- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Βραζιλία: Αυτή η πόλη κατέρριψε ιστορικό ρεκόρ καύσωνα - Η υψηλότερη θερμοκρασία σε πόλη της Βραζιλίας από το 2005
Η Βραζιλία κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς η χώρα βρίσκεται σε έναν σφοδρό καύσωνα. Συγκεκριμένα, το θερμόμετρο έδειξε 44,8 βαθμούς Κελσίου στην πόλη Αρακουάι της πολιτείας Μίνας Ζεράις, στα νοτιοανατολικά της χώρας.
Ο ασυνήθιστα υψηλός καιρός αποδίδεται στο φαινόμενο του Ελ Νίνιο και την κλιματική αλλαγή. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι ο αποπνικτικός καύσωνας μπορεί να μειωθεί ελαφρώς αυτή την εβδομάδα.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας (Inmet), αναφέρθηκε πως μόνο σε τρεις πρωτεύουσες πολιτειών θα παρατηρηθούν θερμοκρασίες που θα πλησιάσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου.
H θερμοκρασία «έσπασε» ρεκόρ από το 2005
Η κυβερνητική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η υψηλή θερμοκρασία των 44,8 βαθμών Κελσίου ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ της χώρας των 44,7 βαθμών που είχε καταγραφεί το 2005.
Σύμφωνα με το BBC, λόγω της ζέστης έχουν εκδοθεί κόκκινοι συναγερμοί σε ολόκληρη τη χώρα, μόλις ένα μήνα πριν από την έναρξη του καλοκαιριού στο νότιο ημισφαίριο. Η κατανάλωση ενέργειας στη Βραζιλία έχει αυξηθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη ζέστη.
Οι υψηλές θερμοκρασίες ανάγκασαν την Taylor Swift να ακυρώσει μία από τις συναυλίες της στο Ρίο ντε Τζανέιρο, καθώς μία από τις θαυμάστριές της απεβίωσε πριν από την εμφάνισή της.
Μία επίσημη έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από δύο εβδομάδες ανέφερε ότι η μέση θερμοκρασία στη χώρα ήταν υψηλότερη από τον ιστορικό μέσο όρο από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο.
To φαινόμενο «Ελ Νίνιο»
Το μετεωρολογικό φαινόμενο El Niño, το οποίο συνδέεται με την αύξηση των θερμοκρασιών στον πλανήτη, θα συνεχισθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) του ΟΗΕ ωθώντας προς τα επάνω τις θερμοκρασίες σε μία χρονιά που ήδη εκτιμάται ότι θα είναι η θερμότερη που έχει ποτέ καταγραφεί.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, οι πιθανότητες της διάρκειας του κυκλικού μετεωρολογικού φαινομένου μέχρι τον Απρίλιο του 2024 ανέρχονται σε 90%. Και είναι επίσης πολύ πιθανό ότι το El Niño θα έχει αυτόν τον χειμώνα, στο απόγειό του, «ισχυρή ένταση». Τον Σεπτέμβριο, «οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια του κεντροανατολικού ισημερινού Ειρηνικού παρουσίαζαν τα χαρακτηριστικά ενός μέτριας έντασης επεισοδίου El Niño», εξηγεί ο οργανισμός του ΟΗΕ, αναφέροντας επίσης ότι οι «θερμοκρασίες κάτω από την επιφάνεια του ανατολικού ισημερινού Ειρηνικού είναι πολύ υψηλότερες από τις μέσες τιμές».
«Αυτό το υψηλότερο από το κανονικό θερμικό περιεχόμενο ευνόησε διαρκείς αυξήσεις των θερμοκρασιών της επιφάνειας της θάλασσας τους τέσσερις τελευταίους μήνες και αναμένεται να προκαλέσει νέες αυξήσεις (αν και ασθενέστερες) των θερμοκρασιών αυτών τους προσεχείς μήνες, ανάλογα με την ένταση και τη φύση των ατμοσφαιρικών-ωκεάνιων ανατροφοδοτήσεων» σύμφωνα με τον WMO.
Πώς το φαινόμενο El Niño θα οδηγηθεί στη σταδιακή αποδυνάμωση
Σύμφωνα με τους ειδικούς και «δεδομένης της εξέλιξης των προηγούμενων θερμών επεισοδίων, καθώς και των πιο πρόσφατων μακροπρόθεσμων προβλέψεων», η σταδιακή αποδυνάμωση του El Niño δεν αναμένεται να συμβεί παρά την άνοιξη του 2024 στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ η πιθανότητα ψύχρανσης που θα έφερνε ένα επεισόδιο La Niña είναι σχεδόν μηδενική. Επειτα από ένα καλοκαίρι με τις υψηλότερες μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες που έχουν ποτέ καταγραφεί, το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι «δεδομένων των υπερβολικά υψηλών θερμοκρασιών στην επιφάνεια των ωκεανών, είναι πιθανόν ότι το 2023 θα είναι η θερμότερη χρονιά που έχει ζήσει η ανθρωπότητα».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την πρόγνωση αυτή συμμερίζεται η Αμερικανική Υπηρεσία Ωκεάνιας και Ατμοσφαιρικής Παρατήρησης, η οποία ανακοίνωσε ότι οι πιθανότητες να καταγραφεί το 2023 ως χρονιά υψηλών θερμοκρασιών ρεκόρ ανέρχονται στο 99%. «Η επόμενη χρονιά είναι πιθανόν να είναι ακόμη θερμότερη. Αυτό οφείλεται ξεκάθαρα και χωρίς αμφιβολία στις αυξανόμενες συγκεντρώσεις αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου που παγιδεύει τη θερμότητα και προκαλούνται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, ο καθηγητής Πέτερι Τάαλας.
«Τα ακραία φαινόμενα, όπως τα κύματα καύσωνα, τα επεισόδια ξηρασίας, οι δασικές πυρκαγιές, οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες, θα αυξηθούν σε ορισμένες περιοχές με βαριές επιπτώσεις» προειδοποιεί ο Πέτερι Τάαλας.