- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Χαβιέ Ντιπόν ντε Λιγκονές: Δολοφονίες, μυστήριο και ανθρωποκυνηγητό 12 ετών
«Το σπίτι του τρόμου» και οι δολοφονίες που συγκλόνισαν τη Γαλλία
Υπόθεση Χαβιέ Ντιπόν ντε Λιγκονές: Η μυστηριώδης εξαφάνιση της 6μελούς οικογένειας, η ανακάλυψη των νεκρών παιδιών και της μητέρας και ο εξαφανισμένος ακόμη πατέρας
Ο Χαβιέ Ντιπόν ντε Λιγκονές ζούσε στη Νάντη με τη γυναίκα του Ανιέζ και τα τέσσερα παιδιά τους: Τον 21χρονο Αρτύρ, τον 18χρονο Τομά, την 16χρονη Ανν και τον 13χρονο Μπενουά. Το μεγαλύτερο από τα τέσσερα παιδιά δεν ήταν βιολογικός γιος του Χαβιέ. Ο Χαβιέ και η Ανιέζ είχαν συνδεθεί πολύ νέοι, μετά χώρισαν και στη συνέχεια επανασυνδέθηκαν όταν ήταν η Ανιέζ έγκυος από άλλον άντρα. Ο Χαβιέ αντιμετώπισε το παιδί ως δικό του, μάλιστα το υιοθέτησε και του έδωσε το όνομά του, πράγμα ασυνήθιστο στους συντηρητικούς κύκλους του. Ο Χαβιέ καταγόταν από ευγενείς και είχε λάβει τον τίτλο του κόμη μετά τον θάνατο του πατέρα του.
Η οικογένεια Ντιπόν ντε Λιγκονές ήταν η ενσάρκωση της σύγχρονης μεγαλοαστικής γαλλικής οικογένειας στα μάτια της κοινότητας. Οι Ντιπόν ντε Λιγκονές έμεναν σε ένα μεγάλο σπίτι σε ακριβή περιοχή της Νάντης και τα τέσσερα παιδιά φοιτούσαν όλα σε τοπικά ιδιωτικά κολέγια. Ο Χαβιέ, ο πατέρας, ήταν κάτι περισσότερο από μέλος της ελίτ της ανώτερης τάξης της πόλης. Ήταν αριστοκράτης, με άμεση σχέση με Γάλλους ευγενείς που χρονολογούνται πριν από τη Γαλλική Επανάσταση.
Η οικογένεια ήταν πολύ αγαπητή στην κοινότητα και παρουσίαζε μια άψογη εικόνα. Αλλά το βράδυ της 11ης Απριλίου 2011, μια γειτόνισσα πρόσεξε ότι το σπίτι τους φαινόταν ασυνήθιστα ήσυχο. Τα παραθυρόφυλλα ήταν εντελώς κλειστά και υπήρχε ένα σημείωμα στην πόρτα που απευθυνόταν στον ταχυδρόμο με την εντολή όλη η αλληλογραφία τους «να επιστρέφεται στον αποστολέα». Διαισθανόμενη ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, επικοινώνησε με την αστυνομία λίγες μέρες αργότερα. Η αστυνομία έκανε την πρώτη επίσκεψη στο σπίτι στις 13 Απριλίου και απέκτησε πρόσβαση μέσω κλειδαρά. Το σπίτι ήταν σχεδόν άδειο, τα κρεβάτια χωρίς κλινοσκεπάσματα και οι φωτογραφίες της οικογένειας έλειπαν. Ωστόσο, οι αστυνομικοί δεν εντόπισαν καμιά ύποπτη δραστηριότητα και έφυγαν. Στο μεταξύ, έφταναν μυστηριώδεις δακτυλογραφημένες επιστολές σε φίλους και συγγενείς του ζευγαριού που έλεγαν ότι ο Χαβιέ ήταν μυστικός πράκτορας των ΗΠΑ και είχε στρατολογηθεί σε ειδική αποστολή. Οι επιστολές ανέφεραν ότι η οικογένεια είχε μπει σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και ότι κανείς δεν θα μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί τους όσο έλειπαν.
Αλλά η οικογένεια της Ανιές δεν είχε πειστεί και κάλεσε τις αρχές να ερευνήσουν περαιτέρω τις ύποπτες συνθήκες. Αυτό οδήγησε σε μερικούς ακόμη ελέγχους του σπιτιού από την αστυνομία, η οποία και πάλι δεν βρήκε κάτι ύποπτο. Μόνο μετά την έρευνα του σπιτιού στις 21 Απριλίου οι αστυνομικοί ανακάλυψαν πολλά πτώματα θαμμένα σε σακούλες σκουπιδιών κάτω από την πίσω βεράντα. Ήταν τα πτώματα της Ανιές, των τεσσάρων παιδιών της και των δύο σκυλιών της οικογένειας. Αλλά ο 50χρονος Χαβιέ δε βρέθηκε πουθενά.
