Κοσμος

Γάζα: Βομβαρδισμός σχολείου στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια - Τουλάχιστον 80 νεκροί

Εκκενώνεται και το νοσοκομείο Αλ Σίφα

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γάζα: Βομβαρδισμός σχολείου με τουλάχιστον 80 νεκρούς
Γάζα: Βομβαρδισμός σχολείου με τουλάχιστον 80 νεκρούς © EPA/HAITHAM IMAD

Γάζα: Βομβαρδισμός σχολείου με τουλάχιστον 80 νεκρούς - Εκκενώνεται και το νοσοκομείο Αλ Σίφα

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο περισσότερων των 80 ανθρώπων από δύο πλήγματα του ισραηλινού στρατού κατά του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπαλίγια, στον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, που τελεί υπό την διαχείριση του ΟΗΕ.

Το πρώτο πλήγμα στον καταυλισμό χτύπησε το σχολείο αλ-Φαχούρα, όπου βρισκόταν μεγάλος αριθμός ασθενών, γιατροί και άνθρωποι που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και βρέθηκαν εκεί εγκλωβισμένοι λόγω των συγκρούσεων.

Γάζα: Βομβαρδισμός σχολείου με τουλάχιστον 80 νεκρούς
Γάζα: Βομβαρδισμός σχολείου με τουλάχιστον 80 νεκρούς © EPA/HAITHAM IMAD

Το δεύτερο πλήγμα χτύπησε κατοικία του καταυλισμού της Τζαμπαλίγια και σκότωσε 32 μέλη της ίδιας οικογένειας, ανάμεσά τους 19 παιδιά, ανακοίνωσε το υπουργείο της Χαμάς δίνοντας στην δημοσιότητα λίστα με τα ονόματα της οικογένειας Αμπού Χαμπάλ.

Ούτε ο ισραηλινός στρατός, ούτε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες Unrwa δεν σχολίασαν τους ισχυρισμούς του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Την χθεσινή νύκτα, ισραηλινός βομβαρδισμός έπληξε την Χαν Γιούνες σκοτώνοντας 26 ανθρώπους, σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου Νάσερ της πόλης που βρίσκεται στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας.

«Η κατάπαυση του πυρός δεν μπορεί να περιμένει άλλο» ανέφερε ο Λαζαρίνι

Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε το Σάββατο ότι έλαβε τρομακτικές εικόνες και πλάνα από δεκάδες ανθρώπους που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε επίθεση εναντίον σχολείου της UNRWA στα βόρεια της Γάζας. «Αυτές οι επιθέσεις δεν μπορούν να γίνουν καθημερινότητα, πρέπει να σταματήσουν. Η ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός δεν μπορεί να περιμένει άλλο», δήλωσε ο γενικός επίτροπος της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί, στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Εκατοντάδες εγκατέλειψαν το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας

Εκατοντάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν σήμερα το Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, που πολιορκείται εδώ και μέρες από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP, ενώ το υπουργείο Υγείας της Χαμάς διευκρίνισε ότι δεν κατέστη δυνατή η απομάκρυνση «120 τραυματιών» και πρόωρων βρεφών.

Γιατροί παρέμειναν στο νοσοκομείο για να φροντίζουν αυτούς τους ασθενείς, διευκρίνισαν υπεύθυνοι του νοσοκομείου στο AFP, χωρίς να διευκρινίσουν τον ακριβή αριθμό των βρεφών που εξακολουθούν να βρίσκονται στο νοσοκομείο.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cx25lh3q3gtt)

«Είμαστε σε επαφή με τον Ερυθρό Σταυρό για το θέμα τους», σημείωσε επίσης το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δεν έδωσε καμία εντολή εκκένωσης του νοσοκομείου, αλλά ότι "ανταποκρίθηκε σε αίτημα" του διευθυντή του νοσοκομείου.

Οι άνθρωποι που εγκατέλειψαν το νοσοκομείο, γιατροί, ασθενείς και τραυματίες, κάποιοι ακρωτηριασμένοι, κάποιοι πολύ αδύναμοι, προχωρούσαν προς την κατεύθυνση της αρτηρίας Σαλαχεντίν, που οδηγεί προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Σε αυτήν τη ζώνη ο ισραηλινός στρατός θέλει να μετακινηθούν οι 1,1 εκατομμύριο κάτοικοι του βορείου τμήματος του μικρού παλαιστινιακού θύλακα, όπου εστιάζονται μέχρι τώρα οι χερσαίες μάχες κατά της Χαμάς. Σήμερα άνοιξε διάδρομο που οδηγεί προς την αρτηρία Σαλαχεντίν.

Γύρω από το νοσοκομείο, το μεγαλύτερο της Λωρίδας της Γάζας, ισραηλινά άρματα μάχης, οχήματα μεταφοράς προσωπικού και θωρακισμένα ήταν ορατά, ενώ ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη υπερίπταντο στη ζώνη, σύμφωνα με το AFP.

Ο δημοσιογράφος του AFP ανέφερε επίσης ότι στην απομάκρυνση αυτή δεν χρησιμοποιήθηκαν ασθενοφόρα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 2.300 άνθρωποι βρισκόντουσαν προηγουμένως μέσα στο νοσοκομειακό συγκρότημα.

Αξιωματούχοι του τομέα της υγείας λένε ότι πολλοί ασθενείς, ιατρικό προσωπικό και εκτοπισμένοι από τον συνεχιζόμενο πόλεμο έχουν εγκαταλείψει το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το οποίο κατέλαβαν οι ισραηλινές δυνάμεις νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και ο ισραηλινός στρατός προσέφεραν αντικρουόμενες εκδοχές σχετικά με το τι προκάλεσε τη μαζική έξοδο από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, ανέφερε το AP.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.