Κοσμος

Η Κολομβία αρχίζει να στειρώνει ιπποπόταμους που ανήκαν στον βαρόνο των ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει τον πληθυσμό περισσότερων από 100 ζώων που περιφέρονται χωρίς επίβλεψη

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Κολομβία αρχίζει να στειρώνει ιπποπόταμους που ανήκαν στον βαρόνο των ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ
Η στείρωση απαιτεί χρόνο, επειδή η σύλληψη των επιθετικών ζώων που φθάνουν τους 3 τόνους είναι περίπλοκη © Unsplash / Chris Stenger

Η Κολομβία αρχίζει να στειρώνει ιπποπόταμους που ανήκαν στον βαρώνο των ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ - Περισσότερα από 100 ζώα περιφέρονται χωρίς επίβλεψη 

Η Κολομβία ξεκίνησε την Τρίτη 14 Νοεμβρίου τη στείρωση των ιπποπόταμων, απογόνων όσων ζώων έφερε παράνομα στη χώρα ο βασιλιάς των ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ κατά τη δεκαετία του 1980.

Decades after Pablo Escobar brought hippos to Colombia, country now dealing with dozens of them

Δύο αρσενικοί ιπποπόταμοι και ένας θηλυκός υποβλήθηκαν σε χειρουργική στείρωση, δήλωσαν οι περιβαλλοντικές αρχές της χώρας, σύμφωνα με το NBC News. Αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης κυβερνητικής προσπάθειας να ελέγξει τον πληθυσμό περισσότερων από 100 θηλαστικών που περιφέρονται χωρίς επίβλεψη σε ορισμένα ποτάμια.

Οι ιπποπόταμοι της Κολομβίας δεν έχουν φυσικούς εχθρούς

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη στείρωση 40 ιπποπόταμων ετησίως, τη μεταφορά ορισμένων από αυτούς σε άλλες χώρες και πιθανώς την ευθανασία.

Οι ιπποπόταμοι, που εξαπλώθηκαν από το κτήμα του Εσκομπάρ σε κοντινά ποτάμια όπου πολλαπλασιάστηκαν, δεν έχουν φυσικούς εχθρούς στην Κολομβία και έχουν χαρακτηριστεί ως χωροκατακτητικό είδος που θα μπορούσε να αναστατώσει το τοπικό οικοσύστημα.

Μια ομάδα ιπποπόταμων μεταφέρθηκε τη δεκαετία του 1980 στο Hacienda Nápoles, τον ιδιωτικό ζωολογικό κήπο του Εσκομπάρ που έγινε τουριστικό αξιοθέατο μετά τον θάνατό του το 1993. Τα περισσότερα από τα ζώα ζουν ελεύθερα στα ποτάμια και αναπαράγονται χωρίς έλεγχο.

Η στείρωση απαιτεί χρόνο, επειδή ο εντοπισμός και η σύλληψη των επιθετικών ζώων που φθάνουν τους 3 τόνους είναι περίπλοκη, δήλωσε ο David Echeverry López, επικεφαλής του γραφείου περιβάλλοντος που είναι υπεύθυνος για το σχέδιο.

Κάθε στείρωση κοστίζει σχεδόν 10.000 δολάρια και ενέχει πολλούς κινδύνους

Οι βροχοπτώσεις γύρω από την περιοχή έχουν περιπλέξει τις προσπάθειες σύλληψης των ζώων. Περισσότερο γρασίδι σημαίνει ότι «έχουν πληθώρα τροφής, οπότε το να χρησιμοποιήσεις δόλωμα για να τους συλλάβεις γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο», είπε ο Echeverry.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχουν 169 ιπποπόταμοι στην Κολομβία, ειδικά στη δέλτα του ποταμού Magdalena, και ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα, μπορεί να γίνουν 1.000 μέχρι το 2035.

Όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το σχέδιο, το υπουργείο Περιβάλλοντος είπε ότι η διαδικασία είναι ακριβή - κάθε στείρωση κοστίζει περίπου 9.800 δολάρια και ενέχει κινδύνους για τον ιπποπόταμο, συμπεριλαμβανομένων αλλεργικών αντιδράσεων στην αναισθησία, μέχρι και θάνατο, καθώς και κινδύνους για το υγειονομικό προσωπικό.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.