Κοσμος

Η Χαμάς ανέστειλε τις ομιλίες για τους ομήρους στο νοσοκομείο Σίφα

«Θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία για τους ομήρους» τόνισε ο Νετανιάχου

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Χαμάς ανέστειλε τις ομιλίες για τους ομήρους στο νοσοκομείο Σίφα
Η Χαμάς ανέστειλε τις ομιλίες για τους ομήρους στο νοσοκομείο Σίφα ©EPA/HAITHAM IMAD

Ισραήλ: Η Χαμάς ανέστειλε τις ομιλίες για τους ομήρους - «Θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία για τους ομήρους» τόνισε ο Νετανιάχου

Η Χαμάς δήλωσε σήμερα ότι αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους εξαιτίας των χειρισμών του Ισραήλ στο νοσοκομείο Σίφα στη Γάζα, δήλωσε στο Reuters Παλαιστίνιος αξιωματούχος που έχει ενημερωθεί για τις συνομιλίες για τους ομήρους.

Τα τρία μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια του Ισραήλ, χωρίς να επικαλούνται επώνυμες πηγές, είχαν μεταδώσει ότι υπήρχε κάποια πρόοδος προς μια συμφωνία, η οποία θα περιελάμβανε την απελευθέρωση 50 έως 100 γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων σταδιακά κατά τη διάρκεια μιας παύσης των μαχών διάρκειας τριών έως πέντε ημερών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε αργά το Σάββατο ότι είχε χάσει την επικοινωνία με τους συνδέσμους του στο νοσοκομείο Σίφα στη βόρεια Γάζα και εξέφρασε "σοβαρές ανησυχίες" για την ασφάλεια όλων όσων έχουν παγιδευτεί εκεί από τις μάχες, ενώ ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός. «Καθώς συνεχίζουν να εμφανίζονται τρομακτικές αναφορές ότι το νοσοκομείο αντιμετωπίζει επανειλημμένες επιθέσεις, υποθέτουμε ότι οι επαφές μας ενώθηκαν με δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους και εγκαταλείπουν την περιοχή», ανέφερε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η τελευταία γεννήτρια του νοσοκομείου έμεινε από καύσιμα το Σάββατο, προκαλώντας τον θάνατο ενός πρόωρου μωρού, ενός άλλου παιδιού σε θερμοκοιτίδα και τεσσάρων άλλων ασθενών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Αρκετοί τραυματίες από αντιαρματικό πύραυλο

Δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα στο Ισραήλ από αντιαρματικό πύραυλο που έπεσε στα βόρεια, σύμφωνα με τις υπηρεσίες παροχής πρώτων βοηθειών. Ο ισραηλινός στρατός ανταπέδωσε το πλήγμα στοχεύοντας τη θέση από την οποία προήλθε ο πύραυλος, στον νότιο Λίβανο.

Ο πύραυλος έπληξε ένα όχημα κοντά στην κοινότητα Ντοβέβ και «ένας αριθμός ανθρώπων τραυματίστηκαν» ανέφερε αρχικά ο στρατός. Σε επόμενη ανακοίνωση ανέφερε ότι το πυροβολικό και η πολεμική αεροπορία έπληξαν «έναν αριθμό τρομοκρατικών στόχων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο».

Η Χαμάς ανέστειλε τις ομιλίες για τους ομήρους στο νοσοκομείο Σίφα
© EPA/HAITHAM IMAD

Η σιιτική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για τα πλήγματα στο βόρειο Ισραήλ, αναφέροντας ότι στο στόχαστρό της βρίσκονταν «οι επιμελητειακές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού κοντά στο στρατόπεδο του Ντοβέβ» καθώς και «μια μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού» την οποία κατέστρεψε χρησιμοποιώντας τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους με αποτέλεσμα να «υπάρχουν θύματα».

Η εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Israel Electric Corporation από την πλευρά της είπε ότι ο πύραυλος έπληξε εργαζόμενους που επιδιόρθωναν το δίκτυο το οποίο υπέστη ζημιές από άλλα, πρόσφατα πλήγματα στην περιοχή.

Μεταξύ των τραυματιών είναι και ένας 80χρονος.

Τραυματίστηκε κυανόκρανος στον Λίβανο

Στο μεταξύ, η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (FINUL) έκανε γνωστό ότι ένα μέλος της τραυματίστηκε το πρωί από πυρά προερχόμενα από άγνωστη πηγή. Ο στρατιώτης νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται αν το συμβάν αυτό συνδέεται με τις ανταλλαγές πυρών στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ.

«Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, την περασμένη νύχτα, στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης βρίσκονταν σε μια θέση της FINUL κοντά στο Αλ Κάουζαχ και άκουσαν πυρά σε κοντινή απόσταση. Ένας κυανόκρανος χτυπήθηκε από σφαίρα και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Αναρρώνει και η κατάστασή του είναι σταθερή» είπε ο εκπρόσωπος της αποστολής, Αντρέα Τενέντι.

«Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων και του προσωπικού του ΟΗΕ συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και μπορεί να αποτελούν εγκλήματα πολέμου», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Απομακρύνσεις από τη Γάζα μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα

Η πρώτη ομάδα ξένων και Παλαιστινίων τραυματιών που έφυγαν από τη Γάζα μετά το άνοιγμα εκ νέου του συνοριακού περάσματος της Ράφα έφθασε στην Αίγυπτο, σύμφωνα με τέσσερις αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Αρκετοί Παλαιστίνιοι τραυματίες έφθασαν σε αιγυπτιακό έδαφος προκειμένου να λάβουν ιατρική θεραπεία, συν 80 ξένοι υπήκοοι και μέλη των οικογενειών τους, με άλλους ακόμη να υποβάλλονται σε συνοριακές διαδικασίες, ανέφεραν οι πηγές.

Οι απομακρύνσεις από τη Γάζα μέσω του συνοριακού περάσματος αναστάληκαν προχθές, Παρασκευή, έπειτα από θέματα σχετικά με τη μεταφορά Παλαιστινίων τραυματιών από τη βόρεια Γάζα.

Tο ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων ανακοίνωσε σήμερα πως ξεκίνησε η απομάκρυνση Ρώσων υπηκόων από τη Λωρίδα της Γάζας και πως περισσότεροι από 60 κάτοχοι ρωσικών διαβατηρίων διέσχισαν τα σύνορα με την Αίγυπτο.

«Αυτή τη στιγμή, πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας που επιθυμούν να φύγουν από τη ζώνη της σύγκρουσης διασχίζουν το σημείο ελέγχου», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο.

«Ειδικοί του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων παρέχουν ιατρική και ψυχολογική συνδρομή στους ανθρώπους στο σημείο, και τους παρέχουν τρόφιμα και νερό», είπε.

Το υπουργείο ανέφερε πως οι Ρώσοι πολίτες θα μεταφερθούν στο Κάιρο και θα λάβουν βοήθεια με τα απαραίτητα έγγραφα.

Το υπουργείο δεν ανέφερε πόσοι Ρώσοι πολίτες αναμένεται να εγκαταλείψουν τη Γάζα.

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, περίπου 1.000 Ρώσοι και πολίτες πρώην σοβιετικών δημοκρατικών έχουν εκφράσει την επιθυμία να φύγουν από τη Γάζα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Εθνικού Γραφείου Ασφαλείας της Πολωνίας, Γιάτσεκ Σιεβιέρα ,δήλωσε πως η απομάκρυνση Πολωνών πολιτών από τη Γάζα ξεκίνησε σήμερα μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα.

«Οι πρώτοι Πολωνοί πολίτες που έμεναν στη Λωρίδα της Γάζας διέσχισαν το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα και βρίσκονται στην αιγυπτιακή πλευρά. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει», ανέφερε ο Σιεβιέρα σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.

«Η Πολεμική Αεροπορία όπως διατάχθηκε από τον Πολωνό πρόεδρο είναι έτοιμη να κάνει τη μεταφορά».

Ο Σιεβιέρα δήλωσε αργότερα σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Reuters πως το πέρασμα της Ράφα άνοιξε σήμερα το πρωί, επιτρέποντας την αναχώρηση 18 Πολωνών πολιτών, μεταξύ των οποίων και ανήλικοι.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι τουλάχιστον αρκετοί άλλοι Πολωνοί πολίτες θα μπορέσουν να διέλθουν από το πέρασμα αργότερα σήμερα, και πως στη συνέχεια η ομάδα θα μεταφερθεί σε ξενοδοχείο στο Κάιρο όπου θα περιμένει στρατιωτικό αεροσκάφος για να τους μεταφέρει στην Πολωνία.

Οι προσπάθειες να απομακρυνθούν Πολωνοί από τη Γάζα απέδωσαν χάρη στον ρόλο που έπαιξαν το Κατάρ και το Ισραήλ, και στην ανάμιξη της Αιγύπτου που ελέγχει το πέρασμα, πρόσθεσε ο Σιεβιέρα.

Θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία με την Χαμάς για τους ομήρους τόνισε ο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δημιούργησε περισσότερες αμφιβολίες σχετικά με το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας, λέγοντας πως η Παλαιστινιακή Αρχή όπως είναι τώρα δεν θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του παράκτιου θύλακα.