Η συγκλονιστική ανακάλυψη των δολοφονιών της οικογένειας Ντιπόν ντε Λιγκονές συγκλόνισε την πόλη της Νάντης και σύντομα όλη τη Γαλλία. Η υπόθεση ονομάστηκε «Το σπίτι του τρόμου» από τον γαλλικό Τύπο. Οι λεπτομέρειες ήταν τρομακτικές. Κάθε μέλος της οικογένειας είχε ταφεί με μικρές θρησκευτικές εικόνες. Οι νεκροψίες αργότερα έδειξαν ότι τα παιδιά είχαν ναρκωθεί με υπνωτικά χάπια. Η σύζυγος δεν είχε φάρμακα στο σύστημά της, αλλά ήταν γνωστό ότι χρησιμοποιούσε μηχάνημα άπνοιας ύπνου - είχε πυροβοληθεί στον ύπνο της. Όλοι είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι τουλάχιστον δύο φορές με ένα 22άρι τουφέκι. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ο Χαβιέ είχε πρόσφατα κληρονομήσει ένα ίδιο τουφέκι από τον πατέρα του και είχε αγοράσει επίσης έναν σιγαστήρα λίγους μήνες πριν τους φόνους. Πιστεύεται ότι η Ανιές, ο Αρτύρ, η Ανν και ο Μπενουά σκοτώθηκαν στις 3 ή 4 Απριλίου, αν και η ακριβής ημερομηνία και ώρα έχουν αμφισβητηθεί.
Εικάζεται ότι ο Τομά σκοτώθηκε χωριστά στις 5 Απριλίου, αφού γύρισε στο σπίτι από το κολέγιο - τον είχε καλέσει ο πατέρας του επειδή τάχα η μητέρα βρισκόταν σε κώμα, μετά από ατύχημα με το ποδήλατο. Πολλοί θεωρούν ότι δίστασε να τον σκοτώσει. Ο μεγάλος γιος Αρτύρ δεν ήταν βιολογικός γιος του, άρα, ο Τομά ήταν ο κληρονόμος του και ήταν ευγενής. Ο μητέρα της οικογένειας εργαζόταν σε καθολικό σχολείο και ήταν ευγενική, σύμφωνα με τους γείτονες. Ήταν επίσης δυστυχισμένη στον γάμο της, σύμφωνα με σχόλια που είχε κάνει σε ανώνυμα ιατρική ιστοσελίδα και ανησυχούσε για τα οικονομικά τους προβλήματα. «Μου λείπουν όλα. Τρυφερότητα, αγάπη, κοινοί φίλοι, σεξ, όλα... Έχω έναν σύζυγο που είναι πολύ παλιάς σχολής στον τρόπο που φέρεται στην οικογένεια: ο πατέρας είναι αρχηγός, δίνει εντολή, την εκτελούμε χωρίς να αμφισβητήσουμε ή να καταλάβουμε, τελεία». Παραδόξως, δεν υπήρχαν ίχνη αίματος ή στοιχεία στο σπίτι που να συνδέουν τον Χαβιέ ντε Λιγκονέζ με τα εγκλήματα. Αλλά με όλη την οικογένεια δολοφονημένη και εκείνον εξαφανισμένο, ήταν προφανώς ο κύριος ύποπτος για τις δολοφονίες. Αμέσως εκδόθηκε διεθνές ένταλμα για τη σύλληψή του.
Λίγες μόλις μέρες μετά τις δολοφονίες, ο Χαβιέ Ντιπόν ντε Λιγκονέζ είχε κλείσει δωμάτια σε ξενοδοχεία και είχε πληρώσει λογαριασμούς εστιατορίων με την πιστωτική του κάρτα. Το αυτοκίνητό του εντοπίστηκε επίσης σε πλάνα από κάμερες της τροχαίας. Η τελευταία φορά που εθεάθη ήταν στις 15 Απριλίου 2011 - πριν ανακαλυφθούν τα πτώματα της οικογένειάς του. Σε πλάνα από κάμερες ασφαλείας σε παραλιακή πόλη της νοτιοανατολικής Γαλλίας φαινόταν να φεύγει από ένα μικρό ξενοδοχείο. Αφού έβγαλε 30 ευρώ από ένα ΑΤΜ, εγκατέλειψε το αυτοκίνητό του και έφυγε από το πάρκινγκ με τα πόδια κρατώντας μια μεγάλη τσάντα, που πιθανώς περιείχε την καραμπίνα του. Η αστυνομία υποψιαζόταν ότι αυτή ήταν η τελευταία του εξόρμηση πριν αυτοκτονήσει - πράγμα συνηθισμένο σε εγκλήματα όπως αυτό. Τα βουνά μπορεί να ήταν ένα βολικό μέρος για αυτόν, αν ήθελε να αυτοκτονήσει κάπου μακριά. Όταν όμως η αστυνομία ξεκίνησε εκτεταμένη έρευνα στην περιοχή, δεν κατάφερε να βρει το πτώμα του. Είχε εξαφανιστεί χωρίς κανένα ίχνος.
