Κοσμος

Εκτός λειτουργίας το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας Αλ Σίφα - Βαθαίνει η ανθρωπιστική κρίση

«Αρχηγείο της Χαμάς σε σήραγγες κάτω από αυτό» δηλώνει το Ισραήλ

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκτός λειτουργίας το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας Αλ Σίφα - Βαθαίνει η ανθρωπιστική κρίση
Εικόνα καταστροφής στη Γάζα μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς © HAITHAM IMAD/ EPA

Γάζα: Εκτός λειτουργίας το μεγαλύτερο νοσοκομείο Αλ Σίφα - «Αρχηγείο της Χαμάς σε σήραγγες κάτω από αυτό» δηλώνει το Ισραήλ

Εκτός λειτουργίας βρίσκεται το βασικό νοσοκομείο της πόλης της Γάζας, το Αλ Σίφα, που αποτελεί πρωτεύοντα στόχο στη μάχη των Ισραηλινών για να θέσουν υπό έλεγχο το βόρειο ήμισυ της Λωρίδας της Γάζας. Την ίδια στιγμή γιατροί δηλώνουν ότι ασθενείς, μεταξύ των οποίων νεογέννητα, πεθαίνουν λόγω της έλλειψης καυσίμων, ενώ η γερμανική εφημερίδα «Bild» αναφέρει ότι η Χαμάς παραπαίει την ώρα που το Ισραήλ κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της υπό τον έλεγχο της Χαμάς Γάζας Άσραφ Αλ Κίντρα, ο οποίος βρίσκεται μέσα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, δήλωσε ότι 32 ασθενείς έχουν πεθάνει τις τρεις τελευταίες μέρες, μεταξύ των οποίων 3 νεογέννητα, ως αποτέλεσμα της πολιορκίας του νοσοκομείου και της διακοπής της ηλεκτροδότησής του.

Από μια «κλωστή κρέμεται» η ζωή αμάχων ασθενών και νεογνών
Βομβαρδισμοί στο βόρειο τμήμα της Γάζας © ABIR SULTAN/ EPA

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποστήριξε πως οι Αμερικανοί πρέπει να θεωρήσουν τον πόλεμο που κήρυξε εναντίον της Χαμάς και «δικό τους». «Δεν είναι μόνο δικός μας πόλεμος, είναι και δικός σας», είπε ο κ. Νετανιάχου. «Είναι πόλεμος του πολιτισμού εναντίον της βαρβαρότητας», συνέχισε, προειδοποιώντας ότι η «μάστιγα» της Χαμάς, αν δεν νικηθεί από το Ισραήλ θα εξαπλωθεί πέραν της Μέσης Ανατολής, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ: «Θα γίνετε οι επόμενοι».

Ποια είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας

Τουλάχιστον 650 ασθενείς εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα σε αυτό, περιμένοντας απεγνωσμένα να απομακρυνθούν σε κάποιο άλλο νοσηλευτικό κέντρο από τον Ερυθρό Σταυρό ή κάποια άλλη ουδέτερη υπηρεσία. Το Ισραήλ δηλώνει ότι το νοσοκομείο βρίσκεται πάνω από σήραγγες που στεγάζουν αρχηγείο της Χαμάς και ότι αυτή ευθύνεται για την κατάσταση αυτή, καθώς χρησιμοποιεί ασθενείς ως ανθρώπινες ασπίδες. Η Χαμάς πάντως το αρνείται.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwxn4moknreh)

«Τα τανκς βρίσκονται μπροστά από το νοσοκομείο. Βρισκόμαστε υπό πλήρη αποκλεισμό. Πρόκειται εντελώς για περιοχή αμάχων. Μόνον για εγκαταστάσεις νοσοκομείου, ασθενείς νοσοκομείου, γιατρούς και άλλους αμάχους που μένουν στο νοσοκομείο. Κάποιος πρέπει να το σταματήσει αυτό», δήλωσε ο χειρουργός του νοσοκομείου Άχμεντ Ελ Μοχαλάλατι τηλεφωνικώς στο Reuters.

