Κοσμος

Πρόσωπα φτιαγμένα από AΙ είναι πιο πειστικά και από φωτογραφίες

Η έρευνα βασίστηκε σε δύο πειράματα με 610 συμμετέχοντες

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Τα λευκά πρόσωπα που δημιουργούνται από AI είναι πιο πειστικά και από φωτογραφίες, σύμφωνα με έρευνα

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να πιστέψουν ότι φωτογραφίες λευκών προσώπων που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη είναι ανθρώπινες, παρά φωτογραφίες πραγματικών ατόμων, σύμφωνα με την Guardian.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι τα λευκά πρόσωπα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν πειστικά να θεωρηθούν πιο αληθινά από τα ανθρώπινα πρόσωπα - και οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι ξεγελιούνται», αναφέρουν οι ερευνητές.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν ισχύουν για εικόνες έγχρωμων ανθρώπων

Η ομάδα, η οποία περιλαμβάνει επιστήμονες από την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία, είπε ότι τα ευρήματά τους είχαν σημαντικές επιπτώσεις στον πραγματικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της κλοπής ταυτότητας, με την πιθανότητα οι άνθρωποι να καταλήξουν να εξαπατηθούν από ψηφιακούς απατεώνες.

Ωστόσο, η ομάδα είπε ότι τα αποτελέσματα δεν ίσχυαν για εικόνες έγχρωμων ανθρώπων, πιθανώς επειδή ο αλγόριθμος που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία προσώπων τεχνητής νοημοσύνης ήταν σε μεγάλο βαθμό εκπαιδευμένος σε εικόνες λευκών ανθρώπων.

Ο Dr Zak Witkower, συν-συγγραφέας της έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, είπε ότι θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις σε τομείς όπως την διαδικτυακή θεραπεία, μέχρι την ρομποτική. «Θα δημιουργήσει πιο ρεαλιστικές καταστάσεις για λευκά πρόσωπα από πρόσωπα άλλων φυλών», είπε.

Η ομάδα προειδοποιεί ότι μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι αντιλήψεις για τη φυλή καταλήγουν να συγχέονται με τις αντιλήψεις του να είσαι «άνθρωπος», προσθέτοντας ότι θα μπορούσε επίσης να διαιωνίσει κοινωνικές προκαταλήψεις, συμπεριλαμβανομένης της εύρεσης εξαφανισμένων παιδιών, δεδομένου ότι αυτό μπορεί να εξαρτάται από πρόσωπα που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Η έρευνα βασίστηκε σε δύο πειράματα με 610 συμμετέχοντες

Γράφοντας στο περιοδικό Psychological Science, η ομάδα περιγράφει πώς πραγματοποίησαν δύο πειράματα. Στο πρώτο, ένα γκρουπ λευκών ενηλίκων έπρεπε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε 100 λευκά πρόσωπα φτιαγμένα με τεχνητή νοημοσύνη και 100 πρόσωπα αληθινών ανθρώπων. Η ερευνητική ομάδα επέλεξε αυτήν την προσέγγιση για να αποφύγει πιθανές προκαταλήψεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αναγνωρίζονται τα πρόσωπα της ίδιας φυλής σε σύγκριση με πρόσωπα άλλων φυλών.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να επιλέξουν εάν κάθε πρόσωπο ήταν δημιουργημένο από AI ή αληθινό και πόσο σίγουροι ήταν σε μια κλίμακα 100 βαθμών. Τα αποτελέσματα από 124 συμμετέχοντες αποκαλύπτουν ότι το 66% των εικόνων AI βαθμολογήθηκαν ως ανθρώπινες σε σύγκριση με το 51% των πραγματικών εικόνων.

Η ομάδα είπε ότι η εκ νέου ανάλυση των δεδομένων από μια προηγούμενη μελέτη είχε βρει ότι οι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να αξιολογήσουν τα λευκά πρόσωπα της τεχνητής νοημοσύνης ως ανθρώπινα παρά τα πραγματικά λευκά πρόσωπα. Ωστόσο, αυτό δεν ίσχυε για τους έγχρωμους, όπου περίπου το 51% τόσο της τεχνητής νοημοσύνης όσο και των πραγματικών προσώπων κρίθηκαν ως ανθρώπινα. Η ομάδα πρόσθεσε ότι δεν διαπίστωσε ότι τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν από την φυλή των συμμετεχόντων.

Ότι πρόσωπα δεν μπορεί να ξεχωρίσει ο άνθρωπος, μπορεί ένα software με ακρίβεια 94%

Στο δεύτερο πείραμα, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν την τεχνητή νοημοσύνη και τα ανθρώπινα πρόσωπα με βάση 14 χαρακτηριστικά, όπως η ηλικία και η συμμετρία, χωρίς να τους λένε ότι ορισμένες εικόνες έχουν δημιουργηθεί από AI.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων της ομάδας από 610 συμμετέχοντες πρότεινε ότι οι κύριοι παράγοντες που οδήγησαν τους ανθρώπους να πιστεύουν λανθασμένα ότι τα πρόσωπα της τεχνητής νοημοσύνης ήταν ανθρώπινα περιελάμβαναν μεγαλύτερη αναλογικότητα στο πρόσωπο, μεγαλύτερη εξοικείωση και λιγότερη απομνημόνευση.

Κάπως ειρωνικά, ενώ οι άνθρωποι φαίνονται ανίκανοι να ξεχωρίσουν τα πραγματικά πρόσωπα από αυτά που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη, η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα software που μπορεί να το κάνει με ακρίβεια 94%.

Η Dr Clare Sutherland, συν-συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen, είπε ότι η μελέτη υπογράμμισε τη σημασία της αντιμετώπισης των προκαταλήψεων στην τεχνητή νοημοσύνη.

«Καθώς ο κόσμος αλλάζει εξαιρετικά γρήγορα με την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω ή σε μειονεκτική θέση σε οποιαδήποτε κατάσταση - είτε λόγω εθνικότητας, φύλου, ηλικίας ή οποιουδήποτε άλλου προστατευμένου χαρακτηριστικού», είπε.