Κοσμος

Σε ισχύ η κατάπαυση πυρός στη Γάζα - Πότε θα απελευθερωθεί η πρώτη ομάδα ομήρων

Πώς φτάσαμε στη συμφωνία Ισραήλ - Χαμάς για ανακωχή

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Γάζα: Κατάπαυση πυρός από τις 07:00 το πρωί - Τι ισχύει για την απελευθέρωση των ομήρων

Ήδη από τις 7:00 το πρωί τέθηκε σε ισχύ η 4ήμερη κατάπαυση πυρός ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς στη Γάζα, προκειμένου να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται από τις 7 Οκτωβρίου.  Συνολικά 50 όμηροι – γυναίκες και παιδιά κάτω των 19 ετών – που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, θα απελευθερωθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ μία πρώτη ομάδα 13 ατόμων θα αφεθεί ελεύθερη στις 16:00 σήμερα το απόγευμα. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ συμφώνησε να αποφυλακίσει σταδιακά συνολικά 150 παλαιστίνιους κρατούμενους, επίσης γυναίκες και παιδιά.

Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα εισέλθουν στον παλαιστινιακό θύλακα μετά την έναρξη της συμφωνηθείσας παύσης πυρός, συμπλήρωσε. Κέντρο επιχειρήσεων στη Ντόχα θα επιβλέπει την τήρηση της ανακωχής και την απελευθέρωση ομήρων. Για τον σκοπό αυτόν, θα διατηρεί ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με το Ισραήλ, το πολιτικό γραφείο της Χαμάς στο Κατάρ και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ). «Όλοι ελπίζουμε ότι από αυτήν την ανακωχή θα προκύψει η ευκαιρία να ξεκινήσουμε μια ευρύτερη προσπάθεια με στόχο την επίτευξη βιώσιμης εκεχειρίας», είπε ο ΥΠΕΞ του Κατάρ.

© ABIR SULTAN/ EPA

Η συμφωνία Χαμάς - Ισραήλ για την κατάπαυση πυρός

Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν σε τετραήμερη εκεχειρία ώστε να απελευθερωθούν 50 γυναίκες και παιδιά κάτω των 19 ετών που είχαν τεθεί σε ομηρία, με αντάλλαγμα 150 Παλαιστίνιες γυναίκες και έφηβους που κρατούνται στο Ισραήλ. Οι 50 όμηροι, μεταξύ των περίπου 240 που έπιασε η Χαμάς στην επιδρομή της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, αναμένεται να απελευθερωθούν τμηματικά, πιθανότατα περίπου 12-13 την ημέρα, κατά τη διάρκεια της τετραήμερης εκεχειρίας.

Οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν τη διακοπή των εχθροπραξιών «ανθρωπιστική παύση». Η παύση θα παρατείνεται κατά μία ημέρα για κάθε επιπλέον παρτίδα 10 ομήρων που απελευθερώνονται, ανέφερε το Ισραήλ σε ανακοίνωσή του. Η Χαμάς δήλωσε ότι το Ισραήλ συμφώνησε να σταματήσει την εναέρια κυκλοφορία πάνω από το βόρειο τμήμα της Γάζας από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) κάθε ημέρα της εκεχειρίας και να σταματήσει όλη την εναέρια κυκλοφορία πάνω από το νότιο τμήμα για όλη την περίοδο. Επίσης, σύμφωνα με τη Χαμάς, το Ισραήλ συμφώνησε να μην επιτεθεί ή να μη συλλάβει κανέναν στη Γάζα, επιτρέποντας την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων στην οδό Σάλα αλ Ντιν, του κύριου δρόμου κατά μήκος του οποίου πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τη βόρεια Γάζα.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Κατάρ στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, ο υφυπουργός στο υπουργείο Εξωτερικών Μοχάμεντ Αλ-Κουλαϊφί, δήλωσε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας δεν θα υπάρξει «καμία επίθεση. Καμία στρατιωτική κίνηση, καμία επέκταση, τίποτα», εκφράζοντας την ελπίδα του ότι η εκεχειρία αυτή «τον σπόρο για μια μεγαλύτερη συμφωνία και μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία Ισραήλ - Χαμάς

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού θα εργαστεί στη Γάζα για να διευκολύνει την απελευθέρωση των ομήρων, δήλωσε το Κατάρ. Οι όμηροι αναμένεται να μεταφερθούν μέσω της Αιγύπτου, της μόνης χώρας εκτός από το Ισραήλ που έχει κοινά σύνορα με τη Γάζα. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε την Πέμπτη ότι 200 φορτηγά με βοήθεια και τέσσερα φορτηγά με καύσιμα θα εισέρχονται στη Γάζα καθημερινά. Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη ότι το Ισραήλ έλαβε έναν αρχικό κατάλογο ομήρων που θα απελευθερωθούν από τη Γάζα.