«Βομβάρδισαν τις δεξαμενές (νερού), βομβάρδισαν τα πηγάδια, βομβάρδισαν την αντλία οξυγόνου επίσης. Βομβάρδισαν τα πάντα στο νοσοκομείο. Έτσι μετά βίας επιβιώνουμε. Το λέμε σε όλους, το νοσοκομείο δεν είναι πλέον ασφαλές μέρος για την περίθαλψη ασθενών. Κάνουμε κακό στους ασθενείς κρατώντας τους εδώ», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς Κίντρα δήλωσε ότι ισραηλινό άρμα μάχης βρισκόταν εκείνη τη στιγμή σταθμευμένο στην πύλη του νοσοκομείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές και drones έβαλαν με πυρά κατά του νοσοκομείου, καθιστώντας αδύνατο για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τους ασθενείς να κινηθούν.

«Είμαστε πολιορκημένοι και βρισκόμαστε μέσα σε έναν κύκλο του θανάτου», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ είχε πει στους αμάχους να φύγουν από το νοσοκομείο και στο προσωπικό να μεταφέρει αλλού τους ασθενείς. Επίσης ανακοίνωσε ότι προσπάθησε να απομακρύνει μωρά από την πτέρυγα νεογνών και ότι άφησε στην είσοδο του νοσοκομείου 300 λίτρα καύσιμο για την τροφοδοσία των γεννητριών έκτακτης ανάγκης, αλλά η Χαμάς μπλόκαρε τις προσφορές του.

Ο Κίντρα σημείωσε ότι 300 λίτρα θα παρείχαν ηλεκτρικό ρεύμα στο νοσοκομείο μόνον για μισή ώρα και ότι το Σίφα χρειάζεται 8.000-10.000 λίτρα καυσίμου ημερησίως που θα παραδίδονταν από τον Ερυθρό Σταυρό ή μια διεθνή υπηρεσία. Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι τα 300 λίτρα θα μπορούσαν να έφθαναν για κάποιες ώρες, διότι μόνον η πτέρυγα επειγόντων λειτουργούσε.

Ο χειρουργός Ελ Μοχαλάλατι δήλωσε ότι 8 πρόωρα βρέφη, τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες θα βρίσκονταν σε ατομικές θερμοκοιτίδες, τα έχουν παρατάξει στη σειρά σε μια κλίνη και τα κρατούν ζεστά με ό,τι ρεύμα τους έχει απομείνει.

Μετά τον θάνατο τριών, σύμφωνα με αυτόν, άλλα 36 εξακολουθούσαν να βρίσκονται στη μονάδα νεογνών. «Περιμένουμε ότι θα χάνουμε κι άλλα μέρα με τη μέρα», πρόσθεσε.

Ο υφυπουργός Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα από την πλευρά του τον θάνατο «7 πρόωρων βρεφών» και «27 ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας» από το Σάββατο λόγω της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Ο απολογισμός αυτός δόθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από τον Γιούσεφ Αμπού Ρις, ο οποίος σημείωσε ότι στο Αλ Σίφα έχουν βρει επίσης καταφύγιο «περίπου 20.000 εκτοπισμένοι» και ότι στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου επικεντρώνονται πλέον οι συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς, τα νοσοκομεία είναι πλέον «εκτός λειτουργίας».

Το Σάββατο (11.11) το Αλ Σίφα είχε ανακοινώσει ότι 39 πρόωρα βρέφη εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε αυτό και ότι νοσηλευτές τους χορηγούσαν οξυγόνο χειροκίνητα για να τα κρατήσουν στη ζωή. Επίσης γιατρός της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) είχε δηλώσει ότι 17 ασθενείς νοσηλεύονταν στις μονάδες του εντατικής θεραπείας.

Άλλο μεγάλο νοσοκομείο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, το Αλ Κουντς, έχει επίσης σταματήσει να λειτουργεί. Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι η γύρω περιοχή του σφυροκοπάται από πυρά και κομβόι οχημάτων του Ερυθρού Σταυρού που εστάλη για να απομακρύνει ασθενείς και προσωπικό δεν είναι σε θέση να φτάσει σε αυτό.

