπρους Λι, Αμερικανός ηθοποιός
1942 - Τζίμι Χέντριξ, Αμερικανός τραγουδιστής, κιθαρίστας και παραγωγός
1945 - Μπενίνιο Φιτιάλ, κυβερνήτης των Βορείων Μαριανών Νήσων
1947 - Ισμαήλ Ομάρ Γκουέλεχ, πρόεδρος του Τζιμπουτί
1948 - Ζντράβκο Τόλιμιρ, Βόσνιος στρατιωτικός
1951 - Κάθριν Μπίγκελοου, Αμερικανίδα σκηνοθέτρια
1956 - Γουίλιαμ Φίχτνερ, Αμερικανός ηθοποιός
1957 - Καρολίνα Μπουβιέ Κένεντι, Αμερικανίδα συγγραφέας και δικηγόρος
1960 - Γιούλια Τιμοσένκο, Ουκρανή πολιτικός
1962 - Ντέιβι Μπόι Σμιθ, Άγγλος παλαιστής
1969 - Μάιλς Κένεντι, Αμερικανός τραγουδιστής (Alter Bridge)
1982 - Αλεξάντερ Κερζακόφ, Ρώσος ποδοσφαιριστής
1984 - Σάνα Νίλσεν, Σουηδέζα τραγουδίστρια

Θάνατοι σαν σήμερα 27 Νοεμβρίου

8 π.Χ. - Οράτιος, Ρωμαίος ποιητής
395 - Φλάβιος Ρουφίνος, Ρωμαίος πολιτικός
450 - Γάλλα Πλακιδία, Βυζαντινή αυτοκράτειρα
511 - Κλόβις Α΄, βασιλιάς των Φράγκων
602 - Μαυρίκιος, Βυζαντινός αυτοκράτορας
1252 - Λευκή της Καστίλης, βασίλισσα της Γαλλίας
1553 - Τζιχανγκίρ, Οθωμανός πρίγκιπας
1644 - Φρανθίσκο Πατσέκο, Ισπανός καλλιτέχνης
1680 - Αθανάσιος Κίρχερ, Γερμανός λόγιος
1754 - Αβραάμ ντε Μουάβρ, Γάλλος μαθηματικός
1758 - Σενεσίνο, Ιταλός καστράτο
1852 - Άντα Λάβλεϊς, Αγγλίδα μαθηματικός
1895 - Αλέξανδρος Δουμάς (υιός), Γάλλος συγγραφέας
1909 - Ιωάννης Δ. Παπαδιαμαντόπουλος, Έλληνας στρατιωτικός
1936 - Βασίλειος Ζαχάρωφ, Έλληνας επιχειρηματίας
1936 - Έντουαρντ Μπαχ, Άγγλος ιατρός
1940 - Νικολάε Γιόργκα, Ρουμάνος ιστορικός και πολιτικός
1951 - Γεώργιος Δ. Παπαγεωργίου, Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός
1953 - Ευγένιος Ο'Νηλ, Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας
1967 - Λέον Μπα, πρόεδρος της Γκαμπόν
1977 - Επαμεινώνδας Πετραλιάς, Έλληνας αθλητικός παράγοντας
1978 - Χάρβεϊ Μιλκ, Αμερικανός πολιτικός
1983 - Κώστας Μεντής, Έλληνας ηθοποιός
1984 - Στέλιος Ξεφλούδας, Έλληνας συγγραφέας
1985 - Φερνάν Μπρωντέλ, Γάλλος ιστορικός
1987 - Γρηγόριος Κασιμάτης, Έλληνας πολιτικός
1990 - Βασίλης Ξανθόπουλος, Έλληνας φυσικός
1999 - Ευστάθιος Κωστελίδης, Έλληνας πολιτικός
2011 - Βαγγέλης Λιβαδάς, Έλληνας θεατρικός επιχειρηματίας
2016 - Ιωάννης Γρίβας, Έλληνας δικαστικός και πολιτικός
2016 - Γιάννης Χωματάς, Έλληνας γιατρός και πολιτικός