Μεταξύ των 50 γυναικών και παιδιών κάτω των 19 ετών που απελευθερώνονται από τη Χαμάς είναι τρεις Αμερικανοί πολίτες, ανάμεσά τους και ένα κορίτσι που γίνεται 4 ετών την Παρασκευή, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. Εκτός από τους ισραηλινούς πολίτες και στρατιώτες που συνελήφθησαν στις 7 Οκτωβρίου, περισσότεροι από τους μισούς από τους συνολικά 240 ομήρους είναι ξένοι και διπλοί υπήκοοι από περίπου 40 χώρες, όπως η Αργεντινή, η Βρετανία, η Χιλή, η Γαλλία, η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ταϊλάνδη και οι ΗΠΑ, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Ισραήλ.

Ποιοι είναι οι Παλαιστίνιοι που απελευθερώνονται και γιατί κρατούνταν;

Το Ισραήλ έχει παράσχει έναν κατάλογο με περίπου 300 Παλαιστίνιους κρατούμενους που ενδέχεται να απελευθερωθούν -διπλάσιος αριθμός γυναικών και ανηλίκων από αυτόν που έχει συμφωνήσει να απελευθερωθούν αρχικά- και υπονόησε ότι αναμένει να απελευθερωθούν περισσότεροι από 50 όμηροι στο πλαίσιο της συμφωνίας. Η Παλαιστινιακή Αρχή Κρατουμένων δήλωσε ότι από την Τετάρτη 7.200 κρατούμενοι βρίσκονταν σε φυλακές στο Ισραήλ, μεταξύ των οποίων 88 γυναίκες και 250 παιδιά ηλικίας 17 ετών και κάτω.

Οι περισσότεροι στον κατάλογο των 300 είναι από τη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ και κρατούνταν για περιστατικά όπως απόπειρες μαχαιρώματος, ρίψη πέτρας κατά ισραηλινών στρατιωτών, κατασκευή εκρηκτικών, καταστροφή περιουσίας και επαφές με εχθρικές οργανώσεις. Κανένας δεν κατηγορείται για φόνο. Πολλοί κρατούνταν υπό διοικητική κράτηση, που σημαίνει ότι κρατούνταν χωρίς δίκη. Οι αποφυλακισθέντες κρατούμενοι θα μεταφερθούν με λεωφορεία πρώτα στην προεδρική έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, όπως και στις προηγούμενες απελευθερώσεις.

Πώς φτάσαμε στη συμφωνία Ισραήλ - Χαμάς

Το Κατάρ διαδραμάτισε διαμεσολαβητικό ρόλο στην εκεχειρία μεταξύ των δύο πλευρών. Η Χαμάς έχει πολιτικό γραφείο στη Ντόχα και η κυβέρνηση του Κατάρ έχει διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με το Ισραήλ, παρόλο που -σε αντίθεση με ορισμένα άλλα αραβικά κράτη του Κόλπου- δεν έχει εξομαλύνει τους δεσμούς της με το Ισραήλ. Οι ΗΠΑ διαδραμάτισαν επίσης κρίσιμο ρόλο, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να πραγματοποιεί τηλεφωνήματα με τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι και τον Νετανιάχου τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της συμφωνίας.

Η Αίγυπτος, το πρώτο αραβικό κράτος που υπέγραψε ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ και το οποίο έχει διαδραματίσει επί μακρόν διαμεσολαβητικό ρόλο κατά τη διάρκεια των δεκαετιών της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, συμμετείχε επίσης.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε 46 ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου. Εν μέσω τόσο σφοδρών μαχών, του μεγάλου αριθμού ομήρων και της δηλωμένης αποφασιστικότητας του Ισραήλ να εξαλείψει τη Χαμάς στη Γάζα, η διαμεσολάβηση ακόμη και για μια προσωρινή συμφωνία, όπως αυτή, αποδείχθηκε πολύ πιο δύσκολη από ό,τι σε προηγούμενες συγκρούσεις. Οι αρχικές διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ξεκίνησαν μέσα σε λίγες ημέρες από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, αλλά η πρόοδος ήταν αργή. Αυτό οφειλόταν εν μέρει στο γεγονός ότι οι επικοινωνίες μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών έπρεπε να περάσουν από τη Ντόχα ή το Κάιρο και πίσω για κάθε λεπτομέρεια που θα σφυρηλατούνταν, όπως η εξασφάλιση ενός πλήρους καταλόγου από τη Χαμάς για όσους θα απελευθερωθούν.

Ακόμη και με τη συμφωνία σε ισχύ, η κατάπαυση του πυρός είναι προσωρινή. Η Χαμάς δήλωσε πως καθ' όλη τη διάρκεια της εκεχειρίας «τα δάχτυλά της παραμένουν στη σκανδάλη». Το Ισραήλ έχει πει ότι η σύγκρουση θα συνεχιστεί μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι και να εξαλειφθεί η Χαμάς.

Διαβάστε περισσότερα για την κατάσταση στο Ισραήλ