Γιατροί ανήρτησαν στο Διαδίκτυο φωτογραφίες που τους δείχνουν να χειρουργούν υπό το φως κεριών, φακών ή μόνον με το φως από κινητά τηλέφωνα, λόγω της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος στα νοσοκομεία.

Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι πιστεύεται ότι παραμένουν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας παρά την ισραηλινή εντολή να φύγουν. Το Ισραήλ προχωρά συχνά σε βομβαρδισμούς και στον νότιο. Υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο ξεχωριστά πλήγματα στη βασική πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας, τη Χαν Γιούνες. Στο Νοσοκομείο Νάσερ, άνθρωποι με ΙΧ οχήματα έφερναν στο νοσοκομείο τραυματίες, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

«Υπάρχουν άψυχα σώματα κάτω από τα συντρίμμια, χρειαζόμαστε ασθενοφόρα», φώναξε ένας άνδρας.

Bild: Παραπαίει η Χαμάς

Η γερμανική εφημερίδα «Bild» αναφέρει σύμφωνα ξένους εμπειρογνώμονες ότι η Χαμάς παραπαίει ενώ το Ισραήλ κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στη Γάζα, όπου έχει περικυκλώσει σημαντικά κέντρα διοίκησης τρομοκρατών. Όπως α

Προσθέτει ότι το Ισραήλ έχει μπει δυναμικά στο μέτωπο του πολέμου και πως το πολεμικό υπουργείο της κυβέρνησης του Τελ Αβίβ δεν περίμενε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα είχαν τόσο ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα «Telegraph» ο Ρίτσαρντ Κεμπ, συνταγματάρχης εν αποστρατεία των Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας, δηλώνει ότι η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον εκτιμά ότι, μια μεγάλη χερσαία επίθεση «θα οδηγήσει σε λουτρό αίματος μεταξύ του ισραηλινού στρατού (IDF) κα της Χαμάς - κι ότι θα ήταν λιγότερο αποτελεσματικός απ' ότι ο συνδυασμός αεροπορικών επιδρομών και επιθέσεων ειδικών δυνάμεων».

Ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός έπραξε το αντίθετο: «Εισέβαλε στη Λωρίδα της Γάζας, καλά οργανωμένος, και κατέπληξε τους επικριτές του», τόνισε ο Ρίτσαρντ Κεμπ στο άρθρο του.

Ο Ίλντο Κες, διοικητής ταξιαρχίας στις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) εστιάζει στην επιτυχία των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, παραχωρώντας συνέντευξη σε μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες του Ισραήλ, την «Ynet»: «Η Χαμάς είχε 1.000 άνδρες στο Beit Hanoun και ήταν προετοιμασμένοι για πόλεμο. Ήρθαμε από τα βόρεια και μπήκαμε νύχτα. Η αεροπορία βομβάρδιζε τούνελ ενώ η Χαμάς δεν είχε ιδέα ότι οι χερσαίες δυνάμεις μας πλησιάζουν», επισημαίνει.

Ο Κες προσθέτει επίσης ότι, στην πρώτη φάση της χερσαίας επίθεσης στη Γάζα, οι Ισραηλινοί κατάφεραν να αδρανήσουν τον εχθρό. «Η Χαμάς», όπως λέει, «δεν ήταν σε θέση να δράσει. Και μετά προχωρήσαμε στη δεύτερη φάση, που ήταν η καταστροφή κέντρων υποδομής και το κάναμε την περασμένη εβδομάδα».

Οι πόλεις το πιο δύσκολο περιβάλλον του πολέμου

«Οι πόλεις είναι το πιο δύσκολο περιβάλλον στο μέτωπο του πολέμου», υποστηρίζει. «Ειδικά όταν ο ισραηλινός στρατός αναμένεται – όπως στην περίπτωση της Χαμάς – να βρεθεί αντιμέτωπος «με αμέτρητες καλυμμένες θέσεις βολής και κρυψώνες με παγίδες εκρηκτικών, ελεύθερους σκοπευτές και ενέδρες». «Το τεράστιο υπόγειο δίκτυο με τις σήραγγες που έχει κατασκευάσει η Χαμάς αντιπροσωπεύει ένα άλλο στοιχείο ακραίου κινδύνου», εξηγεί ο Ρίτσαρντ Κεμπ, συνταγματάρχης εν αποστρατεία των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η Χαμάς υπό πίεση

Χρησιμοποιώντας ως ανθρώπινη ασπίδα τα γυναικόπαιδα και ενώ κρύβονται στα τούνελ που έχει κατασκευάσει, υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι η Χαμάς θα ηττηθεί, γράφει το γερμανικό δημοσίευμα επικαλούμενο τους ειδικούς.