Το γεγονός ότι το πτώμα του Χαβιέ Ντιπόν ντε Λιγκονές δεν βρέθηκε ποτέ έδωσε τροφή για απίθανες θεωρίες. Αυτοκτόνησε πράγματι σε μια άγνωστη τοποθεσία, ή ήταν φυγάς; Κάποιοι που τον γνώριζαν, παραμένουν πεπεισμένοι ότι όχι μόνο είναι νεκρός, αλλά και αθώος. Πιστεύουν ότι ο στοργικός σύζυγος και πατέρας που γνώριζαν δε θα είχε δολοφονήσει ποτέ τη γυναίκα και τα παιδιά του. Αλλά μεγάλος αριθμός αποδεικτικών στοιχείων από την έρευνα υποδηλώνει το αντίθετο.
Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι ο Χαβιέ είχε μεγάλα χρέη από διάφορα αποτυχημένα επιχειρηματικά εγχειρήματα. Παρά το γεγονός ότι ήταν ευγενής, ο εκλιπών πατέρας του δεν είχε αφήσει χρήματα στο όνομά του. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο Ντιπόν ντε Λιγκονές είχε βγάλει άδεια οπλοφορίας για το τουφέκι που κληρονόμησε από τον πατέρα του και είχε πάει σε σκοπευτήριο τους μήνες που προηγήθηκαν των δολοφονιών της οικογένειάς του. Επιπλέον, πρόσφατα είχε αγοράσει σακούλες σκουπιδιών και τσιμέντο. Κάποιοι υποψιάζονταν ότι είχε σκοτώσει την οικογένειά του για να αποφύγει την ντροπή από την αποκάλυψη της οικονομικής του καταστροφής. Ή, για να ελευθερωθεί από το βάρος της ευθύνης. Πάντως η θεωρία συνωμοσίας που κυριαρχεί γύρω από την υπόθεση είναι ότι ο Χαβιέ Ντιπόν ντε Λιγκονές είναι ακόμη ζωντανός.
Υπήρχαν πολλοί δρόμοι που οδηγούσαν έξω από τη γαλλική ύπαιθρο. Θα μπορούσε να είχε δραπετεύσει προς την Ιταλία ή την Κροατία, όπου θα ξεκινούσε εύκολα μια καινούργια ζωή. Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το πού μπορεί να κρύβεται ο Ντιπόν ντε Λιγκονές. Δεδομένου ότι ήξερε αγγλικά και ισπανικά, μια θεωρία είναι ότι διέφυγε στη Λατινική Αμερική με φορτηγό πλοίο. Μια άλλη θεωρία τον θέλει να υποβλήθηκε σε πλαστική επέμβαση και να ζει στη Σκωτία όλο αυτό το διάστημα.
Από το 2011, τη χρονιά των δολοφονιών της οικογένειας Ντιπόν ντε Λιγκονές, έχουν αναφερθεί στη γαλλική αστυνομία πάνω από 900 πιθανές θεάσεις του Χαβιέ, μερικές από αυτές εντός των γαλλικών συνόρων. Το 2018, οι αστυνομικοί ερεύνησαν ένα καθολικό γαλλικό μοναστήρι, αφού έλαβαν μια πληροφορία για έναν μοναχό. Αλλά μετά από ενδελεχή έρευνα αποδείχθηκε ότι ο μοναχός ήταν απλώς ένας ντόπιος που είχε φυσική ομοιότητα με τον Χαβιέ.
Το 2019 η αστυνομία συνέλαβε έναν άλλο άνδρα που είχε χρησιμοποιήσει πλαστό διαβατήριο σε ένα αεροδρόμιο στη Γλασκώβη της Σκωτίας. Αν και τα δαχτυλικά αποτυπώματά του έμοιαζαν με του Χαβιέ, το DNA του έδειξε ότι δεν επρόκειτο για τον Χαβιέ Ντιπόν ντε Λιγκονές.
Το 2015 ένας Γάλλος δημοσιογράφος έλαβε μια φωτογραφία των γιων του Χαβιέ, Αρτύρ και Μπενουά και ένα χειρόγραφο σημείωμα που έγραφε: «Είμαι ακόμη ζωντανός. Από τότε μέχρι τώρα». Όμως δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ αν οι φωτογραφίες και το σημείωμα προέρχονταν από τον Χαβιέ.
Μέχρι σήμερα ο Χαβιέ Ντιπόν ντε Λιγκονές δεν έχει κατηγορηθεί επίσημα για τις δολοφονίες. Η υπόθεση των δολοφονιών της οικογένειας Ντιπόν μτε Λιγκονές παραμένει τυπικά ανεξιχνίαστη.
Η υπόθεση έχει παρουσιαστεί στη σειρά «Unsolved Mysteries» του Netflix και η αστυνομία εξακολουθεί να λαμβάνει αξιόπιστές υποδείξεις από τηλεθεατές.
Προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πού βρίσκεται ο Χαβιέ Ντιπόν ντε Λιγκονές. Η περίπτωση του θυμίζει τις υποθέσεις του Τζον Λιστ και του Ουίλιαμ Μπράντφορντ Μπίσοπ που εξολόθρευσαν την οικογένειά τους κι εξαφανίστηκαν. Ο Μπίσοπ δεν βρέθηκε ποτέ.