Το Ισραήλ ορκίστηκε να καταστρέψει την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, που διοικεί τη Γάζα, μετά τη διασυνοριακή επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου και έχει εξαπολύσει πλήρης κλίμακας εισβολή στον θύλακα.

Ωστόσο δεν έχει πει ποιος θα πρέπει να ασκήσει την εξουσία στον θύλακα όταν τελειώσει ο πόλεμος, λέγοντας μόνο πως το Ισραήλ θα διατηρήσει τη συνολική ασφάλεια.

Η Ουάσινγκτον έχει πει πως το Ισραήλ δεν μπορεί να καταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο, με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να λέει την περασμένη εβδομάδα πως η διοίκηση της Γάζας πρέπει να επανενωθεί με τη Δυτική Όχθη, τμήματα της οποίας διοικεί η Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ).

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε την Παρασκευή πως η ΠΑ μπορεί να έχει ρόλο στο μέλλον στη διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας, όμως ο Νετανιάχου δήλωσε αργά χθες, Σάββατο, πως δεν επιθυμεί να δοθεί στους τωρινούς ηγέτες της ΠΑ η απόλυτη ελευθερία στη Γάζα.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Νετανιάχου εξέφρασε τα μακροχρόνια παράπονά του για τα σχολικά αναλυτικά προγράμματα της ΠΑ που όπως λέει πυροδοτούν το μίσος για το Ισραήλ, και την πολιτική της να μισθοδοτεί οικογένειες Παλαιστιίων που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ.

Μια τέτοια οργάνωση δεν θα πρέπει να αναλάβει τον έλεχο της Γάζας, είπε στους δημοσιογράφους.

Μιλώντας σήμερα στο NBC ήταν ακόμη πιο κατηγορηματικός.

«Χρειαζόμαστε μια διαφορετική αρχή. Χρειαζόμαστε μια διαφορετική διοίκηση», είπε ο Νετανιάχου. Απαντώντας σε ερώτηση τι είδους σώμα θα είναι απάντησε: "Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να πω".

Ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Αμπάς, δήλωσε στο Reuters πως οι Ισραηλινοί επιδιώκουν να διαιωνίσουν τις διαιρέσεις ανάμεσα στα δύο παλαιστινιακά εδάφη -- την κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

"Οι ισραηλινές προσπάθειες να διαχωρίσουν τη Γάζα από τη Δυτική Όχθη θα αποτύχουν, και δεν θα επιτραπεί κάτι τέτοιο, ανεξάρτητα από τις πιέσεις", είπε στο Reuters.

Η ΠΑ διοικούσε τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα αλλά εκδιώχθηκε από την τελευταία το 2007 έπειτα από έναν σύντομης διάρκειας εμφύλιο πόλεμο με τη Χαμάς.

Αν και δυτικές κυβερνήσεις θέλουν να εμπλέξουν την ΠΑ στο μέλλον της Γάζας, όπως λένε διπλωμάτες, υπάρχει επίσης ανησυχία πως ο 87χρονος Μαχμούντ Αμπάς δεν έχει αρκετή εξουσία ή υποστήριξη από τον λαό του για να πάρει τον έλεγχο.

«Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει σαφής ιδέα του τι μπορεί να συμβεί στη Γάζα όταν σταματήσει ο πόλεμος», δήλωσε διπλωμάτης με έδρα την Ιερουσαλήμ.

Εξάλλου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πιθανότητα μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατάει η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο NBC.

Ο Νετανιάχου απαντούσε σε ερώτηση για την πιθανότητα συμφωνίας σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους που συνελήφθησαν όμηροι.

«Υπάρχει ενδεχόμενο συμφωνίας;" τον ρώτησε ο δημοσιογράφος. "Θα μπορούσε"», απάντησε Ισραηλινός πρωθυπουργός, «αλλά, σκέπτομαι, όσο λιγότερο εκφράζομαι για αυτό το θέμα, τόσο αυξάνω τις πιθανότητες αυτό να υλοποιηθεί», είπε, διευκρινίζοντας πως τα πράγματα προχωρούν χάρη στην ισραηλινή στρατιωτική πίεση».

«Δεν είμαστε καθόλου κοντά [σε μια συμφωνία] μέχρι που αρχίσαμε τις επιχειρήσεις στο έδαφος» είπε. «Όμως από τη στιγμή που αρχίσαμε τις επιθέσεις στο έδαφος, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν».

Στους 11.180 οι νεκροί στη Γάζα

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε απόψε ότι 11.180 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας μετά την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με αυτόν τον νεότερο απολογισμό, μεταξύ των νεκρών είναι 4.609 παιδιά και 3.100 γυναίκες.

Οι τραυματίες Παλαιστίνοι ανέρχονται σε 28.200.

Πληροφορίες από: Guardian, CNN, Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.