Ο Βρετανός ειδικός σε θέματα πολέμου προσθέτει: «Ένα σημάδι ότι η Χαμάς δίνει μια χαμένη μάχη είναι ότι οι ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας είναι σαφώς λιγότερες στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου και οι ηγέτες της Χαμάς φέρονται να ζητούν από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου για συνεχείς επιθέσεις, προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF)».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον στρατιωτικό εμπειρογνώμονα Κεμπ, το γεγονός ότι τα μέλη της Χαμάς βρίσκονται υπό πίεση γίνεται επίσης σαφές από το γεγονός ότι έχουν δείξει προθυμία να «διαπραγματευτούν μέσω του Κατάρ για την απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός».

Ωστόσο, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Χαμάς, χθες η οργάνωση διέκοψε τις διαπραγματεύσεις με το Κατάρ λέγοντας ότι το Ισραήλ βομβάρδισε το νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς χρησιμοποιεί το νοσοκομείο, τους ασθενείς και τους ανθρώπους που έχουν βρει καταφύγιο εκεί ως ανθρώπινη ασπίδα για το αρχηγείο της, που βρίσκεται υπογείως , κάτω από το κτίριο.

Νετανιάχου: Δεν μπορεί να κρυφτεί πια η Χαμάς

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε χθες (12.11) σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο «NBC» ότι «θα μπορούσε να υπάρξει» μια πιθανή συμφωνία για την απελευθέρωση ορισμένων εκ των 239 ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου. Τόνισε επίσης ότι πρόκειται για διαβαθμισμένες πληροφορίες σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις και για το λόγο αυτό, όπως είπε, αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα το Σάββατο, ο Νετανιάχου ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ θα κινητοποιήσει όλες του τις δυνάμεις στον πόλεμο με την Χαμάς προσθέτοντας: «Η Χαμάς έχει χάσει τον έλεγχο της βόρειας παράκτιας Λωρίδας της Γάζας και πλέον δεν έχει ασφαλές μέρος για να κρυφτεί».

Να σημειωθεί ότι την ημέρα της αιματηρής επίθεσης που η Χαμάς εξαπέλυσε στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου 1.200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στην πλειονότητά τους άμαχοι, στην ισραηλινή πλευρά, ενώ η Χαμάς απήγαγε στη Γάζα περίπου 240 ομήρους. Σε αντίποινα, το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση για να «εξαλείψει» τη Χαμάς και σφυροκοπά αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας, την οποία ελέγχει η οργάνωση και η οποία έχει περιέλθει σε καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση.

Στην παλαιστινιακή πλευρά, ο πόλεμος έχει προκαλέσει τον θάνατο 11.180 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους αμάχων, μεταξύ των οποίων 4.609 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουκρανία: Ο Γιώργος Σταμάτης και η Κατερίνα Σπυριδάκη βίωσαν τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου
Ουκρανία: Ο Γιώργος Σταμάτης και η Κατερίνα Σπυριδάκη βίωσαν τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου

Οι Έλληνες βουλευτές συνομίλησαν με τοπικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, κατανοώντας τις καθημερινές προκλήσεις της ουκρανικής κοινωνίας

Η έκρηξη των podcast στις αμερικανικές εκλογές 2024: Πλατφόρμα ενημέρωσης ή πολιτικής επιρροής;
Η έκρηξη των podcast στις αμερικανικές εκλογές 2024: Πλατφόρμα ενημέρωσης ή πολιτικής επιρροής;

Οι στρατηγικές και των δύο υποψηφίων υπογραμμίζουν πως το podcasting είναι πλέον ένα κρίσιμο μέρος της εργαλειοθήκης των πολιτικών μέσων

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.