Κοσμος

Λευκός Οίκος: Το Ισραήλ θα ξεκινήσει καθημερινές 4ωρες παύσεις στη βόρεια Γάζα - Τι απαντά ο Νετανιάχου

Ο Μπάιντεν ζήτησε τριήμερη εκεχειρία, ο Νετανιάχου απέρριψε κατάπαυση πυρός για ανταλλαγή ομήρων

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παλαιστίνιοι αγκαλιάζονται, ενώ απομακρύνονται από τη βόρεια Γάζα
Παλαιστίνιοι αγκαλιάζονται, ενώ απομακρύνονται από τη βόρεια Γάζα © EPA/HAITHAM IMAD

Σε κόκκινο πανί εξελίσσεται ακόμη και ο όρος «κατάπαυση πυρός» για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου - Το σχόλιο που έκανε ο Τζο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Ισραήλ τριήμερη κατάπαυση πυρός στη Γάζα, την ώρα που από το Τελ Αβίβ απορρίπτουν ανακοίνωση του Λευκού Οικού ότι συμφωνήθηκαν καθημερινές τετράωρες παύσεις πυρών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ζήτησε καταρχάς από το Ισραήλ τριήμερη κατάπαυση πυρός και μια «μεγαλύτερη παύση» για να απομακρυνθούν οι όμηροι της Χαμάς.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν είναι απογοητευμένος με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μπάιντεν απάντησε γενικεύοντας: «Παίρνει περισσότερο χρόνο από όσο θα ήλπιζα».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκρινε επίσης ότι δεν υπάρχει «καμιά πιθανότητα» εκεχειρίας στη Γάζα. Όταν ρωτήθηκε εάν πιστεύει ότι υπάρχουν πιθανότητες για κατάπαυση του πυρός, ο Δημοκρατικός πρόεδρος, ο οποίος έως τώρα αντιτίθεται σε αυτή την εκδοχή, δήλωσε: «Καμιά, καμιά πιθανότητα».

Πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πλήξουν ξανά, εάν χρειαστεί, στόχους που συνδέονται με τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα του ιρανικού στρατού, και οργανώσεις που συνδέονται με αυτό, μετά το πλήγμα του αμερικανικού στρατού σε κτίριο στη Συρία και έπειτα από το κύμα επιθέσεων εναντίον στρατευμάτων των ΗΠΑ και του συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε 4ωρες ανθρωπιστικές παύσεις - Το Ισραήλ απορρίπτει την ανακοίνωση

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται την ώρα που ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ συμφώνησε σε καθημερινές τετράωρες παύσεις πυρών στη βόρεια Γάζα, αρχής γενομένης από σήμερα, με το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού να διαψεύδει από τη μεριά του.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε πως οι παύσεις προέκυψαν έπειτα από συζητήσεις ανάμεσα σε αξιωματούχους των ΗΠΑ και του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, περιλαμβανομένων συζητήσεων που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Μας είπαν οι Ισραηλινοί σήμερα ότι δεν θα υπάρξουν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές κατά τη διάρκεια της παύσης, και πως η διαδικασία αυτή ξεκινάει σήμερα», ανέφερε ο Κίρμπι.

«Αντιλαμβανόμαστε πως το Ισραήλ θα αρχίσει να εφαρμόζει τετράωρες καταπαύσεις του πυρός στη βόρεια Γάζα με την ανακοίνωση να γίνεται τρεις ώρες πριν», είπε.

«Πιστεύουμε πως αυτά εδώ είναι σημαντικά πρώτα βήματα και προφανώς θέλουμε να δούμε να συνεχίζονται για όσο χρειαστεί», πρόσθεσε.

Ο Κίρμπι είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν είναι υπέρ της κατάπαυσης του πυρός ούτε βρίσκεται κάτι τέτοιο στο τραπέζι, καθώς θα βοηθούσε τη Χαμάς και θα «νομιμοποιούσε αυτό που έκαναν στις 7 Οκτωβρίου και απλώς δεν πρόκειται να το υποστηρίξουμε αυτή την ώρα».

Ωστόσο, αμέσως μετά από την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε τη δήλωση αυτή.

«Με μια ανακοίνωση που έγινε τρεις ώρες πριν από τον συμφωνημένο χρόνο, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι το Ισραήλ συμφώνησε σε τετράωρες ανθρωπιστικές παύσεις στη βόρεια Γάζα κάθε ημέρα», γράφουν σε δηκτικό ύφος οι Times of Israel. 

Όπως επισημαίνεται, το Ισραήλ έχει αρχίσει τις παύσεις αυτές από το Σάββατο και τις αποκαλεί «ανθρωπιστικό διάδρομο» και όχι «ανθρωπιστικές παύσεις», καθώς επιτρέπει στους Παλαιστίνιους τέσσερις ώρες την ημέρα να απομακρύνονται από τη βόρεια γάζα μέσω του δρόμου Salah a-Din.

Mάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι την Τετάρτη υπήρξε 5ωρη κατάπαυση πυρός και την Πέμπτη 6ωρη λόγω του μεγάλου αριθμού αμάχων που απομακρύνονταν.

«Οι μάχες συνεχίζονται και δεν θα υπάρξει κατάπαυση πυρός αν δεν απελευθερωθούν οι αιχμάλωτοι. Το Ισραήλ επιτρέπει τους ασφαλείς διαδρόμους από τη βόρεια προς τη νότια Λωρίδα της Γάζας, κάτι που επέτρεψε την απομάκρυνση 50.000 Παλαιστινίων χτες (την Τετάρτη)», αναφέρεται σε δήλωση του γραφείου του Ισραηλινού προέδρου.

Σε μια ανάρτηση στο X, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι «αυτές οι τακτικές παύσεις είναι περιορισμένες σε χρόνο και περιοχή», χωρίς πάντως να δώσει λεπτομέρειες για το πού εφαρμόζονται.

Ο Νετανιάχου απέρριψε την πρόταση για 5ημερη εκεχειρία με αντάλλαγμα απελευθέρωση ομήρων

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Guardian, o Mπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε μια συμφωνία για πενθήμερη κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ορισμένων από τους ομήρους.

Πηγές της βρετανικής εφημερίδας ανέφεραν, μάλιστα, ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε τη συμφωνία χωρίς συζήτηση στις πρώτες διαπραγματεύσεις, μετά την αιματηρή επίθεση της τρομοκρατικής ομάδας της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Οι διαπραγματεύσεις επανεκκίνησαν μετά την έναρξη της ισραηλινής χερσαίας επίθεσης στις 27 Οκτωβρίου, αλλά οι ίδιες πηγές δήλωναν ότι ο Νετανιάχου συνέχισε να ακολουθεί σκληρή στάση σε προτάσεις που αφορούσαν εκεχειρίες διαφορετικής διάρκειας με αντάλλαγμα διαφορετικό αριθμό ομήρων.

Άλλες πηγές ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από την χερσαία εισβολή αφορούσαν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ομήρων, με τη Χαμάς να προτείνει την απελευθέρωση δεκάδων ξένων υπηκόων αιχμάλωτων στη Γάζα.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού κλήθηκε να σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις για την ομηρεία, αλλά δεν είχε δώσει απάντηση στον Guardian μέχρι την Πέμπτη το απόγευμα.

Σήμερα, η ένοπλη πτέρυγα της Ισλαμικής Τζιχάντ ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να απελευθερώσει δύο Ισραηλινούς ομήρους, μια γυναίκα και ένα αγόρι, για ανθρωπιστικούς και ιατρικούς λόγους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.