- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Το παρασκήνιο του δείπνου εργασίας Σολτς-Ερντογάν
Ο καγκελάριος αναγνώρισε την αποκλιμάκωση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας
Σολτς:Το παρασκήνιο του δείπνου εργασίας με τον Ερντογάν - Ο καγκελάριος αναγνώρισε την αποκλιμάκωση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναγνώρισε την αποκλιμάκωση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας που είχε με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην καγκελαρία το βράδυ της Παρασκευής (17.11), σύμφωνα με κύκλους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). Κατά τις συνομιλίες, τέθηκαν το μεταναστευτικό και ο ρόλος της Τουρκίας, η κρίση στη Μέση Ανατολή, ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και διμερή θέματα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο καγκελάριος ζήτησε από τον συνομιλητή του να αυξήσει τις επιστροφές των αιτούντων άσυλο, των οποίων οι αιτήσεις έχουν ήδη απορριφθεί στη χώρα. Ο κ. Σολτς τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ένας «ισχυρός μηχανισμός» για αυτό και συμφωνήθηκε να συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας, η οποία θα πρέπει να παρουσιάσει σύντομα αποτελέσματα.
Οι διαφορές για τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς
Στο ζήτημα της Μέσης Ανατολής, στο οποίο διαπιστώθηκαν και οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των δύο ηγετών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που προηγήθηκε, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, στην απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς και στην ανησυχία για τον κίνδυνο εξάπλωσης της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή. Συζητήθηκαν ακόμη οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για τη Λωρίδα της Γάζας και ο κ. Σολτς «υπογράμμισε τη θέση αλληλεγγύης της Γερμανίας προς το Ισραήλ και καταδίκασε σαφώς την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς». Οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν πάντως ότι βραχυπρόθεσμα χρειάζονται «ανθρωπιστικές εκεχειρίες», προκειμένου να φθάσουν προμήθειες στον άμαχο πληθυσμό και μακροπρόθεσμα μια λύση δύο κρατών με ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
"Shooting hospitals or killing children does not exist in the Torah," Turkish President Recep Tayyip Erdogan said at a joint press conference with German Chancellor Olaf Scholz.
— DW News (@dwnews) November 17, 2023
"I can talk freely because we don't owe Israel anything."pic.twitter.com/rPkVSW4WsY
Στα διμερή θέματα, ο κ. Σολτς και ο κ. Ερντογάν συμφώνησαν για ταχεία επέκταση της εκπαίδευσης ιμάμηδων στη Γερμανία, προκειμένου να τερματιστεί σταδιακά η αποστολή ιμάμηδων από την Τουρκία. Ο καγκελάριος υποσχέθηκε ακόμη στον τούρκο πρόεδρο τη γερμανική υποστήριξη της ανοικοδόμησης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μετά τον σεισμό του Φεβρουαρίου. Οι δυο τους συμφώνησαν επίσης ότι «η Ρωσία εξακολουθεί να καλείται επειγόντως» να τερματίσει την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ ο Όλαφ Σολτς ζήτησε την ολοκλήρωση της επικύρωσης από την Τουρκία της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Όσα ανέφερε η γερμανική προεδρία
Σύμφωνα εξάλλου με ανακοίνωση της ομοσπονδιακής προεδρίας, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ εξέφρασε επίσης ρητά τη θέση της Γερμανίας στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. «Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος επανέλαβε την καταδίκη της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ ως τρομοκρατικής ενέργειας και υπογράμμισε τον χαρακτηρισμό της Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. Επέστησε ιδιαίτερη προσοχή στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει και να υπερασπίζεται τον εαυτό του», αναφέρεται.
Israel is a democracy. This has to be said very clearly.
— Visegrád 24 (@visegrad24) November 18, 2023
The accusations being made against Israel are absurd.
Israel is acting in accordance with international law in defending itself against Hamas,”
says German Chancellor Olaf Scholz. pic.twitter.com/qxJzGEf8T8
Οι δύο πρόεδροι «συμφώνησαν ότι όλες οι προσπάθειες πρέπει να κατευθυνθούν προς τη βοήθεια για την απελευθέρωση των ομήρων και την αποτροπή της επέκτασης της σύγκρουσης σε ολόκληρη την περιοχή» και «τόνισαν ότι ο άμαχος πληθυσμός πρέπει να προστατευθεί και να βελτιωθεί επειγόντως η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα». Για τον σκοπό αυτόν, η Γερμανία θα εντείνει σημαντικά την ανθρωπιστική της βοήθεια. Και οι δύο Πρόεδροι τόνισαν ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη στην περιοχή είναι να ακολουθήσουμε την πορεία προς μια λύση δύο κρατών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της γερμανικής προεδρίας.
Ο ρόλος των Τούρκων μεταναστών στις σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας
Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ επαίνεσε τις προσπάθειες του τούρκου προέδρου να μεσολαβήσει για μια συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας σχετικά με την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, η οποία περιλαμβάνει και αναφορά στους δεσμούς των δύο χωρών μέσω των τούρκων μεταναστών στη Γερμανία. «Έπειτα από σχεδόν 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων, οι δύο χώρες απολαμβάνουν στενούς πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς και, έπειτα από δεκαετίες μετανάστευσης Τούρκων στη Γερμανία, υπάρχουν πλέον εμφανείς προσωπικοί και οικογενειακοί δεσμοί. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν γίνει μέλη της κοινωνίας μας», αναφέρεται.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πού βρίσκονται οι συζητήσεις - Τι δηλώνει το Βρετανικό Μουσείο
Το όνομα του είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους Ρεπουμπλικανούς
Διάγγελμα του με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις
Ακυρώσεις δρομολογίων και προβλήματα στα αεροδρόμια
Φανατισμένος οπαδός του παιχνιδιού ο μελλοντικός υπουργός των ΗΠΑ
Η κηδεία της μητέρας του είχε στοιχίσει 162 εκατ. λίρες
O βετεράνος του Παγκοσμίου Πολέμου έγινε γνωστός κατά την πρώτη καραντίνα
Tι αναφέρει για την Ουκρανία
Μια λίστα ώστε να καταλάβετε τι έχει να συμβεί από τις 20 Ιανουαρίου και μετά στις Ηνωμένες Πολιτείες
Στο στόχαστρο της αμερικανικής δικαιοσύνης - Φημίζεται για τη στενή σχέση του με τον πρωθυπουργό Μόντι
Το χρονικό του τροχαίου δυστυχήματος - «Ήταν 7 παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο»
Στη χερσόνησο Ρέκιανες δεν είχε σημειωθεί καμιά ηφαιστειακή έκρηξη για οκτώ αιώνες, ως τον Μάρτιο του 2021.
Ποιος είναι ο αγοραστής της
Τα πρώην μέλη του διάσημου συγκροτήματος «επανενώθηκαν» για να τον αποχαιρετήσουν
Aφηγείται την ιστορία μιας νέας γυναίκας που απώλεσε τη δυνατότητα να μιλάει
Σε πορεία σύγκρουσης η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ με την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ
Αναλαμβάνει καίρια θέση σε μια κρίσιμη στιγμή για τις σχέσεις της χώρας με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία
Είχε εθισμό στον τζόγο - Έκλεβε τα κοσμήματα και τα τιμαλφή των θυμάτων της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.