Κοσμος

Χαμάς: Ξέπλυμα μαύρου χρήματος και λαθρεμπόριο - Στα άδυτα των οικονομικών της τρομοκρατικής οργάνωσης

Στο πλευρό της οι τουρκικές τράπεζες - Άκαρπες οι δυτικές κυρώσεις

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Χαμάς: Ξέπλυμα μαύρου χρήματος και λαθρεμπόριο - Στα άδυτα των οικονομικών της τρομοκρατικής οργάνωσης - Στο πλευρό της οι τουρκικές τράπεζες - Άκαρπες οι δυτικές κυρώσεις

Από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 12.000 Παλαιστίνιους στη Γάζα με αντικειμενικό σκοπό να καταστρέψει εξολοκλήρου την τρομοκρατική οργάνωση.

Για να επιτύχει όμως κάτι τέτοιο, το Ισραήλ θα πρέπει πρώτα να διαλύσει τα οικονομικά της. Και πολύ μικρό τμήμα τους βρίσκεται εντός Γάζας. Αντίθετα, φυλάσσεται στο εξωτερικό σε φιλικές χώρες, σύμφωνα με άρθρο του The Economist.

Με κινητήριο μοχλό το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και το λαθρεμπόριο, η οικονομική αυτοκρατορία της Χαμάς υπολογίζεται ότι αποφέρει περισσότερα από 1 δισ. δολάρια ετησίως. Και έχει στηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθούν οι δυτικές κυρώσεις, καθιστώντας την απρόσιτη από το Ισραήλ και την Δύση.

Τα έσοδα της Χαμάς πληρώνουν τα πάντα στη Γάζα. Από τους μισθούς των δασκάλων μέχρι τις ρουκέτες που εκτοξεύονται προς το Ισραήλ. Περίπου 360 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο προέρχονται από φόρους εισαγωγής σε αγαθά που εισάγονται στη Γάζα από τη Δυτική Όχθη ή την Αίγυπτο. Αυτή είναι η πιο εύκολη πηγή εσόδων που μπορεί να διακόψει το Ισραήλ. Μετά την αποχώρησή του από τη Λωρίδα το 2005, περιόρισε αυστηρά τη διακίνηση αγαθών και ανθρώπων και τώρα σταματά ακόμα και τα περισσότερα είδη πρώτης ανάγκης.

Το Ιράν είναι βασικός χρηματοδότης της Χαμάς

Ωστόσο, μια πολύ μεγαλύτερη ροή εισοδήματος προέρχεται από το εξωτερικό. Ισραηλινοί αξιωματούχοι υπολογίζουν ότι αυτό ανέρχεται σε περίπου 750 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, καθιστώντας το την κύρια πηγή χρηματοδότησης των όπλων και των καυσίμων της Χαμάς. Μέρος των χρημάτων προέρχεται από φιλικές κυβερνήσεις, με πρώτο το Ιράν.

Η Αμερική υπολογίζει ότι οι Ιρανοί παρέχουν 100 εκατομμύρια δολάρια σε παλαιστινιακές ισλαμιστικές ομάδες, κυρίως σε στρατιωτική βοήθεια. Το πρόβλημα για τους χρηματοδότες της Χαμάς είναι πως να μεταφέρουν αυτά τα χρήματα χωρίς να υποστούν τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Μέσω φιλανθρωπικών οργανώσεων μεταφέρονται τα χρήματα προς την Χαμάς

Η αποφυγή των αμερικανικών κυρώσεων απαιτεί συγκεκριμένη μεθοδολογία. Εκατομμύρια δολάρια ρέουν προς την Χαμάς μέσω κρυπτονομισμάτων. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η Χαμάς έχει διακινήσει λαθραία περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια μέσω του Redin, ενός ανταλλακτηρίου συναλλάγματος στην υποβαθμισμένη συνοικία Φατίχ της Κωνσταντινούπολης.

Αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι της χρηματοδότησης της Χαμάς - τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, λένε Ισραηλινοί αξιωματούχοι - προέρχεται από τις επενδύσεις της. Ορισμένες από αυτές είναι εταιρείες εγγεγραμμένες σε χώρες σε όλη τη Μέση Ανατολή και διοικούνται από επαγγελματίες του «υπουργείου οικονομικών» της Χαμάς. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι εταιρείες αυτές κάνουν δωρεές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που με τη σειρά τους διοχετεύουν τα κεφάλαια στη Χαμάς.

Οι τουρκικές τράπεζες υποστηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση

Σήμερα, ενώ οι πολιτικοί της Χαμάς προτιμούν τη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, και οι εταιρείες της απλώνονται από την Αλγερία και το Σουδάν έως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι χρηματοδότες έχουν βρει καταφύγιο στην Κωνσταντινούπολη. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφήνει τη Χαμάς να διατηρεί γραφείο στη χώρα.

Το τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας βοηθά τη Χαμάς να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις και πολλές από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της Kuveyt Turk, έχουν κατηγορηθεί από το Ισραήλ και την Αμερική ότι εν γνώσει τους αποθηκεύουν τα μετρητά της Χαμάς.

Πιο δυνατή η Χαμάς μετά τον πόλεμο

Μέχρι στιγμής, η Χαμάς δείχνει να αντέχει οικονομικά όσο μένει εκτός τραπεζικού συστήματος. Το Ισραήλ της έχει προκαλέσει μικρή ζημιά, οι τράπεζες της Τουρκίας συνεχίζουν να βοηθούν και οι δυτικές κυρώσεις δεν φέρνουν αποτελέσματα.

Αντιθέτως, υπάρχει η πιθανότητα να βελτιωθούν τα οικονομικά της Χαμάς. Καθώς το Ισραήλ εντείνει τις επιθέσεις του στη Γάζα και εξαπλώνεται η ανθρωπιστική κρίση, οι δυτικές κυβερνήσεις μπορεί να αποσύρουν την βοήθειά τους προς το Ισραήλ και οι χώρες με φιλοπαλαιστινιακούς πληθυσμούς μπορεί να διευκολύνουν τη Χαμάς να κερδίσει χρήματα.

Για το Ισραήλ, το να γίνει η Χαμάς πιο πλούσια παρά την σύγκρουση θα ήταν καταστροφή. Με την οικονομική της βάση ανέπαφη, η Χαμάς ή οποιαδήποτε άλλη τρομοκρατική οργάνωση, μπορεί να βγει πιο δυνατή μετά τον πόλεμο.

Πηγή: The Economist